muy nuboso
  • Màx: 17.23°
  • Mín: 11.35°
14°

Rosique: «És la primera vegada que ERC tenim possibilitat de presidir el govern des de la Segona República»

Marta Rosique, diputada al Congrés per ERC

Marta Rosique i Saltor és graduada en Periodisme i estudiant de Ciències Polítiques a la Universitat Pompeu Fabra. És diputada per Esquerra Republicana de Catalunya al Congrés de Diputats espanyol. És la diputada més jove de la Cambra Baixa i recentment ha estat a Palma per participar en una taula rodona sobre 'joves i salut mental' a Can Alcover.

-Aquest passat dimarts participares en un acte organitzat per Jovent Republicà per tractar una temàtica tan rellavant avui com és la salut mental juvenil. Quines polítiques es podrien posar en marxa en aquest sentit?

D’entrada, cal prioritzar la salut mental i entendre que els problemes de salut mental generalitzats són conseqüència d’una sèrie de polítiques precaritzadores i d’una sèrie de responsables que les han promogut. En aquest sentit, cal invertir més recursos en atenció sobretot psicològica perquè el seu accés deixi de ser un privilegi, cal parlar-ne perquè deixi de ser un tabú, cal revertir aquelles polítiques que han fet que els nostres drets retrocedeixin (reformes laborals, llei mordassa o llei d’estrangeria) i, sobretot, cal conscienciar-nos que estem davant de problemes col·lectius i organitzar-nos per promoure uns Països Catalans lliures i socialment justos.

-Recentment veim les traves que està posant JxCat per a formar Govern. Per què considera que la formació està, en certa manera, bloquejat l’investidura?

És la primera vegada que Esquerra Republicana tenim possibilitat de presidir el govern de la Generalitat des de la Segona República, una oportunitat història per fer que l’independentisme governi i ho faci des de l’esquerra. Nosaltres estem fent tot el que està a les nostres mans perquè hi hagi un acord i estem convençuts que serà així, en el context de crisi que vivim els joves i tota la societat no s’entendria que es provoqués una repetició electoral.

-Com valores els resultats electorals de les passades eleccions del 14F? Podem dir que la gent va votar independentisme?

Els valoro positivament. Més enllà de la victòria d’Esquerra Republicana, per primer cop l’independentisme reunim més del 50% dels vots i també s’observa que hi ha una aposta ferma per les esquerres en el si de l’independentisme. Per altra banda, el costat amarg dels resultats és l’entrada de l’extrema dreta a la cambra, però els plantarem cara com ho hem fet històricament perquè les seves idees d’odi i discriminació no avancin. En aquest sentit, estic convençuda que el diputat del Jovent Republicà, en Pau Morales, i la resta de companys d’Esquerra no en deixaran passar ni una a Vox.

-Consideres que seria positiva l’entrada de la CUP dins el Govern? Per què?

I tant. En el context de crisi política i socioeconòmica en què ens trobem, l’espai amb major impacte de les institucions és el govern. Acords com el d’Esquerra i la CUP ens demostren que hi ha capacitat de cosir l’independentisme i de donar resposta als grans reptes originats a partir de la repressió i de la pandèmia des de la justícia social. De fet, ho vam dir en campanya i ho mantenim ara: el nostre acord ideal seria el d’un front ampli per l’autodeterminació, l’amnistia i la reconstrucció del país en clau social. Com més gent puguem sumar, més força tindrem.

-Si s’aconsegueix formar govern a la Generalitat de caire independentista, quins objectius creus que hauria de tenir?

El govern de la Generalitat ha de defensar els interessos de la majoria de catalans i per tant ha d’intentar resoldre el conflicte polític obert amb l’Estat espanyol. Primer lluitant per l’amnistia per alliberar els presos, fer que els exiliats puguin tornar i fent que s’anul·lin totes les altres causes judicials obertes i en segon lloc ha de treballar perquè es reconegui el dret a l’autodeterminació, perquè els catalans puguem decidir el nostre futur polític a les urnes. Per altra banda, a la vegada, ha de donar resposta a la crisi humanitària provocada pel coronavirus, promovent una vacunació accelerada i proporcionant ajudes econòmiques i socials per frenar l’empobriment de la població. En aquest sentit, és d’especial interès l’acord d’Esquerra i la CUP sobre la renda bàsica universal.

-Creus que cal, o és possible un nou referèndum d’autodeterminació?

El referèndum d’autodeterminació és la manera més democràtica de resoldre qualsevol conflicte polític, permet comptar els del sí i els del no. Per tant, el govern de la Generalitat ha de moure tots els fils possibles que ens permetin fer un referèndum amb garanties democràtiques.

-Què suposa ser dona i jove dins els Congrés dels diputats?

Per sort, hi ha moltes dones que m’han precedit i que han anat fent que cada cop hi hagi més respecte cap a les dones dins del Congrés. Tot i així, seguim vivint episodis masclistes dia a dia, des d’insults des de l’escó, passant per missatges fastigosos a les xarxes, fins entrevistes o notícies als mitjans despreciant la nostra opinió. La discriminació per edat també l’he notat més a les xarxes i als mitjans, on sovint (per sort, cada cop menys) costa que em demanin per la meva opinió política.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Lluís, fa mes de 3 anys

Aquesta noia ha de saber o potser ho sap però no ho vol dir, que el govern de la Generalitat és un trist govern d´una trista autonomia.O sigui un govern de fireta. Llavors ERC el què hauria de fer és reforçar els llaços amb el Consell de la República i validar el President Puigdemont a l´exili i exigir a l´estat un referèndum per ser independents i no pas el què fa ara mateix. Tota aquesta entrevista és una gran pantomina. No es pot fer res si no hi ha recursos d´un estat propi. És increïble escoltar a gent com el seu soci el Riera de la CUP exigint una renda bàsica universal quan no som un pais ni som res.. Sembla mentida.

Valoració:5menosmas
Per Lluís Felipe Lorenzo García, fa mes de 3 anys

Molt be. Potser ERC hauria de dir "des de la República", doncs la primera no va ser catalana, va ser del conjunt de l'Estat espanyol.

Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente