cielo claro
  • Màx: 21.73°
  • Mín: 13.08°
21°

Més per Menorca proposa set mesures per a posar fre a la massificació turística

«La darrera temporada turística a Menorca ha estat la culminació d’un canvi en el model turístic de l’illa: el turisme del tot inclòs i de turoperador ha estat residual i, en canvi, ha agafat més importància el visitant que agafa el cotxe, es desplaça, visita les cales verges i els centres històrics dels pobles», ha explicat Més per Menorca.

Aquest nou perfil -apuntent els menorquinistes- presenta alguns avantatges però, a la vegada, té «un impacte més fort sobre el territori, els recursos naturals i les infraestructures i serveis de l’illa, a més dels problemes de convivència ciutadana que, en alguns casos, pot generar». En conseqüència, Més per Menorca considera que és necessari posar fre a la massificació turística per a avançar cap a la sostenibilitat, que ha de ser l’eix de totes les polítiques que es duguin a terme a l’illa, amb la voluntat de consolidar i enfortir el model de desenvolupament que harmonitza els usos humans i el patrimoni natural.

Per aquest motiu, Més per Menorca fa públiques set propostes inicials per a limitar la massificació a l’illa, que posa sobre la taula per a debatre amb la societat menorquina i cercar l’acord amb les diferents forces polítiques. Aquestes propostes constitueixen una primera relació de mesures que el partit menorquinista sotmetrà al debat amb les seves bases en l’assemblea convocada el pròxim 18 de setembre, amb l’objectiu de desenvolupar-les o afegir-ne de noves, si escau.

El portaveu de Més per Menorca al Consell Insular, Josep Juaneda, ha afirmat que «cal actuar per preservar el model de Reserva de Biosfera de Menorca. Per aquest motiu, la llei de Menorca Reserva de Biosfera ens permetrà tenir moltes de les eines que necessitam per gestionar de forma coherent el turisme de Menorca, com ara limitar l’entrada de vehicles de motor a l’illa durant l’estiu». Per la seva part, el portaveu dels menorquinistes al Parlament, Josep Castells, ha afegit que «les mesures que proposam són viables tècnicament i jurídicament i la majoria són competència de les administracions insular o autonòmica; només depenen de la voluntat política d’impulsar-les».

En concret, les set propostes que han fet públic els menorquinistes són les següents:

1. Crear una borsa de places turístiques gestionada pel Consell insular per tal que, per donar d’alta una nova plaça turística se n’hagi de donar de baixa almanco una d’obsoleta. Aquests sistema ja funciona a les altres illes.

2. Reforçar la inspecció turística per a combatre més eficaçment l’oferta il·legal, sobretot de lloguer vacacional.

3. Limitar l’entrada de vehicles de motor a l’illa durant l’estiu, també els de lloguer, com s’està fent ja a Formentera i com ha demanat Eivissa.

4. Limitar l’accés de vehicles a motor a determinats espais, principalment els aparcaments de les platges i els camins que hi duen, com s’està fent des de ja fa algunes temporades a Macarella i Favàritx.

5. Incrementar de forma substancial els recursos destinats a transport públic: per a poder programar més freqüències, preus més assequibles, millors mesures de fidelització per a usuaris habituals i facilitar l’accés als espais on no es pugui accedir amb transport privat (mesura núm. 4) cal incrementar la dotació d’una competència que està infrafinançada.

6. Regular la capacitat d’amarrament d’embarcacions, a partir d’una anàlisi de la capacitat de càrrega de fondejos a les costes de l’illa. No es poden continuar construïnt amarraments si la capacitat de càrrega dels fondejos ja ha arribat a la saturació.

7. Incrementar l’Impost de Turisme Sostenible per a aquells segments que més contribueixen a la massificació turística. A la vegada, es proposa bonificar una part de l’ITS a aquelles empreses que hagin demostrat tenir pràctiques més sostenibles (per exemple, les adherides a la marca Menorca Reserva de Biosfera).

Amb aquesta primera relació de propostes Més per Menorca vol «donar resposta al neguit que ha suposat la massificació d’aquest estiu en la societat menorquina, i s’obre a debatre-les i consensuar-les amb la resta de forces polítiques per tal de fer-ne viable la posada en marxa».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Guillem, fa mes de 2 anys

Mesures evidentment insuficients, però que van en la bona direcció. Esperem que la complicitat de la ciutadania de les Balears, que vota a representants de partits polítics que la sostenibilitat els importa un rave, canviï aviat.



Valoració:2menosmas
Per martí, fa mes de 2 anys

Mesures un poc tímides, però benvingudes davant la passivitat del Govern.
S'ha de limitar el nombre de turistes. L'especificitat de les illes ha de permetre que es prenguin aquestes mesures. Sostenibilitat significa que hi ha un límit de visites turístiques

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente