nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
16°

Macron, el més votat a l'Estat Francès. Le Pen guanya a Catalunya Nord, però les esquerres queden en segon lloc

Emmanuel Macron i Marine Le Pen es tornaran a disputar la segona volta de les eleccions presidencials franceses, com ja va passar fa cinc anys. Macron, actual president i candidat a la reelecció amb En marxa, ha guanyat la primera volta de les eleccions, com ja va fer el 2017.

Amb el 97% del vot escrutat, ha obtingut un 27,6%. El 2017 va obtenir un 24,01%.

La segona candidata en nombre de vots és de nou Le Pen, d'extrema dreta, al capdavant de Reagrupament Nacional, l'antic Front Nacional, que aconsegueix un 23,41% dels vots, dos punts més que fa cinc anys, quan en va obtenir el 21,3%.

El tercer en discòrdia ha estat Jean-Luc Mélenchon, d'esquerres, antic socialista i líder de França Insubmisa, partit que va fundar el 2016.

Aquestes eleccions confirmen l'enfonsament dels dos grans partits de la V República, el Partit Socialista, liderat per la batlessa de París, Anne Hidalgo (1,74%), i Els Republicans, amb Valérie Pécresse al capdavant (4,79%).

Les dues forces que havien ostentat la presidència francesa sumen ara poc més del 6,4% dels vots, una quarta part dels volts obtinguts a les presidencials del 2017, quan varen superar el 26%, i del 2012, quan varen tenir el suport del 55% dels electors i el socialista François Hollande va succeir el conservador Nicolas Sarkozy com a president de la República.

La quarta posició d'aquesta primera volta ha estat per a Éric Zemmour, un altre candidat d'extrema dreta, amb el partit Reconquesta, que aconsegueix el 6,9% dels vots. Zemmour i Le Pen competien per un mateix electorat. Tots dos sumen prop del 32% dels vots d'aquestes eleccions, sense comptar amb l'altra formació d'extrema dreta, Dempeus França de Nicolas Dupont-Aignan (2,15%). Això vol dir que un de cada tres francesos s'ha decantat per un partit d'extrema dreta.

Suport a Macron de la majoria de candidats

La candidata del Partit Socialista, Anne Hidalgo; la candidata d'Els Republicans, Valérie Pécresse; el candidat del Partit Comunista, Fabien Roussel, i el candidat d'Els Verds, Yannick Jadot, ja han demanat el vot per a Emmanuel Macron a la segona volta.

Jean-Luc Mélenchon no ha demanat expressament el vot per a cap dels dos candidats, però ha dit que «no se li ha de donar cap vot a Le Pen».

Catalunya Nord

A la Catalunya Nord la guanyadora d'aquesta primera volta de les presidencials ha estat Marine Le Pen, que ha aconseguit el 32,5% dels vots.

A Perpinyà, Le Pen ha obtingut gairebé un de cada tres vots emesos, seguida de Jean-Luc Mélenchon i Emmanuel Macron.

A Ceret, al Vallespir, en canvi, Mélenchon s'ha imposat per sis dècimes a Le Pen. A Prada, al Conflent, també ha guanyat Mélenchon per dos punts sobre Le Pen.

A Argelers i Elna, dues altres poblacions icòniques de la Catalunya Nord, ha guanyat Le Pen amb grans marges de més de 10 punts sobre Macron i Mélenchon respectivament.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Els de fora ho desbaraten tot. Com a aquí, fa mes de 2 anys
La Catalunya Nord, perque els catalans no tenguin dret a ser-ho, l'han convertida en el geriàtric barat de França.
Molts de militars, policies i gendarmes retirats, molta gent forastera de més al nord emigrada perque allà se viu millor, que anula a la població autòctona, i a la capital del departament i un batle feixista que prohibeix la senyera i que el lema de la ciutat sigui La Catalana i ara, també els forasters voten a la seva ultra dreta per fastidiar als catalans.
A què sona això? Deu ser perque també era del Regne de Majorques, que ens passen les mateixes calamitats?
Valoració:0menosmas
Per Picodemonte, fa mes de 2 anys
quina enveja de França
Valoració:2menosmas
Per x.-ray, fa mes de 2 anys
Nuestros hermanos del norte son mas inteligentes
Valoració:0menosmas
Per sueños falsos, fa mes de 2 anys
Cataluña Nord, es un cuento chino. No existe. Lo que existe en Francia Sur.
Que pudo ser y no es. Yo también podría ser muchas cosas y no soy.
Valoració:-3menosmas
Per Idò, fa mes de 2 anys
Catalunya Nord, territori feixista.
Valoració:-9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente