muy nuboso
  • Màx: 26°
  • Mín: 23°
26°

MÉS reclama que es permetin els desplaçaments als horts urbans i d'autoconsum

El coordinador de MÉS per Mallorca, Antoni Noguera, ha reclamat aquest dilluns a la Delegació del Govern espanyol a les Balears que reconsideri la restricció per a poder anar als horts urbans i d'autoconsum.

Segons Noguera, «malgrat que el decret de l'estat d'alarma estableix que estan permesos els desplaçaments per a l'adquisició d'aliments, la Delegació del govern ha interpretat que la producció d'aliments per autoconsum són activitats accessòries o recreatives. Tot just el contrari del que han fet a altres territoris on s'ha flexibilitzat aquesta possibilitat sota determinades mesures controls».

En aquest context, Noguera ha recordat que «és més segur anar a l'hort que als supermercats. Els horts es poden treballar de forma individual, evitant el perill de contagi». De fet, assegura Noguera, «no té sentit permetre que es formin llargues cues als supermercats però en canvi no sigui considerada la possibilitat d'anar a collir la verdura o fruita pròpies». Segons el coordinador ecosobiranista, els horts urbans i d'autoconsum, «suposen en molts casos un estalvi econòmic per a la persona o família usuàries. Són cabdals per col·lectius vulnerables com persones jubilades o en situació d'atur». A més, assenyala Noguera, «creiem també que als horts comunitaris, urbans i socials, promoguts per col·lectius o ajuntaments, es poden marcar unes directrius clares perquè s'implantin torns d'assistència, amb l'objectiu de complir amb les exigències sanitàries».

En la mateixa línia el diputat i portaveu de MÉS a la comissió d'agricultura del Parlament, Joan Mas 'Collet', ha recordat que ara és l'època de sembra de bona part de les plantes que conformen l'hort d'estiu. «Afrontar l'emergència sanitària amb garanties passa necessàriament per augmentar l'autoabastiment del nostre territori, i per tant, els horts particulars són una peça fonamental». El diputat insisteix que els horts particulars «formen part de la nostra cultura mediterrània i de la nostra gastronomia i molts dels aliments que es produeixen es conserven i permeten tenir rebost per passar l'hivern».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan Miró Font, fa mes de 3 anys

“...la Delegació del govern ha interpretat que la producció d'aliments per autoconsum són activitats accessòries o recreatives”. No, si es nostre padrastre estat considera que a Balears, tot allò que no siga turisme és espuri i es horts d’autoabastiment no són turisme (ni són grans superfícies, de pas). Ara que es monocultiu turístic (a dir veritat, és un tant generós parlar aquí de cultiu perquè amb es turisme no es cultiva res) comença a estar més qüestionat que mai i que sa gent pot veure més clarament que hi ha vida després des turisme. Per això cal més que mai que aquestos horts es facin malbé

Valoració:4menosmas
Per Biel, fa mes de 3 anys

I a més els horts de les famílies que s'hi troben a fora vila, juntament amb els seus sembrats i plantacions regulars d'arbres són una part indispensable per la manteniment del paisatge rural de les illes. Sense les famílies que es dediquen a la terra a temps parcial o en forma de hobby, el camp de Mallorca estaria mort, ja que bona part de les terres agràries de Mallorca no són explotades per població activa agrària, sinó per jubilats o joves que mantenen les fiques dels seus padrins i el paisatge dels seus pobles.

Valoració:10menosmas
Per És just i necessari, fa mes de 3 anys

Cuidar un hort tot sol, amb la parella,o amb qui se conviu, no implica cap risc i les fruites i verdures que se cultiven en la majoria de casos, son necessàries per a la alimentació personal i familiar, perque se tenen unes pensions o salaris tan petits, que no basten per cobrir totes les despeses domèstiques.

Valoració:9menosmas
Per Guillem, fa mes de 3 anys

La Delegació del Govern d’Espanya a les Balears, té com a primera missió defensar la unitat de l’estat Espanyol i la seva bona imatge, front a tota la gent que critiquem la seva utilitat per a defensar la titularitat i eficiència dels serveis públics essencials. Per això la senyora delegada, els seus assessors i els funcionaris ben pagats d’alt nivell, son incapaços d’entendre les necessitats d’auto-abastament alimentari, d’auto consum energètic, atenció social i salut de la població de les Illes.

Valoració:10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente