algo de nubes
  • Màx: 28°
  • Mín: 20°
26°

MÉS per Mallorca, Més per Menorca, Ara Eivissa i Gent per Formentera denuncien que l'infrafinançament ha perjudicat el territori i minvat els recursos per fer front a la crisi

MÉS per Mallorca, Més per Menorca, Ara Eivissa i Gent per Formentera han censurat aquest dimecres les intencions del Govern espanyol de continuar durant dos anys i mig amb els pressupostos prorrogats i elaborats per l'anterior ministre d'Hisenda del PP, Cristóbal Montoro. Això, segons les quatre formacions, farà que «els últims comptes públics del govern de Mariano Rajoy, els més antisocials de la història, continuïn en vigor». La pròrroga dels comptes «suposarà no desplegar el Règim Especial de les Illes Balears en un context en què serà més necessari que mai per fer front a l'impacte de la pandèmia derivada per la COVID-19».

Durant una reunió telemàtica, les forces insularites han posat de manifest la necessitat de reforçar el paper de les administracions públiques, en especial les més pròximes. En aquest context, «per pal·liar els efectes de la pandèmia necessitam disposar d'eines com el REIB per afrontar el repte que tenim al davant amb una necessitat imperiosa de diversificar l'economia. Si no tenim les eines i el finançament que toca no podem ajudar els sectors productius ni podem garantir els serveis essencials».

No obstant això, el bloc que conformen els 4 partits no només reclama de manera unitària el desplegament del REIB, sinó millorar el finançament del conjunt de les Illes Balears. Això, en un document signat de manera conjunta expliquen com l'arxipèlag «infrafinançat de manera històrica i sistemàtica» se situa a la cua del conjunt de territoris, amb reiterats incompliments per part del Govern espanyol que «continua sense reconèixer el cost de la insularitat, sense fer front a obligacions reconegudes, com ara els fons estatutaris, o no realitzen les inversions en infraestructures que minvin el dèficit actual». I tot, assenyalen, «sense tenir en compte l'enorme esforç de contribució fet des de les Balears al conjunt de l'Estat».

Així, i en un moment en què totes les previsions econòmiques (GOIB, CES, Govern de l'Estat, etc.) preveuen que les Illes seran el territori més castigat per la crisi socioeconòmica generada per la COVID, «necessitam la solidaritat, la comprensió i el reconeixement que ens han negat durant anys». De fet, per poder fer front a la crisi les 4 formacions insularistes coincideixen a reclamar un nou sistema de finançament, ja que «l'actual ens ha convertit en un territori vulnerable, sense recursos per poder diversificar l'economia i aguantar millor les adversitats. L'infrafinançament ens ha conduït a ser una comunitat fràgil i a tenir menys recursos per fer front a la crisi».

Els 4 partits també coincideixen a demanar la derogació de la Llei Montoro i que els ajuntaments puguin utilitzar els romanents per a pal·liar les conseqüències del coronavirus, així com poder endeutar-se. «L’ús d’quests romanents no pot estar condicionat pel Govern espanyol i pot ser aquesta solució contribuiria a fer que els municipis, com a administració més propera als ciutadans, disposin dels mitjans suficients per a mitigar les conseqüències econòmiques de la COVID-19».

Finalment, han exigit que es deleguin al Govern les atribucions per prendre les mesures de desconfinament oportunes «segons la nostra realitat».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per T, fa mes de 4 anys

algún dia,els illencs,tots,nascuts o no a ses illes,ens adonarem que es massa car alló que els valencians també s,han cansat de cantar...
PER OFRENAR NOVES GLORIES A...

Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente