muy nuboso
  • Màx: 17.98°
  • Mín: 8.99°
13°

El Bloc per Felanitx demana que l’Ajuntament creï un corpus toponímic actualitzat del municipi

El Bloc per Felanitx proposarà mitjançant la presentació d’una moció al proper ple que l’Ajuntament de Felanitx es posi al davant de la creació d’un corpus toponímic actualitzat del municipi que inclogui també els noms dels nombrosos camins de tot el terme.

«Abans que desaparegui la darrera generació que coneix els noms dels llocs per transmissió oral, és urgent que alguna institució posi fil a l’agulla i reuneixi en un sol document la toponímia dels quasi 170 quilòmetres quadrats del municipi de Felanitx: vorera de mar, muntanya (la zona menys estudiada), pla, nuclis, llogarets, cases de foravila i camins. La institució més indicada per prendre la iniciativa és l’Ajuntament», han explicat.

L'agrupació destaca que afortunadament la tasca no comença de zero: «Pere Xamena i Gabriel Bordoy, Cosme Aguiló, treballs universitaris i altres han fet reculls toponímics de gran vàlua. És urgent reprendre la tasca a partir del que ja està fet, fer recerca de les zones no trescades, parlar amb la gent major que coneix els topònims per tradició oral, revisar documents notarials i registrals i reunir en un sol document tota la feina».

Una part important d’aquest patrimoni oral és a punt de perdre’s per sempre, adverteixen. «De cada dia menys persones poden associar amb precisió llocs i noms. En aquests moments, amb la revisió del PGOU en camí i un catàleg de camins en curs emprendre la tasca d’un corpus toponímic sembla molt indicat. Cada any que s’endarrereixi la seva realització pot suposar la pèrdua sense remei d’una part del patrimoni oral», han explicat.

El Bloc per Felanitx demana també que el departament d’Urbanisme de l’Ajuntament notifiqui, juntament amb les llicències dins sòl rústic, el topònim tradicional de l’emplaçament per a evitar l’aparició de noms de lloc que res tenen a veure amb la tradició, arribant a vegades a ser absurds o còmics. Igualment, un cop enllestida la feina caldria donar a conèixer a propietaris i a la ciutadania en general la toponímia tradicional recollida i demanar col·laboració en el seu manteniment o restauració.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.