algo de nubes
  • Màx: 16.98°
  • Mín: 11.11°
16°

Barceló assegura que les Balears, el País Valencià i Catalunya són «tres nacions polítiques» amb interessos comuns

El vicepresident del Govern, Biel Barceló, durant la seva intervenció. | MÉS per Mallorca

El vicepresident del Govern, Biel Barceló ha tancat aquest dijous, juntament amb el vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Oriol Junqueras, i amb el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, la Jornada Internacional sobre Finançament i Infraestructures de l’Euroregió de l’Arc Mediterrani (EURAM), que s’ha celebrat a Ciutat de València, amb el lema ‘L’hora de les decisions’. A la jornada, que ha estat organitzada per l’Institut d’Economia i Empresa Ignasi Villalonga, s’han debatut qüestions com ara la necessitat d’impulsar el corredor mediterrani d’infraestructures, de descentralitzar la gestió dels aeroports o de comptar amb un model de finançament just que tracti amb justícia els territoris que integren l’EURAM.

En la seva intervenció, Biel Barceló ha afirmat: «Les Illes Balears, el País Valencià i Catalunya som tres països, tres nacions polítiques, que compartim moltes coses, que tenim molts interessos en comú i als quals ens convé cooperar políticament per millorar la vida dels nostres ciutadans i ciutadanes». Ha explicat que els tres territoris constitueixen «un eix econòmic de primer ordre en el marc de l’Europa Mediterrània», i ha fet una crida a potenciar-lo per tal de generar «més dinamisme, més prosperitat i més benestar».

Obstacle

El vicepresident ha assenyalat l’«obstacle» que suposa per als interessos comuns entre els tres països «la conepció nacionalista i centralista que domina l’Estat espanyol», que «ha jugat sempre en contra les infraestructures estratègiques dels nostres territoris, com ara el corredor mediterrani, o amb la posició contrària a la descentralització dels nostres aeroports». I ha afegit que «en el cas de les Illes Balears, a més, ha menystingut sempre la nostra realitat insular, que ens perjudica en tantes coses i que no ha estat mai suficientment compensada per l’Estat».

També ha incidit en el problema del finançament: «És particularment sagnant el tractament fiscal que reben els nostres territoris per part de l’Estat, i que ens ha condemnat històricament a tenir un mal finançament que perjudica els nostres serveis públics: el nostre sistema educatiu, la nostra sanitat pública, els nostres serveis socials. No em estar de recordar que els nostres països són els qui més pagam i els qui manco rebem».

Biel Barceló ha assenyalat que «el repte clau que hem d’afrontar és tenir una visió comuna i un relat comú que ens permeti col·laborar políticament des de la convicció que hem d’aspirar a una millora de la capacitat de decisió dels nostres respectius països, i que ho hem de fer des del respecte i el reconeixement mutu».

Diàleg obert

El vicepresident també ha transmès, en la línia de la declaració aprovada recentment al Parlament a instàncies de MÉS per Mallorca, «la voluntat del poble de les Illes Balears que la Generalitat de Catalunya i l’Estat espanyol estableixin un diàleg franc i obert per trobar solucions polítiques, i no judicials ni repressives, a les reclamacions legítimes del poble de Catalunya». I hi ha afegit: «Solucions que qualsevol demòcrata convindrà que han de passar necessàriament pel pronunciament democràtic de la ciutadania».

Biel Barceló ha conclòs la seva intervenció afirmant: «Les Illes Balears, el País Valencià i Catalunya hem de defensar junts el corredor mediterrani d’infraestructures, el corredor mediterrani cultural... I també hem de defensar el nostre espai com un corredor mediterrani de reivindicació de radicalitat democràtica i d’aprofundiment d’autogovern i de solidaritat i cooperació internacional que sigui un referent per al conjunt de pobles d’Europa. Junts feim més força, serem més pròspers, farem avançar més les nostres aspiracions d’autogovern i participarem més decisivament en la construcció de l’Europa democràtica i dels pobles que vol la majoria de la ciutadania».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per Junts pel 3%, fa mes de 7 anys

"Les comissions primer eren del 3%, però després del 4%. CDC volia més diners". Jordi Montull, que va ser la mà dreta de Fèlix Millet al capdavant del Palau de la Música, ha estat el tercer encausat en ratificar que Ferrovial pagava comissions a CDC a través del Palau a canvi d'obtenir adjudicacions d'obra pública. Això sí, com Millet i la seva filla, només ha assenyalat un nom: el de l'ex-tresorer Daniel Osàcar.

Valoració:-1menosmas
Per pregunto, fa mes de 7 anys

Jaume : Llavors perquè dius que de nació només una i, que som regions?

Valoració:-5menosmas
Per spain is pain, fa mes de 7 anys

Som un país i som una nació.

Valoració:2menosmas
Per Jaume, fa mes de 7 anys

dic, aquest és un fòrum de debat nacional, de la nostra nació. A Espanya hi ha moltes nacions i també a Europa i no diguem al món...

Valoració:1menosmas
Per dic, fa mes de 7 anys

Jaume a Espanya hi ha més d´una nació.Estat si que només és un.

Valoració:-3menosmas
Per Guiem, fa mes de 7 anys

Aixó no t'ho creus ni tu, sa força de Andorra es precisament que dependeix des catalans ifrancesos, es moment que deixi un contrepés està perduda

Valoració:19menosmas
Per I doncs, fa mes de 7 anys

Pareix ser que quan.Catalunya s'independitzi, Andorra s'uniria en una confederació. Hi ha molta il.lusió al país pirenaic, amb la independència catalana i molts andorrans li dónen suport obertament.

Valoració:-15menosmas
Per Balear, fa mes de 7 anys

balears, valencians, i aragonesos, sempre agermanats contra es feixisme pancatalanista.

Valoració:31menosmas
Per ||*||, fa mes de 7 anys

Som una nació, som un país; de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó i l'Alguer.

Valoració:-36menosmas
Per Jaume, fa mes de 7 anys

nació només n'hi ha una, per favor!
Una altra cosa és que administrativament o políticament, l'Estat Espanyol es descentralitzi en unitats polítiques que denomina comunitats autònomes.
En tot cas som regions d'una mateixa nació, regions que s'administren políticament de forma separada, però que en definitiva són regions d'una mateixa nació, que no disposa d'un instrument polític per gestionar-se i projectar-se cap enfora, però en la qual molts ciutadans aspiren a que això sigui possible.

Valoració:16menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente