algo de nubes
  • Màx: 20.5°
  • Mín: 11.86°
11°

El Puig de Santa Magdalena i el Puig dels Revells il·luminen la germanor en la lluita per l'autodeterminació dels Països Catalans i Euskal Herria

Dos cims mallorquins s'han unit la nit d'aquest dissabte, 2 de juliol, a l'acció conjunta feta a més de 300 cims de tot el Pirineu per a reivindicar el dret d’autodeterminació dels pobles i reclamar l’atenció de la comunitat internacional.

El Puig de Santa Magdalena i el Puig dels Revells han estat il·luminats per membres de l'Assemblea Sobiranista de Mallorca per afegir-se a l'acte de germanor en la lluita per l'autodeterminació dels Països Catalans i Euskal Herria.

La Via Pirinenca, una iniciativa conjunta entre organitzacions sobiranistes de les nacions catalana i basca, ha il·luminat més de tres-cents cims de tot el Pirineu per a reivindicar el dret d’autodeterminació dels pobles.

La mobilització ha estat organitzada l’Assemblea Nacional Catalana (ACN), la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), Gure Esku Dago i l’Assemblea Sobiranista de Mallorca (ASM).

Aquesta acció ha estat l'inici d'una col·laboració a llarg termini. Més de 300 cims del Pirineu s'han omplert de llum conforme el sol queia, en una escena impactant i emotiva. Primer, en el costat català, on fosqueja abans, i a poc a poc arribant fins a les més de 120 cims que han il·luminat voluntaris bascos, que s'han encarregat dels cims que van de Jaizkibel a Benasc, a Osca.

A més d'un crit d'atenció més enllà de les fronteres dels estats espanyol i francès, amb Brussel·les com a referent clar, l'acte s'ha concebut com la posada de llarg «d'una col·laboració a llarg termini»

.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per mallorquins de regió, catalans de nació, fa dervers d'un any
Som mallorquins i per això som de nació catalana, o sigui, mallorquins de Catalunya, de la Catalunya completa -que no és només el Principat- i, per tant, som catalans de Mallorca.
Valoració:1menosmas
Per perquè som catalans, fa dervers d'un any
Josep Lluís Pons i Gallarza: "sapigau que los fills de les Illes tenim per molt de ser catalans! Volem bé a les lletres catalanes, perquè som catalans."
Valoració:1menosmas
Per mil vegades comprovat, fa dervers d'un any
Estanislau Aguiló deia que «Això de què els naturals de Mallorca se deien a si mateixos i se comptaven com a catalans és ben positiu, i ho he vist mil vegades comprovat».
Valoració:1menosmas
Per dic, fa dervers d'un any
,,,,, de cap manera:El que sí ets de totes totes un ignorant.
Els sudamericans segur que no es senten castellans però mai negaran que parlen castellà.
Valoració:0menosmas
Per la "Resposta dels mallorquins", fa dervers d'un any
Fragment de la "Resposta dels mallorquins" als nostres compatriotes del Principat (10-6-1936):

“Amb la nostra resposta volem fer la triple afirmació d'unitat de sang, de llengua i de cultura; afirmació de fidelitat a una pàtria natural que és la terra on es parla la mateixa llengua. Afirmació que adrecem a la Catalunya de tots els catalans i de tots els temps, que s'estén del Rosselló a València, la del rei En Jaume I i de Ramon Llull. I així responem a la crida que ens és feta, disposats a col·laborar en tots aquells projectes encaminats a consagrar la nostra germanor essencial i la nostra comuna esperança”.
Valoració:3menosmas
Per Biel, fa dervers d'un any
"1923: La nostra parla
La nostra parla era una societat presidida pel maonès Joan Mir i Mir, el qual havia escrit el 1917: "Per part meva, crec necessari dir-vos en primer lloc que estic del tot conforme que la nostra parla no és més que una petita variació de la llengua catalana, i em pens que tots arribarem a comprendre que som catalans, fills dels que varen prendre Menorca als moros i dels qui han anat venint d'aquelles hores ençà.

Catalans som i en bon català acabaran per escriure tots aquells que vulguin fer-ho així com toca". El desafiament no seria fàcil i sorgirien polèmiques per part d'aquells que defensaven el castellà. Però Joan Mir i Mir tenia les coses ben clares."

(Miquel Ferrà i Martorell, dBalears, 8-2-2012)



Joan Mir i Mir tenia el mateix, o similar, sentiment nacional que Ramon Llull, Anselm Turmeda, Vicenç Ferrer, Ferran Valentí, Jaume Cadell, Calixt III, Marià Aguiló, Felip Curtoys i Valls, Josep Lluís Pons i Gallarza, Jeroni Rosselló, Josep Tarongí, Benvingut Oliver i Esteller, Josep Miquel Guàrdia, Ramon Picó i Campamar, Lluís Martí, Antoni Vicens Santandreu, Joan Torrandell, Nicolau Primitiu Gómez Serrano, Estanislau Aguiló, Miquel Duran, Miquel Costa i Llobera, Joan Estelrich, Eduard Martínez Ferrando, Antoni Maria Alcover, Pere Oliver i Domenge, Llorenç Riber, Miquel Ferrà, Antoni Salvà, Joan Pons i Marquès, Isidor Macabich, Francesc de B. Moll, Marià Villangómez, Gabriel Alomar, Alexandre Jaume, Francesc de S. Aguiló, Pere Ballester, Tudurí Garcia, Joan Timoner i Petrus "Menorquit", Víctor Major, Emili Gómez Nadal, Carles Salvador, Pere Capellà, Joan Fuster, Llorenç Planes, Gregori Mir, Blai Bonet, Josep Maria Llompart, Nadal Batle, Miquel Bauçà, Baltasar Porcel, Josep Guia, Joan Guasp, Miquel Barceló, Bartomeu Mestre i Sureda "Balutxo", Biel Majoral, Gonçal Castelló, Gabriel Bibiloni, Bernat Joan, Pau Cateura, Antoni Mas i Forners, Joan Lladonet, Jordi Caldentey, Maria Antònia Font, Jaume Sastre, Rafel Horrach i Llabrés, etc.
Valoració:2menosmas
Per Catalunya sencera, fa dervers d'un any
En lloc de fer la comparació -totalment fora de context- amb la colonització espanyola d'Amèrica, s'ha de fer amb l'expansió de "Castilla la Vieja" cap al seu sud que, finalment, van resultar ser "Castilla la Nueva" i la que, perfectament, es pot dir novíssima (Andalusia, Extremadura, Múrcia, Canàries) que, actualment, formen l'àmbit NACIONAL dels espanyols. Aquesta és la comparació adequada a fer amb l'expansió catalana cap al sud: des de la Catalunya Vella (est i nord del Principat) cap a la Catalunya Nova (sud i oest del Principat) i la Catalunya Novíssima (les Illes Balears i València). Tot aquest territori català és el nostre territori NACIONAL (no estatal, de moment); és l'àmbit nacional dels catalans (continentals i insulars).

P.S.:
¿Sabíeu que, per exemple, Albacete -avui espanyola i castellana- encara era musulmana el 1241 i, en canvi, Mallorca ja era catalana el 1229?
Valoració:2menosmas
Per Visca la República catalana, fa dervers d'un any
"Pocs anys després de caure Mallorca el juliol de 1715 s’escampà un opuscle, 'Via fora els adormits!', que defensava una República Catalana formada per tots els territoris de la nació: València, el Principat, les Illes i, fins i tot, els confiscats arran del Tractat dels Pirineus."

https://www.dbalears.cat/balears/balears/2022/05/09/366285/bartomeu-mestre-tres-segles-lluita-ens-conviden-persistir-agrada-allo-ara-mai-sino-ara-sempre.html
Valoració:1menosmas
Per ¿Catalá?. de cap manera., fa dervers d'un any
Paises que hablan la misma lengua, procedente del mismo fondo común.
De catalá, res de res.
Yo no soy, ni me siento, ni quiero ser catalán. Presuntamente, ellos no se consideran mallorquines o valencianos.
Valoració:-3menosmas
Per Mallorquí, fa dervers d'un any
Balears, valencians, i aragonesos, sempre agermanats contra l’invasor pancatalanista
Valoració:-4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente