muy nuboso
  • Màx: 16.13°
  • Mín: 12.25°
14°

Puigdemont i Junqueras proposen un «referèndum acordat» com l'escocès

El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, han proposat al president del Govern, Mariano Rajoy, un «referèndum acordat» sobre la independència de Catalunya com el que van pactar Regne Unit i Escòcia.

Ho han fet en un article conjunt a 'El País' amb el títol 'Que guanyi el diàleg, que les urnes decideixin' i recollit per Europa Press, en què aposten per seguir la via escocesa per solucionar l'encaix de Catalunya a Espanya: «-Entre Regne Unit i Escòcia- hi va haver acord perquè hi va haver voluntat política de convocar i permetre un referèndum. No es va deixar en mans de tribunals el que es va poder resoldre políticament».

Critiquen al Govern espanyol per la seva «pulsió populista i simple de resoldre la diferència mitjançant la prohibició, els murs i la discriminació», i assenyalen que, en canvi, el Govern sempre ha estat disposat a dialogar perquè la seva prioritat és aconseguir un acord. «L'escenari del referèndum acordat és el que desitjaríem a Catalunya. Volem recordar que l'hem proposat ja en diverses ocasions. Avui, tot i els mals auguris i el rebuig frontal del Govern espanyol, tornem a insistir-hi», exposen.

Puigdemont i Junqueras contraposen la judicialització del procés sobiranista amb l'escenari escocès i lamenten que el referèndum «a Espanya no pot ni tan sols formar part d'una taula de diàleg entre els governs espanyol i català». Tots dos retreuen «la preocupant absència de voluntat de diàleg» per part de Govern espanyol, i avisen que faran tot el que puguin per celebrar el referèndum aquest any i defensaran la unilateralitat en el cas que finalment no hi hagi un pacte.

Però la seva prioritat ara és aconseguir un acord perquè, segons assenyalen, «pactar la forma de resoldre les diferències polítiques sempre uneix», i per això seguiran intentant -tot i que no detallen fins quan-. «Nosaltres ja estem asseguts a la taula de diàleg. Trigaran molt més els altres convidats?», Pregunten, i avisen que quan sigui massa tard no serà la seva responsabilitat, sinó que serà per l'immobilisme de l'Estat espanyol.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per M, fa mes de 7 anys

Espanya fa un paperot del més deplorable i lleig. Jo no sé si a Catalunya quan sigui independent, li costarà molt o li costarà poc, entrar díns la Unió Europea. El que si crec, és que Espanya serà expulsada ben aviat, per tercermundista i per antidemocràtica.

Valoració:0menosmas
Per Macia, fa mes de 7 anys

Una altra vegada, si ja fa un munt de vegades que vos han dit que no.
Teniu una obligacio amb els electors catalans que vos varen votar.
Puigdemont al discurs d,investidura va dir "Referendum si o si". Crec ha arribat s,hora de cump!ir sa promesa.

Valoració:1menosmas
Per barrufet, fa mes de 7 anys

-Las forças "gonella-mesetarias" ja han entrat en combat de nou (tots al toque de corneta).- Al no tenir elements per argumentar es dedican no més a cambiar el sentit dels vots.-Quina mediocridat.

Valoració:0menosmas
Per DNV, fa mes de 7 anys

Si na Cospedal ja ha enviat tancs a Catalunya. Jo no ho vull ni pensar, però aquesta gent.que governa, són capaços d'amollar l'exèrcit dins Catalunya.
I Déu vulgui que m'equivoqui.

Valoració:-6menosmas
Per barrufet, fa mes de 7 anys

-Per desgraçia el govérn espanyol no s´havindrá mai a autoritzar un referendum acordat com el
d´Escocia ja que apart de la unitat "indisoluble"
d´Espanya a la que fan esmena continuament hiá el 20% del PIB del Estat que surt no més de Catalunya i aixó som mols de dopbés.
-Es lo que he dit moltes vegadas, fan servir als països catalans com a vacas lleteras per donar de mamar al reste de autonomías en menys productibilitat i esforç fiscal (es lo que hià).- No tingeu po que no dirán, ..... "si tan malament estau amb nosaltres foteu al camp" .- Aquí callarán com a zorros.

Valoració:-3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente