bruma
  • Màx: 15°
  • Mín:

El Consell Assessor confirma a Més per Menorca que l’herència en vida està en perill si s’aprova la reforma estatal

El Consell Assessor de Dret Civil de les Illes Balears ha contestat la sol·licitud d’informe que Més per Menorca va fer el 28 de gener per aclarir com afectaria a la figura de l’herència en vida l’aprovació d’una nova llei estatal amb l’excusa de la lluita contra el frau fiscal.

La demanda d’informació la va fer Més per Menorca després que s’hagués sabut que l’esmentat projecte de llei contenia normes relatives al tractament fiscal dels pactes successoris que podien penalitzar l’ús d’aquesta institució tan característica del dret civil de les Illes. De fet, si finalment la reforma espanyola es fa efectiva, qualsevol que hagi adquirit un bé amb un pacte successori i el vengui, en comptes de tributar a l’1%, pagarà el mateix en concepte d’IRPF que si l’hagués venut el donant, el que pot significar un 20% o més. Així, per exemple, podria pagar a Hisenda fins a 50.000 en cas de vendre un immoble donat pel seu progenitor si aquest darrer el va comprar per 100.000 euros però el preu de mercat l’ha situat en els 300.000 euros.

«Actualment, i gràcies als pactes successoris propis del dret balear, l’hereu només paga un 1%, ben igual que en una herència ‘normal’, el que suposa molts beneficis socials però també ha comportat algun cas aïllat de frau a Hisenda», han explicat.

Sobre com resoldre aquesta qüestió sense perjudicar la majoria de ciutadans –que en fan un bon ús– cal recordar que el Consell insular va aprovar, a proposta de Més per Menorca, una moció perquè no s’apliqui la normativa de frau fiscal si l’immoble no es ven durant els 5 anys immediatament posteriors a la donació. Aquest lapse de temps garantiria que no es fa servir aquesta figura amb la finalitat d’eludir les obligacions fiscals.

Ara, el Consell Assessor aporta una solució en la mateixa línia que els menorquinistes varen impulsar a la institució insular. En concret, proposa o bé la supressió de la reforma o bé un límit en el temps per a l’aplicació de la nova normativa. «Aquesta fórmula proposada seria un instrument per evitar l’especulació i, a la vegada, permetria mantenir l’essència de l’herència en vida», ha afirmat el diputat Josep Castells.

Cal recordar que va ser el 2017 quan els ecosobiranistes varen aconseguir incorporar Menorca al règim dels pactes successoris, en la darrera reforma de la Compilació de dret civil de les Illes Balears, fent possible així que els menorquins facin entrega en vida dels béns als seus familiars amb una sèrie d’avantatges socials, com que els hereus puguin accedir a un habitatge quan més ho necessiten, que sol ser durant la joventut –abans de la mort dels progenitors– o l’evitació de conflictes familiars lligats a les herències mortis causa.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.