El Consell de Govern ha aprovat aquest divendres informar el Govern de l’Estat espanyol del pla de finançament estimat per a les Illes Balears en el marc d’un possible nou programa operatiu de l’espai de cooperació territorial illes perifèriques de la Mediterrània occidental. L’acord inclou continuar avançant amb l’estratègia de creació d’aquest espai format per les Illes Balears, Còrsega i Sardenya, illes mediterrànies pertanyents a estats membres de la Unió Europea, en el marc de la futura política de cohesió 2021-2027, i assumir, per part del Govern, la disposició a gestionar aquest programa garantint els recursos humans i materials necessaris per fer-ho.
El maig de 2016, el Consell de Govern va aprovar la proposta d’impulsar la creació d’aquest espai de cooperació territorial europea Illes de la Mediterrània, amb l’objectiu d’aconseguir un instrument estable de cooperació territorial que permetrà el reconeixement oficial de la condició insular en l’àmbit de la Mediterrània i l’accés a una quota de fons més elevada per compensar la insularitat. L’elaboració d’un programa de cooperació territorial propi, de manera anàloga a l’experiència de cooperació entre illes que ha facilitat el Programa de Cooperació Interreg V Madeira-Açores-Canàries, permetria a les illes mediterrànies accedir a un millor finançament amb fons europeus.
La inversió en projectes que es preveu que podrien dur a terme les entitats de les Illes Balears dins aquest programa de cooperació territorial Illes de la Mediterrània ascendiria a prop de 14,6 milions d’euros. Això permetria dur a terme accions específicament insulars que no s’estan finançant amb els programes i mecanismes actuals.
El nombre significatiu de projectes d’entitats de les Balears que no han resultat seleccionats en programes de cooperació internacional en el període 2007-2013 i unes dificultats més grans de les illes per participar en consorcis per al desenvolupament d’actuacions d’R+d+I han demostrat que els models d’integració aplicats avui per la Unió Europea resulten inadequats per assolir plenament els objectius de desenvolupament econòmic sostenible socialment i ambientalment, de manera especial en els territoris insulars.