lluvia ligera
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 10.15°
10°

MÉS exigeix participar en la comissió mixta amb l’Estat per a millorar el finançament de les Balears

El portaveu de MÉS per Mallorca al Parlament, Miquel Ensenyat, ha reclamat aquest dimecres que es reuneixi de manera urgent la Comissió Mixta d'Economia i Hisenda entre l'Estat i les Balears, prevista a l'Estatut. D'acord amb el decret llei que va servir per aprovar una part del REB, aquesta comissió és l'encarregada de fer el seguiment de l'aplicació del Règim Especial de les Balears. Ensenyat ha instat directament la presidenta del Govern a convocar la reunió per a abordar tant el desenvolupament del REB i de la seva part fiscal, com la incidència de les inversions i del conjunt dels pressupostos de l'Estat a les Balears. «És la seva obligació», ha recalcat el portaveu ecosobiranista durant el Debat de Política General.

Miquel Ensenyat ha fet una passa més i ha dit que aquesta taula «deu comptar amb la participació directa i activa de MÉS per Mallorca com a membre del Govern». Així ha assenyalat: «Volem i hem de ser. Vostè i la resta de diputats saben que som la veu més contundent i lliure davant Madrid». En aquest context, Ensenyat s’ha mostrat contundent per reformar el sistema de finançament i complir el principi d'ordinalitat. «Cal posar límits a un sistema de finançament pervers que ens castiga i penalitza. Si som un dels territoris on més s'ingressa per la via dels impostos, hem de ser també un dels territoris que més rebi. Ni més ni manco», ha emfatitzat.

Canvi de model econòmic

Durant el Debat de Política General, Ensenyat ha plantejat «capgirar un model econòmic que no ens duu res de bo». Un canvi que, segons ha dit, «ha de comportar també una ordenació turística sense complexos». «Cal consolidar el sostre de places i la seva reducció així com limitar l'arribada de creuers i de vehicles. Unes limitacions que han d’aplicar-se també als aeroports», ha remarcat. «Aquest Govern no pot esperar ni un dia a ser part activa en la gestió de les nostres portes d’entrada i sortida. La demanda per a gestionar ports i aeroports ha estat acompanyada de més quotes d’autogovern», ha explicat Ensenyat.

Habitatge

El portaveu de MÉS ha estés la mà als socis del Pacte per a fer un front comú i exigir una regulació del preu del lloguer. «Incentivar el mercat és insuficient, i mentre es discuteix infructuosament, els fons voltor i els grans tenidors troben els forats jurídics per a seguir especulant amb el dret a l'habitatge». En aquest punt, Ensenyat ha proposat limitar les compres d’habitatge als fons d’inversió estrangers.

Qualitat democràtica

Miquel Ensenyat ha denunciat en la seva intervenció la manca de compromís per arraconar el discurs de l’odi, el racisme o l'LGTBIfòbia i ha censurat la negativa del Parlament a silenciar de manera contundent «un missatge que és del tot intolerable i que atempta contra tot principi democràtic».

Política Lingüística

Pel que fa a la política lingüística del Govern, el portaveu de MÉS ha fet una advertència a la resta de socis del Pacte: «No tolerarem cap passa enrere. Cap ni una! És responsabilitat de l’Administració (i no de cap professional concret) implementar les mesures necessàries perquè els ciutadans de les Illes Balears puguin exercir el dret d’emprar qualsevol de les dues llengües oficials en l’àmbit de la salut».

IB3

El Debat de Política General ha servit també perquè MÉS reiteri el compromís per fixar un calendari que culmini amb la internalització dels serveis informatius de l'Ens Públic de Ràdio i Televisió de les Illes Balears.

Presència de MÉS al Govern

Durant més de mitja hora, Ensenyat ha defensat la presència de MÉS al Govern i les seves aportacions en polítiques socials i mediambientals: «Hem pilotat les polítiques centrades en les persones i en la defensa de Mallorca i el conjunt de les Illes Balears. Sense MÉS, aquest govern no seria el que és. Seguirem estirant, pressionant i influint per gestionar des del sobiranisme, l’esquerra, des del feminisme i des de l’òptica mediambiental i social».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.