Construint Podem ha arribat aquest diumenge a un acord amb Som Bases IB, Amb Mae Podem i el Podem que Volem, consensuant un document unitari basat en unes propostes feministes que ja eran molt properes d’inici.
Segons han explicat, «es tracta d´un document únic perquè sigui escoltat i assumit per tot el partit i per la direcció que surtirà de l’assemblea ciutadana que es celebrarà del 27 de setembre al 3 d’octubre. Aquest document és el resultat de la feina col·lectiva de totes les candidatures i que pretén reflexar la compartida voluntat de construir un Podem vertaderament feminista».
«Podem s'ha definit des dels seus inicis com una agrupació feminista, defensant la necessitat d'una transformació social i política que elimini el patriarcat i el masclisme per aconseguir una societat veritablement lliure, apoderada i igualitària», han recalcat.
Segons han indicat des del partit encara liderat per Alberto Jarabo, «es tracta de defensar el feminisme que volem a Podem aprenent de totes les experiències». «Tenim l'oportunitat històrica per no seguir ajornant el feminisme com la causa sempre postergada» expressa el text conjunt, que aposta per un feminisme transversal que embegui tots els àmbits de l´organització.
Eixos principals de feina
El document consensuant, tal com han explicat, marca els eixos principals de feina en matèria feminista i LGTBIQA. Així, la visibilització i responsabilitat de les dones troba el seu espai a matèries com la comunicació, les contractacions al partit i als lideratges, establint que aquests últims han de ser corals, plurals, paritaris i dialogants. Destaca igualment, la especial importància en matèria de formació feminista i LGTBIQA. «Formació que empoderi a les dones del projecte i convidi als homes a qüestionar els privilegis del patriarcat, donant-los eines per a desenvolupar noves masculinitats» i que esdevengui un vertader instrument de lluita per a la igualtat entre homes i dones.
Finalment, el text incideix en matèries «com la precarietat laboral, la feminització de la pobresa, la migració i la tasca de cures, que perjudiquen les dones en major mesura» També fa especial atenció a la necessitat de fer un canvi en el model econòmic actual, la necessitat d’anar cap a un model econòmic feminista el qual tingui «com a eix central la sostenibilitat de la vida de les persones: vides dignes de ser viscudes».