algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
11°

Més per Menorca: «El REB és insuficient, especialment per a les illes menors com Menorca»

Més per Menorca considera que el REB anunciat per la presidenta Armengol és «insuficient i sembla més una concessió oportunista –i electoralista- que no un règim per a compensar veritablement els costos d’insularitat».

Els menorquinistes opinen que, tant a PP com a PSOE, els falta «convicció per posar en marxa allò que preveu l’Estatut d’Autonomia per afrontar els efectes negatius del fet insular».

Val a dir que la proposta de Sánchez només inclou un 10 % de les mesures recollides en el document ‘Cap a un nou REIB. Proposta per al nou Règim Especial de les Illes Balears’, assumit pel Govern i la societat civil de les Illes.

Cap nova mesura sobre connectivitat

Pel que fa la connectivitat, només s’inclou la fixació del 75 % del descompte de resident, però no les declaracions d’obligació de servei públic ni les compensacions al transport de mercaderies, ni la cogestió aeroportuària, ni la desclassificació del port de Maó com a port d’interès general, entre d’altres. «Aquestes mesures eren molt importants, especialment per a les illes menors», destaca Més per Menorca.

El Fons d’insularitat només contempla inversions per arribar a la mitjana
Respecte del Fons d’insularitat, independentment de la seva quantia, el partit menorquinista considera que és un error reduir-lo a la garantia d’inversió pública de l’Estat, perquè les inversions a les Illes no dependran tant de les necessitats lligades a la insularitat com de la inversió que l’Estat faci en matèria d’AVE i de carreteres d’interès general. El Fons, al final, vindrà a ser una pròrroga de 5 anys de la Disposició Transitòria Novena, amb les inversions estatutàries, que mai s’ha complert i ha deixat a les Illes sense uns 800 milions d’euros pendents d’executar entre els anys 2007 i 2014.
El Fons no contempla recursos fora de inversió per a destinar-los a altres 'inversions' o compensacions: beques estatals per desplaçament per estudis, compensació del sobrecost del transport de mercaderies,...

Un avantprojecte amb mesures fiscals poc creïble
Quant a les mesures fiscals recollides en l’avantprojecte de llei aquestes són correctes, però difícilment creïbles en l’actual context preelectoral. A més, queden condicionades per l’aplicació de la normativa europea de mínimis segons la qual les empreses, per tal de no alterar la competència, no poden rebre ajudes superiors als 200.000 euros en tres anys.
És per açò que des de MÉS per Menorca han reclamat i exigeixen «contundència tant al Govern de les Illes com al Govern de l’Estat per a suprimir aquesta restricció».

Des de MÉS per Menorca també troben a faltar la mesura estrella proposada per l’estudi de la UIB dels tipus especials d’IVA, mesura recollida en la proposta plantejada pel Govern i consensuada amb la societat civil.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.