nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
19°

MÉS reclama a l'Estat que transfereixi a les Illes els doblers estalviats amb el descompte de resident

El portaveu adjunt de MÉS per Mallorca al Parlament, Josep Ferrà, ha instat el Govern espanyol a calcular l'import que hauria destinat als diferents descomptes de residents en trajectes aeris i marítims durant l'estat d'alarma i transferir aquests doblers al Govern de les Illes Balears.

En una Proposició no de Llei registrada al Parlament, Ferrà proposa que els doblers estalviats, tant en els trajectes amb la península com entre illes, es destinin a polítiques socials, sanitàries i econòmiques per a fer front a la crisi de la COVID-19. Aquests doblers, però, haurien de ser transferits, com s'assenyala a l'escrit presentat, una vegada hagi finalitzat l'estat d'alarma i, en tot cas, dins l'exercici de 2020.

El diputat ecosobiranista justifica la proposta assenyalant que «durant l'estat d'alarma s'ha restringit el trànsit aeri i marítim per a totes les persones que no acreditin documentalment que han de fer un dels trajectes permesos d'acord amb l'Ordre ministerial que dicta el tancament dels ports i aeroports illencs». Això, segons Ferrà, «ha provocat un estalvi important que ha de revertir en la societat de les Balears». De fet, una vegada completada la repatriació dels prop de 25.000 turistes, la disminució del trànsit aeri ha estat (amb data 6 d'abril) del 99,31%, segons les dades facilitades pel Govern.

L'obvietat del tancament d'aeroports i ports de les Illes, afegeix Ferrà, «ens dóna una idea aproximada de la baixada de desplaçaments dels residents de les Illes Balears respecte a l'any 2019». Aquest fet provoca a l'Estat un evident estalvi en les partides pressupostàries destinades a compensar la insularitat en desplaçaments als residents de les Illes Balears, Canàries, Ceuta i Melilla. Unes partides pressupostàries destinades, en part, a compensar la manca d'infraestructures ferroviàries a les Illes i de polítiques en mobilitat.

En aquest context, el diputat de MÉS recorda que el Ministre de Foment, José Luis Ábalos, informà -contestant una qüestió d'Oramas, diputada de Coalició Canària-, que dins el 2019 se superarien els 625 milions d'euros destinats als territoris no insulars. Així, MÉS ha registrat una PNL que confia compti amb el suport del Parlament, reclamant que l'Estat transfereixi al Govern de les Illes Balears l'import estalviat durant el temps de restriccions als ports i als aeroports de les Illes. Un import, insisteix Ferrà, «que es destinaria a polítiques sanitàries, socials i a la reactivació econòmica que s'haurà de realitzar després de l'Estat d'alarma».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.