nubes dispersas
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 10.37°
11°

El Parlament fa una passa més per a fer possible la reciprocitat dels mitjans públics en català

El Parlament fa una passa més per a facilitar un espai comunicatiu comú entre els territoris de parla catalana amb l’aprovació de la Proposició no de Llei (PNL) presentada per MÉS per Mallorca i MÉS per Menorca a la Comissió de Cultura. El juny passat, aquestes formacions registraren una proposta al Parlament que té com a objectiu principal eliminar les barreres tecnològiques que impedeixen la reciprocitat i emissió total dels mitjans públics en català.

Com apunta la diputada Agustina Vilaret, «reforçar l’espai comunicatiu audiovisual propi i que abasti tota la comunitat lingüística ha de ser objectiu dels poders públics estatals i autonòmics». Vilaret ha recordat que, a les Balears, es veuen 35 canals en castellà i 5 en català, mentre que de ràdios n’hi ha 19 en castellà i 2 en català.

«A l’Estat espanyol hi ha una riquesa lingüística i cultural que no es valora, i és una llàstima: saber més llengües no només et fa una persona més culta sinó que aquesta pluralitat ens hauria de fer sentir orgullosos», ha recordat la diputada. És una de les raons per la qual s’insta el Govern espanyol, per una banda, a assignar un nou múltiplex i ampliar l’espai radiofònic les comunitats que tenen el català com a llengua. Per altra banda, se l’insta a modificar les normatives actuals per adaptar la TDT a la realitat plurilingüística de l’Estat sense segmentar o separar comunitats d’una mateixa llengua.

A la PNL s’apunta que «no es pot renunciar a bastir un espai comunicatiu propi que permeti als seus membres gaudir d’una oferta de mitjans en llengua catalana diversa, completa, centrada, atractiva, de qualitat i competitiva». Així mateix, denuncia que «la inexistència d’aquest espai comunicatiu impedeix que la ciutadania pugui accedir a tota la informació i a altres continguts de manera exclusiva en llengua catalana si així ho desitgen, o que puguin rebre un coneixement aprofundit del seu patrimoni cultural a través d’aquests mitjans».

Aquesta proposta va ser aprovada amb els vots a favor de MÉS per Mallorca i MÉS per Menorca, PSIB. Podem i el Pi, i amb l’abstenció del PP. Ciudadanos no va comparèixer a la comissió.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Mallorquin012, fa mes de 5 anys

No heu d'oblidar làrab, aquí son majoria (jajajaja).

Valoració:-2menosmas
Per Feliu, fa mes de 5 anys

Volem TV3, Esport3, Catalunya Informació i iCat.

Valoració:7menosmas
Per escardapenyes, fa mes de 5 anys

Ciudadanos no va compareixer, perque estaven "arreglando" el doctorando del Primo de Rivera.Hihihii*ii.
Salut i República Països Catalans.

Valoració:10menosmas
Per escardapenyes, fa mes de 5 anys

Perqué el dilluns fan un capítol cada setmana a TV3 de " L'església del Mar", i aquí no el podem veure, si ja l'he vista en castellá, menys un capítol per estar de viatje.
No sé quin és el conveni, no podem veure el Barça de bàsquet, ni el de futbol en catalá, ¿qui hi güanya amb aixó? ja, la tele muda, i escoltar el Quim Puyal, peró hi ha una diferència de temps entre la veu i l'imatge.
Monpare me parlava del -carrer dels bastaixos- i no sabía que eren, els mots que no els donam ús, se van perdent. (Acorar, de Toni Gomila )
He sentit una advertència. (els que viven en por, perden la llibertat ) i aquí ja ni han que tenen por de xerrar o de escriure per por de fer faltes, o dir barbarismas , mentres tan "ells" van fent.
Som del parer, que val més fer faltes que quedar muts.
Salut i República Països Catalans.

Valoració:15menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente