nubes dispersas
  • Màx: 18.43°
  • Mín: 13.93°
18°

Barcelona i Palma, les primeres en proclamar la República ara fa 90 anys

Aquest dimecres, 14 d'abril, es compleixen 90 anys de la proclamació de la República. Barcelona va ser el primer lloc on es proclamar la República catalana. A continuació es proclamà a Palma.

«Interpretant el sentiment i els anhels del poble que ens acaba de donar el seu sufragi, proclamo la República Catalana», amb aquestes paraules, un 14 d'abril de fa 90 anys, Francesc Macià proclamava la República catalana des del balcó del palau de la Generalitat de la plaça Sant Jaume de Barcelona.

Poc després, Llorenç Bisbal, proclamava l'adhesió de Palma a la República. L'esdeveniment es va viure a Ciutat amb gran entusiasme popular, igual que la majoria de les poblacions mallorquines. Va ser el 14 d'abril de 1931 quan a la balconada de Cort es va hissar, poques hores després que s'hagués proclamat la república catalana a Barcelona, la bandera republicana com a símbol del nou règim polític que s'instaurava a l'Estat espanyol després de la fugida del rei Alfons XIII.

El batle designat fou Llorenç Bisbal, sabater i membre de l'Agrupació Socialista de Palma, juntament amb una comissió gestora on hi havia Alexandre Jaume, Jaume Rebassa, Josep Tomàs i Renteria i Ignasi Ferretjans.

Els encarregats de dirigir el nou govern civil foren Antoni Pou i Jaume Garcia, i Francesc Julià, Ferran Pou i Jaume Bauzà foren els encarregats de dirigir la Diputació.

Sortiren publicats els resultats de les eleccions a regidors municipals del 12 d'abril. A Mallorca, els liberals obtingueren un total de 256 regidors; els conservadors, 134; els mauristes, 9 regidors; els regionalistes, 88; els monàrquics independents, 44; els demòcrates i els antimonàrquics, 1 regidor cada un; els republicans, 13 regidors; els republicans de dretes, 16; i els socialistes, 12 regidors.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per segur, fa mes de 2 anys

Un mirall de república. Pau. Feina. Llibertat religiosa. Drets humans. Orde. Progres. Una maravella per tothom…. pero que no torni pus. Mar i bon vent.

Valoració:-2menosmas
Per ssd, fa mes de 2 anys

La segona república espanyola va ser més anticatalana que la de Franco

Valoració:1menosmas
Per M, fa mes de 2 anys

També noltros forem dels primers en esser invadits per l'exèrcit rebel, sediciós i colpista.que va fer esclatar una guerra fratricida, fent que els germans se matàssin entre ells.

Valoració:0menosmas
Per Rigor històric, fa mes de 2 anys

@cutter



No estimat "cutter", torna a llegir el meu missatge si no et sap greu. En cap moment he afirmat que aquesta sigui TOTA la declaració. Només he fet notar que la FRASE estava tallada i que per tant perdia bona part del sentit original.
Com solen dir, qui té la colla de palla ...

Valoració:0menosmas
Per cutter, fa mes de 2 anys

Al pedant que signa com a Rigor Històric, li recordarem que, evidentment, la declaració de la república és molt més llarga que la que ha posat dBalears i que la que ha posat ell.
Tant rigorós és tallar per un costat que per l'altre

Valoració:0menosmas
Per Balearium, fa mes de 2 anys

Y lo que te rondare morena...

Valoració:-4menosmas
Per Rigor Històric, fa mes de 2 anys

En honor del rigor històric la frase (no amputada) den Macià fou "Interpretant el sentiment i els anhels del poble que ens acaba de donar el seu sufragi, proclamo la República Catalana com Estat integrant de la Federació ibèrica".

Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente