muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
15°

Les exigències dels partits polítics de les Balears a Armengol a l'inici de curs

188173
@F_Armengol

La presidenta del Govern, Francina Armengol, s'ha reunit aquest dijous al Consolat de Mar amb els grups polítics amb representació al Parlament en una trobada prèvia al Debat de Política General de la setmana que ve.

La primera en reunir-se amb Armengol ha estat la presidenta del PP Balears, Marga Prohens, qui ha reclamat a l'executiu autonòmic «consensos de veritat» davant del començament del nou curs polític. Segons ha explicat Prohens, durant la reunió, el PP s'ha mostrat obert a arribar a consensos «que no tenguin res a veure amb fotos, titulars o tuits». En aquest sentit, ha criticat que l'actual Pacte de Reactivació de les Illes Balears «no neix del consens, ni s'està desenvolupant amb el consens necessari».

En la trobada, totes dues han parlat de la importància de defensar davant Madrid els interessos dels ciutadans de les Balears, amb temes com el desenvolupament del Règim Especial de les Balears, la compensació de la insularitat o un règim fiscal amb avantatges per a les empreses.

Tot seguit ha estat el torn de Patricia Guasp, coordinadora de Ciudadanos Baleares, la qual ha reclamat a la presidenta que el Pacte de Reactivació «continuï sent el full de ruta» davant el nou curs polític i que «no cedeixi» davant els seus socis -Unidas Podemos i MÉS per Mallorca-.

D'altra banda, Guasp ha demanat a la presidenta que sigui «més activa» en la petició perquè les Illes rebin «un tracte just» per part de Madrid. «En els Pressuposts Generals de l'Estat per a 2022 ja no acceptarem que no s'inclogui el Règim Especial de les Balears», ha advertit. En aquest sentit, ha traslladat el suport de Ciudadanos al Congrés dels Diputats per a exigir que la insularitat «sigui un fet i no continuï sent un dels compromisos buits cada vegada que Sánchez ve a visitar-nos al Consolat».

Per la seva banda, Jorge Campos, president de Vox Baleares, ha aprofitat la reunió per a carregar contra el Govern: «Hauríem preferit que aquesta reunió hagués estat per a dir-nos que Armengol dimitia». I ha remarcat que «el millor que li podria passar a aquesta comunitat és que l'actual Govern dimitís i es convoquessin unes noves eleccions».

El diputat d'extrema dreta ha fet arribar a Armengol la seva «preocupació» per «la immigració il·legal creixent» i ha acusat el Govern i el Govern espanyol de fer «polítiques d'efecte crida». Pel que fa a la Llei d'Educació de les Balears, que començarà la seva tramitació parlamentària pròximament, ha assegurat que des de Vox no comparteixen «absolutament res» d'aquesta nova llei.

Josep Melià, portaveu parlamentari d’El Pi, en el seu torn amb la presidenta, li ha exigit que es planti davant el Govern de l'Estat per «l'incompliment sistemàtic» del Règim Especial de les Balears. «No pot ser que l'Estat vagi aprovant pressupostos generals sense el factor d'insularitat que ha de tenir una dotació econòmica i ha d'ajudar a compensar aquesta realitat que ens fa menys competitius a les empreses i als treballadors de les Balears», ha criticat.

Durant la reunió, Melià també ha demanat a la presidenta que el Govern «desenvolupi d'una vegada per totes l'Estatut d'Autonomia i que es compleixi la transferència de les competències que ara gestiona l'Estat i que haurien de ser gestionades per les Illes com costes, ports i aeroports».

Després li ha tocat a Josep Castells, portaveu parlamentari de Més per Menorca, qui s'ha reunit amb la presidenta per videoconferència. Armengol i Castells s’han emplaçat avançar en grans consensos en matèries clau d’aquesta legislatura. En aquest sentit, s’ha apostat per tractar l’aprovació de la Llei Reserva de la Biosfera de Menorca, de la Llei d’Educació de les Illes Balears o la Llei de Consells Insular. A més, s’ha mostrat la voluntat d’arribar a un acord amb el Govern per als pressupostos del 2022.

En acabar la reunió, Castells ha exposat que «estam en una comunitat autònoma on es governa molt sovint a curt termini i els reptes econòmics, socials i territorials necessiten polítiques a mitjà i llarg termini». «Esperam que la presidenta ofereixi resposta als reptes del mandat amb visió de futur», ha afegit.

En el torn de MÉS per Mallorca, el diputat Josep Ferrà ha reclamat al Govern «pressió cap a l'Estat» perquè s'incrementi la inversió per a les Balears en els Pressuposts Generals de l'Estat del l'any 2022. El diputat mallorquinista ha lamentat que en els darrers mesos «una sèrie d'imputs han arribat de fora de les Illes, els quals no són positius» per a les Balears pel que fa al sistema de finançament i el desenvolupament del Règim Especial de Balears.

Durant la trobada, Armengol i Ferrà també han tractat la transferència de competències a la comunitat autònoma, com el tema de costes. D'altra banda, Ferrà ha mostrat la seva preocupació per l'augment d'agressions al col·lectiu LGTBI i les discriminacions lingüístiques, les quals ha assegurat que tenen un origen comú, que és «el discurs d'odi que s'està llançant des de diferents estaments de la societat». Així, ha considerat que les formacions polítiques han de tractar aquesta qüestió i fer propostes per a «fer front a aquest discurs d'odi que també està instaurat en les institucions».

El portaveu parlamentari d'Unides Podem, Alejandro López, ha aprofitat la trobada per a reclamar «que es vigili que no hi hagi cap tipus d'ampliació a l'aeroport de Palma». La petició d'Unides Podem es produeix després que aquest passat dimecres el Govern espanyol suspengués la inversió a l'aeroport del Prat.

Durant la reunió, López també ha reclamat a la presidenta «que intenti per tots els mitjans» que el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i els ministres del PSOE comprenguin la necessitat que es desenvolupi el Règim Especial de les Balears.

Per últim, ha estat el torn de Pilar Costa, portaveu parlamentària del PSIB-PSOE, la qual ha elogiat la gestió que ha fet el Govern del paquet de 855 milions d’euros en ajudes per a empreses i autònoms de l’arxipèlag per a pal·liar els efectes de la pandèmia, el més gran de la història de la Comunitat Autònoma.

«Avui s’ha evidenciat que, com més unitat d’acció hi ha, més benefici en traurem per als ciutadans de les Illes Balears», ha emfasitzat Costa. La socialista també ha reconegut que esperava un canvi de rumb per part del principal partit de l’oposició, que ha tornat a rebutjar format part del Pacte per a la Reactivació de les Illes Balears. «El PP ha perdut una ocasió d’or per a sumar-se al Pacte i seguir remant tots junts, tal com ja fan altres partits de l’oposició, tot i les diferències que puguin existir», ha asseverat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.