nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
18°

El Parlament aprova una iniciativa per a la defensa dels pactes successoris propis del dret civil de les Balears

El ple del Parlament ha aprovat aquest dimarts una Proposició No de Llei (PNL) per a la defensa i la protecció dels pactes successoris propis del dret civil de les Balears, especialment el dret civil d'Eivissa i Formentera.

Es tracta d'una iniciativa presentada pel Grup Parlamentari El PI-proposta per les Illes Balears, que ha estat defensada pel diputat Josep Melià.

Amb aquesta PNL, el Parlament insta el Govern espanyol i al Congrés a no aprovar cap modificació de l'impost de la renda de les persones físiques ni cap altra modificació fiscal que suposi un canvi tributari per als pactes successoris. Així, s'insta que es descarti que la persona beneficiària d'un pacte successori, si ven o dóna un ben rebut com a pacte successori, hagi de tributar en IRPF com a increment patrimonial.

La iniciativa reclama que, en cas que s'aprovi una modificació de l'IRPF que provoqui que aquesta persona beneficiària d'un pacte successori hagi de tributar en IRPF com a increment patrimonial, només sigui aplicable per a pactes successoris que es constitueixin a partir de l'entrada en vigor d'aquesta modificació de l'IRPF i només sigui aplicable si es fa durant els quatre anys següents a la signatura del pacte.

A més, s'insta el Govern a defensar el dret civil especial i, en conseqüència, a convocar una reunió urgent amb l'Executiu espanyol per a reconduir aquesta reforma legal de l'IRPF "tan perjudicial per a la institució dels pactes successoris i, si escau, adoptar totes les mesures al seu abast per a defensar la competència autonòmica en dret civil foral o especial".

També se sol·licita al Govern que adopti els canvis normatius o de criteris interpretatius per a defensar els pactes successoris d'Eivissa i Formentera previstos i protegits en la Compilació de Dret Civil de les Illes «deixant clar que tots els pactes successoris d'Eivissa i Formentera es consideren mortis causa i tributen a l'1% en l'impost de successions i donacions».

"Estem satisfets que hagi tirat endavant la nostra proposta on queda clar que estem totalment en contra que la persona beneficiària d'un pacte successori, si embeni o dóna un ben rebut com a pacte successori, hagi de tributar en IRPF com a increment patrimonial", ha destacat el diputat del PI Josep Melià.

El diputat ha expressat el rebuig del seu grup a «la intenció no explícita del govern del PSOE i de Podemos d'augmentar aquesta tributació». A més, ha destacat que «el Govern ha de defensar el dret civil especial i convocar una reunió urgent amb l'Estat per a reconduir aquesta reforma legal de l'IRPF».

D'altra banda, el ple ha rebutjat un punt d'una PNL del PI, que havia quedat en empat en comissió, amb el qual s'instava el Govern a defensar en la negociació del model de finançament un increment o, com a mínim, el manteniment de les actuals capacitats de decisió autonòmica sobre els impostos cedits i a impugnar davant el Tribunal Constitucional o tribunals ordinaris qualsevol pèrdua d'autonomia financera de les Illes que es pugui aprovar pel Govern central.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.