cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 24°
24°

Vidal pacta la transferència de Costes i inversions pel català, posidònia i Menorca Talaiòtica a canvi de votar els Pressuposts de l'Estat

El senador de designació autonòmica per les Illes Balears Vicenç Vidal, de Més per Mallorca, ha anunciat «l'assoliment, en el marc de les negociacions de suport als Pressuposts Generals de l'Estat (PGE) de 2022, de quatre grans fites que beneficien les Illes Balears: el traspàs de les competències de Costes a les Illes Balears, durant l'any que ve amb una reunió tècnica entre la Conselleria de Medi Ambient i l'Estat dins el primer trimestre; un milió d'euros per a la protecció de la posidònia a les Illes Balears; 300.000 euros per al foment de la llengua catalana com a eina de cohesió social; i un milió d'euros per al pla de gestió de la candidatura de Menorca Talaiòtica com a Patrimoni Mundial de la UNESCO».

L'ecosobiranista ha recalcat que els assoliments són majoritàriament «transversals per a les quatre Illes» i que «abasten un espectre ampli que inclou medi ambient, cohesió social i cultura, patrimoni i llengua».

Vidal ha explicat que l'acord ha arribat «després que l'any passat Més per Mallorca votàs en contra dels PGE al Senat donat que el factor d'insularitat no estava inclòs als pressupostos» i ha valorat que «enguany la pressió exercida donant veu a les reivindicacions de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera ha donat fruits».

L'ecosobiranista ha volgut destacar en especial que el traspàs de competències de Costes a les Balears és «una victòria sobiranista en tota regla» i «un compliment de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears reformat el 2007» i la demostració que «per fer front a l'emergència climàtica és més necessari que mai comptar amb el control sobirà dels recursos i el territori propi, com és el cas del litoral».

El senador autonòmic ha reivindicat el suport «excepcionalment potent» amb un milió d'euros per a la protecció de Posidònia a les Illes Balears «com a part de l'estratègia de conservació de la biodiversitat i la lluita contra el canvi climàtic»; així com la inversió de suport al foment del català «en un moment especialment delicat per l'onada d'odi a la cultura catalana que es viu arreu» com a eina «socialment cohesionadora a les Illes Balears i que es concretarà en suport escolar, potenciació de la xarxa associativa, dinamització lingüística per a joves i nouvinguts, edició de llibres i música, impuls de videojocs i youtubers en llengua catalana, etc.».

Així mateix, Vidal ha fet força en el fet que el pla de gestió de la candidatura Menorca Talaiòtica com a Patrimoni Mundial de la UNESCO «rebrà una inversió d'un milió d'euros centrats en la preservació, restauració, recerca i sostenibilitat d'un tresor patrimonial que ens marca el camí per un canvi de model econòmic i turístic per a Menorca i el conjunt de les Illes Balears».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Toni F, fa mes de 2 anys

El senador Vidal és un exemple del que haurien de fer tots els polítics elegits, que, teòricament, són els representants dels Illencs a Madrid. Haurien de lluitar pels interessos dels votants, amb coratge i convenciment, en lloc d'escalfar l'escó i peresa de moure el cul, passius com titelles de corda, sempre pendents del titellaire (aka partit), qui sovint els fa votar en contra dels interessos dels propis representats, o sia, de tots nosaltres. Gràcies al senador Vidal per ser, entre tots els polítics, el millor representant d'aquestes Illes a les Corts Espanyoles. Hem d'aprendre dels fets, les paraules valen el que valen sempre segons el que les diu. Pel bé d'aquesta comunitat, cal votar els que ens defensen en fets, no els que, malgrat tota la xerrameca que empren per aconseguir-los, ens ofeguen quan ja tenen el vot a la butxaca.

Valoració:6menosmas
Per Similar, fa mes de 2 anys

Estimat "De moment", en fa mal ha fet el que tu dius. Escriure que ets un dels partidaris del "cuanto peor mejor" en una llengua similar a la catalana. No sé de que et queixes. Tal volta perque ets un dels malsofrits de sempre?

Valoració:2menosmas
Per De moment, fa mes de 2 anys

"Fa mal" hauries pogut escriue Cuanto peor mejor en català o un equivalent. Si despatxes el tema insultant, em dius malsofrit, jo també ho podria fer dient que no acceptes la visió alternativa, tal com fan els comisaris polítics que estan a sou.

Valoració:-4menosmas
Per Vos imaginau tot el que tibdtiem?, fa mes de 2 anys

Un aplaudiment pel senyor Vidal.
Vos imaginau tot el que assolirien per a les nostres illes, si tinguéssim dos o tres diputats de partits nostros?
La veritat és que Pere Sampil ja va fer una feinada i Vidal és un màquina, com ho deven ser tots els altres candidats nacionalistes balears que esperen que els donem una oportunitat.
De veritat tenim per aquí a una població que és tan fatxa i tan curta, que s'estima més votar a gent que utilitza el seu escó per fer la pilota als seus caps de Madrid, o a uns hoolligans que cobren de tots noltros però que només creen malestar, posen entrebancs a tot i falten al respecte als seus companys del Congrés, que no a una gent que treballa amb èxit, per la nostra terra?
De veritat en hi ha tants de rars i curts, o és que no se'n parla suficientment d'aquests polítics de partits nostros?

Valoració:8menosmas
Per Rosa V., fa mes de 2 anys

Un Senador que treballa per les nostres Illes (necessitats i benestar). Bona feina Senador Vidal!!!!

Valoració:7menosmas
Per Guillem, fa mes de 2 anys

I això que només tenim un senador autonòmic, imagina el que podríem negociar si tots votéssim a partits de Balears i no a partits sucursalistes, i això no només seria bo per a la gent que vol la independència, inversions a les nostres illes és benefici per a TOTS els residents.

Valoració:11menosmas
Per Fa mal, fa mes de 2 anys

A “De moment” li fa mal que hi hagi gent que faci bé la seva feina. Es nota que “De moment” és d’aquells malsofrits del “cuanto peor mejor”.
Gràcies Vicenç!
Gràcies MES!

Valoració:8menosmas
Per De moment, fa mes de 2 anys

De moment el que aprovaran serà els pressuposts de l 'Estat. Tota la resta està per veure, els principatins en tenen prou experiència. La inversió a Menorca està garantida perquè el PSOE la pot assumir. Les competències de costes, no ho crec pare. Pel que fa al català, més valdria que el Govern d'Armengol impulsàs la política lingüística que té aturada per no enfadar els espanyolistes de dretes i d'esquerres que no esperar diners e Madrid que, si arriben, seran molt inferiors dels que Madrid gasta en fomentar el castellà a les Illes. El Comveni que el Consell ha pactat amb el Govern de Sanchez per dotar les biblioteques de les Illes, només és un exemple.

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente