cielo claro
  • Màx: 21.82°
  • Mín: 13.08°
21°

El Parlament aprova la Llei de Consultes que «respon a les ànsies de millorar la democràcia participativa»

El ple del Parlament d'aquest dimarts ha aprovat la Llei de Consultes Populars i Processos Participatius per 31 vots a favor, 15 en contra i 2 abstencions sense les esmenes presentades per PP i Ciudadanos relatives a la «no obligatorietat» de referèndums municipals vinculants.

Els grups parlamentaris del Pacte han destacat que la Llei és «un gran pas» cap a la democràcia participativa encara que han remarcat que l'existència d'un registre únic del cens, que és d'adscripció voluntària i està sectoritzat per matèries, «limita la participació ciutadana», ja que, segons han sostengut els partits d'esquerra, «no permeten la utilització del cens electoral».

En la defensa del Projecte de Llei, la consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur, ha defensat que la norma «aprofundeix en el sistema democràtic per a canalitzar la participació directa de la ciutadania», ja que la Llei «regula amb totes les garanties jurídiques» les consultes impulsades per les institucions o per iniciativa popular en l'àmbit municipal, insular i autonòmic.

A més, ha avançat que la Llei preveu «l'avaluació de l'impacte social» de la norma en dos anys així com la presentació «en sis mesos d'una memòria econòmica» per a desplegar la norma.

«Es pot donar veu a la ciutadania i no s'ha de tenir por a consultar als ciutadans, un Estat de Dret es fonamenta en la sobirania popular que s'ha d'exercir de manera constant i permanent, no només cada quatre anys», ha manifestat Tur.

Esmenes sobre la vinculació dels referèndums municipals
En la seva intervenció, el diputat del PP Juan Manuel Lafuente ha defensat les esmenes dels PP relatives a la realització de referèndums municipals, ja que han considerat que «haurien de ser flexibles i no sempre vinculants», a més de defensar que haurien de ser «ratificats per òrgans col·legials» i ha reiterat que la matèria sobre la qual versin els referèndums «han de ser competència de l'administració convocant».

En la mateixa línia s'ha expressat el portaveu de Ciudadanos al Parlament, Xavier Pericay, qui ha sostengut que els referèndums municipals «no han de ser necessàriament vinculants» a més d'incidir que les consultes en l'àmbit institucional «ho han de ser a sol·licitud del ple de l'administració convocant».

D'altra banda, des dels partits del Pacte han remarcat que la Llei «respon a les ànsies de millorar la democràcia participativa» i han centrat les seves crítiques en el registre únic del cens, el qual serà d'adscripció voluntària per part dels ciutadans i estarà sectoritzat per matèries.

En aquest sentit, la diputada de Podem Laura Camargo ha defensat que la Llei és una «bona notícia encara que arriba retallada» després del seu pas pel Consell Consultiu i ha considerat que el registre únic del cens «limita la participació».

En la mateixa línia s'ha expressat el diputat de MÉS per Mallorca Biel Barceló en afirmar que aquest registre «priva del cens electoral a les consultes insulars, autonòmiques o municipals», ja que aquest instrument «només s'aplica en els referèndums municipals».


Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.