cielo claro
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 9.69°

'Collet': «La guerra a Ucraïna provoca un increment inassumible del preu de l'energia i carburants imprescindibles per a la producció d'aliments»

El diputat de MÉS per Mallorca al Parlament, Joan Mas 'Collet' ha registrat al Parlament una bateria de propostes incloses dins un «pla de xoc» per reactivar el sector primari. La proposta arriba tot just quan la guerra a Ucraïna «cau sobre una llosa sobre la producció d'aliments», assegura el diputat ecosobiranista qui destaca que el conflicte bèl·lic «ha provocat un augment inassumible del preu de l'energia i carburants imprescindibles per a la producció d'aliments». De la mateixa manera, 'Collet', destaca com del preu dels cereals i pinsos també necessaris per a la producció de carn, llet i derivats, s'han disparat. Un panorama complicat afegeix, al que cal afegir els costos derivats de la insularitat.

En aquest context, el diputat de MÉS recorda que la situació de la pagesia empitjora dia rere dia. «Mentre els costos apugen, els preus percebuts pels productors al mercat han minvat significativament en moltes produccions i una feble legislació a la cadena alimentària espanyola continua tolerant abusos i competències deslleials dels altres esgraons sobre els productors, sense eines efectives per defensar la baula més feble». Així, argumenta que a aquesta conjuntura, també cal afegir que la Unió Europea amb una nova Política Agrària Comuna (PAC) estableix noves obligacions productives, ambientals i socials sense cap compensació econòmica, «les quals engrandiran la competència deslleial de les importacions de països tercers, aquests no han de complir ni els actuals estàndards i obligacions europeus». Per una altra banda, el Govern espanyol imposa una aplicació de la PAC amb intervencions lesives en no assegurar la viabilitat de la renda i la resiliència de la pagesia professional i dels sectors socials del món rural.

Davant de totes aquestes circumstàncies, i davant de la greu situació de moltes explotacions agràries, MÉS planteja que el govern de l'estat ha de liderar, de la mà del sector i els governs de tots els territoris les accions necessàries per garantir la continuïtat de l'activitat del sector primari, que no és altre que la de producció d'aliments.

Entre les mesures contemplades a la proposta de MÉS figuren mesures com ara aplicar l'IVA reduït per a tots els béns i serveis necessaris per a la producció d'aliments, adequar la reforma laboral a les peculiaritats de l'eventualitat al camp o un gasoil professional agrari amb el mínim de gravàmens fiscals. També es demana modificar el Pla Estratègic de la PAC de l'Estat espanyol per assegurar la viabilitat de la renda i la resiliència de la pagesia professional i dels sectors socials del món rural, no permetre la revenda a pèrdues i deixar de vulnerar el dret europeu en la regulació de la cadena alimentària.

Finalment, també s'insta al Govern espanyol a aportar la partida pressupostària necessària per tal que les explotacions agràries puguin fer front a l'augment de preu dels cereals i pinsos, aquesta partida l'haurien de gestionar els governs dels diversos territoris de l'Estat i no haurien de comptar pel còmput de minimis.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.