algo de nubes
  • Màx: 29°
  • Mín: 20°
20°

Armengol defensa la descentralització de l'Estat i un sistema de finançament just, en la reunió anual del Cercle d'Economia

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha participat aquest dijous en la XXXVI reunió anual del Cercle d'Economia, que s'està duent a terme aquests dies a Barcelona sota el títol 'La gran reconstrucció. Reptes i oportunitats per a l’empresa, l’economia i la política'. En concret, la presidenta ha participat a la sessió dedicada a discutir 'El model territorial per a millorar l'economia espanyola', juntament amb els presidents de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig; de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, i de la Junta d'Andalusia, Juan Manuel Moreno Bonilla.

Armengol ha defensat l'avanç de l'Estat espanyol cap a un «estat més federal, des del pacte, des de l'acord i des de la presa de decisions conjunta, cap a una cogovernança més real». Així mateix, ha apostat per una major «generositat» per part de l'Estat a l'hora de la presa de decisions en aspectes que afecten les competències de les comunitats autònomes, «com són l'educació, la sanitat i els serveis socials». En aquest sentit, ha explicat la situació de desavantatge competitiu en què es troben les Illes Balears degut tant a la insularitat, per una banda, com a l'actual sistema de finançament, per l'altra.

Pel que fa a la insularitat, ha recordat que té com a conseqüència una manca d'inversió per part de l'Estat en infraestructures bàsiques, així com un major cost de vida per a la ciutadania i una menor competitivitat per a les empreses, degut a l'elevat cost del transport. «No estic d'acord en el sistema radial, però és que hi ha territoris que ni tan sols entram en el repartiment d'aquesta Espanya radial», ha dit la presidenta, i ho ha exemplificat amb el cas del transport: «no tenim ni volem alta velocitat, però sí que necessitam inversió en ferrocarril, en tramvia o en carreteres», ha dit, per afegir que «som una comunitat que ajuda molt econòmicament l'Estat, però que també necessita suport i aquí queda encara molt camí per recórrer».

La presidenta ha abordat també la «necessària» reforma del Sistema de Finançament Autonòmic (SFA) i ha recordat que les Balears són aportadores netes al sistema, per passar després a la coa a l'hora rebre. «És just que els ciutadans de les Balears no tenguin les mateixes oportunitats que els de la resta de territoris? Hi ha coses que hem de corregir», ha dit. Armengol ha ressaltat el fet que a les Illes Balears, malgrat que «hem augmentat moltíssim, un 35%, la inversió en sanitat, educació i serveis socials, aquest esforç tan sols ens ha situat a la mitjana». Per tant, això il·lustra que «alguna cosa falla; s'ha de modificar el sistema».

La presidenta del Govern també ha recordat que l'actual SFA no té en compte el benefici de Madrid pel fet de ser capital i ha reclamat una política que lluiti contra el dumping fiscal, és a dir, contra la competència deslleial en fiscalitat. «Demanam corresponsabilitat i marge de decisió en l'autonomia fsical, però també uns tipus impositius mínims en alguns impostos que poden dificultar la competitivitat entre empreses i territoris», així com establir mecanismes per evitar el dumping fiscal. En aquest sentit ha dit que «si perseguim el dumping fiscal a Europa, tampoc no el podem permetre aquí».

Pel que fa a la reforma del SFA, ha apel·lat al diàleg i a l'entesa entre territoris i ha posat damunt la taula la situació de les Illes Balears: «duim 15 anys davallant la nostra renda per càpita i hem perdut 20 punts de convergència europea». Per tant, «hem de reflexionar, perquè si no ho feim la nostra economia, que és molt dinàmica, deixarà de ser-ho, i això serà dolent per a les Balears i també per a Espanya».

Finalment, ha remarcat la necessitat que el Govern espanyol compensi la insularitat, tot recordant l'aprovació del Règim Fiscal de les Illes Balears, encara pendent de desenvolupar, i ha demanat més transparència en les decisions. «El poder ha de bascular cap a la perifèria i això ha de tenir conseqüències tant econòmiques com polítiques», ha conclòs.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.