muy nuboso
  • Màx: 17.98°
  • Mín: 8.99°
13°

Soler: «Saber quina és la nostra vertadera Diada és un referent per cohesionar-nos com a poble»

Soler durant el seu discurs en el ple extraordinari del Consell de Mallorca. | ASM

Cristofol Soler, president de l’Assemblea Sobiranista de Mallorca (ASM), va pronunciar divendres un discurs durant el Ple extraordinari del Consell de Mallorca que determinà que la Diada és el 31-D. Tot seguit reproduïm el discurs íntegre que hi pronuncià Soler:

Senyor president,  benvolgudes conselleres, benvolguts consellers, públic assistent,

Vull agrair primerament la possibilitat de parlar avui i aquí, en representació de l'Assemblea Sobiranista de Mallorca,  en un acte d'aquesta importància.

Abans d'entrar en la meva exposició,  voldria fer una reflexió molt personal.  Com molts de nosaltres de la meva generació, vaig rebre la meva formació escolar a l'adolescència  en una època durant la qual se'ns mantenia  amb una gran ignorància sobre la nostra història. Estudiaven la llista de reis visigots, coneixíem els esdeveniments de la Corona de Castella més que els de la Corona d'Aragó.  Creixíem amb la ignorància de la nostra història que tants d'anys ens han amagat. Ara bé, per damunt de tot, l'imaginari popular recordava la figura del rei En Jaume. La geografia insular recull indrets com la Pota del Rei a Inca, petjada que es repeteix en molts altres indrets i quan sentíem  parlar d'un "camí de la batalla" sempre el relacionaven en batalles de Jaume I, que més endavant,  quan ja vam aprendre la nostra història descobrirem que feien referència a altres reis i a altres conteses.  La figura de Jaume I, aclaparadora,  era la més potent del nostre imaginari popular, un punt de referència, fins i tot l'únic,  a la vegada llunyà però ben present.      

Una Diada no resol els problemes de la ciutadania per sí sola. Però saber quina és la nostra vertadera Diada és marcar  una fita, és una font d'inspiració; un referent per cohesionar-nos com a poble, per afrontar els reptes de futur i avançar cap a una societat millor. El nostre poble, per a alguns, el nostre país,el nostre petit país, Mallorca, com tots els territoris que som part de la catalanitat,  ha travessat per nombrosos períodes de dictadura i absolutisme, i malgrat això, la ciutadania ha seguit celebrant el 31 de desembre des de fa 787 anys la seva Diada Nacional, la més antiga d'Europa.

Alguns deis que això significa celebrar un genocidi, que Mallorca té dates més representatives o que un monarca no ha de ser el referent d'una Diada. A tots vosaltres vos deman que mireu la història d'acord amb el que cada moment representava. Jaume I entrà a Mallorca en un moment històric en què les terres no es recuperaven per la via del Diàleg. I fixau-vos que dic recuperar, perquè els catalans que varen venir, eren descendents de la cultura que havia habitat Mallorca abans que els musulmans s'hi establissin sota un sistema absolutista.

El 31 de desembre de 1229, Jaume I va entrar a Mallorca, i al cap de poc temps ens atorgà la Carta de Població i Franqueses, allò que podria ser considerat la primera constitució dels mallorquins. El fet d'estar redactada per afavorir la repoblació  del Regne de Mallorques va possibilitar el règim de llibertats més avançat d'Europa en aquella època. Aquella Carta atorgà als nostres avantpassats, la llengua dels quals nosaltres parlam avui gràcies a la seva arribada, un sistema pre-democràtic basat en el pactisme que els va fer viure i conviure en pau durant segles. El Regne de Mallorques ens va dur el període més llarg de pau de la nostra història. La Carta de Franquesa va fer créixer als mallorquins tan conscients dels seus drets, que conformaren una societat participativa i pacífica. Això sí també capaç de dur a terme les primeres grans revoltes de tota la Història Europea -les Germanies-  per defensar-se de la tirania d'un monarca. Això és el que érem, fins que un 11 de juliol de 1715, Felip V de Borbó ens va fer capitular i imposà la repressió i l'absolutisme.

Per què volem una Diada? Per tenir referents o per enterrar-nos com a poble? Si volem el segon, ho hem fet molt bé fins ara amb aquest 12 de setembre, al qual li manca justificació i coneixement per part de la ciutadania. Si el que volem és un referent de cap on hem d'avançar com a poble i com a societat, el 31 de desembre significa recordar que volem aprofundir en la democràcia, en la cultura del pacte, l'entesa i la pau. El 31 de desembre significa recordar-nos a nosaltres mateixos i mirar cap al futur mostrant-nos al món tal i com som.

Per acabar, vull fer un prec : que la Diada, el 31 de desembre,  sigui un dia festiu oficial a tota Mallorca.  És una manera cívica d'honorar la data. Sé que ja s'han fet passes en aquest sentit. Ho heu d'aconseguir!

Gràcies, i  Visca Mallorca lliure!

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Salvador, fa mes de 7 anys

EL LEMA DEL FRENTE DE JUVENTUDES : OJE

VALE QUIEN SIRVE.

Promesas :

2. Servir a mi patria y procurar la unidad entre sus tierras y entre sus hombres.


4. Sentir la responsabilidad de ser español dentro de la necesaria comunidad de los pueblos.

Etc.

9. Honrar con la lealtad de mi conducta la memoria de todos los que ofrecieron su vida por una España mejor.

¿SE DAN CUENTA DEL GRADO DE VILEZA Y TRAICION DE ESTE FULANO?

Valoració:0menosmas
Per Al de baix, fa mes de 7 anys

Ves a insultar a ton pare que te va adoctrinat en aquelles metres vostres. Ii si vols una diada al teu gust, pots celebrar-la el devuit de juliol davant el nyarro feixista de Sa Fatxina.
Però per venir aquí a insultar als que seguim la línia del diari, se necessita ser molt mal nascut, molt bord i molt maleducat. O estar malament del cap

Valoració:7menosmas
Per Salvador, fa mes de 7 anys

La promesa de la OJE suscrita por Cristóbal Soler y traicionada a la primera oportunidad:


La promesa de la OJE es la expresión de su contenido ideológico fundamental y constituye el compromiso social de sus afiliados. Consta de once puntos que los afiliados se comprometen a cumplir en un acto que tiene lugar anualmente hacia el 30 de mayo, con motivo de la celebración de su patrón, el rey Fernando III el Santo.
Los once puntos de la promesa son los siguientes:
PROMETO:
1. Amar a Dios y levantar sobre este amor todos mis pensamientos y acciones.
2. Servir a mi patria y procurar la unidad entre sus tierras y entre sus hombres.
3. Hacer de mi vida, con alegría y humildad, un acto permanente de servicio.
4. Sentir la responsabilidad de ser español dentro de la necesaria comunidad de los pueblos.
5. Recordar que el estudio y el trabajo constituyen mi aportación personal a la empresa común.
6. Vivir en hermandad con mis camaradas y ser sobrio en el uso de mis derechos y generoso en el cumplimiento de mis deberes.
7. Defender la justicia y luchar por imponerla aunque su triunfo signifique un mayor sacrificio para mí.
8. Afirmar la libertad en cada hombre sometiendo la mía al imperio de la norma justa y al respeto a mis superiores
9. Honrar con la lealtad de mi conducta la memoria de todos los que ofrecieron su vida por una España mejor.
10. Perseverar y conservar frescas en la memoria cada mañana las anteriores afirmaciones, para sentirme activo en el seno de la Organización Juvenil Española.

Valoració:0menosmas
Per Roma no paga a ....., fa mes de 7 anys

Al de las crosteres.-

Dime cuándo has escrito tú un comentario favorable a este inquero cuyo papelón me niego a calificar, cuando se llenaba los bolsillos precisamente por ser del Partido Popular.

Dime cuándo.

Ahora son todo alabanzas hacia un personaje que me da asco y no por sus ideas, sino por su trayectoria.

Hasta hay quien dice (yo no lo sé) que en sus tiempos mozos era falangista. Este es el personaje. Te lo regalo.

Valoració:0menosmas
Per Josep Miquel, fa mes de 7 anys

Te gracie tota aquesta tropa que critica al Sr. Soler resulta que a l'escola era el darrer triat per formar els equips per jugar a futobol els temps d'esbarjo, a on viven procuren convencer a quealseviol veí perque s'oferesqui de President de la Comunitat si es que els hi toca per rotació, i a ca seva comanda mes es ca que ells. Bona preparació per criticar a qui ha estat President de sa nostra CA, empresari d'exit i una persona honesta. Que ho es de fotut tenir mal pes cap i que no siguin crosteres, fa falta estar molt trabucat per criticar el missatger quant no hi ha un puta argument valid per criticar el missatge, i lo trist es que l'inmensa majoria d0aquestes bubotetes a dures penes han aprovat el graduat escolar.

Valoració:7menosmas
Per Salvador, fa mes de 7 anys

O como cuando enarbolaba la bandera falangista de la OJE, donde fue también uno de sus jefecillos. Madera de traidor, que tenía el mozo.

Valoració:0menosmas
Per Al de baix, fa mes de 7 anys

Si, com a bon dretà, vols escampar calumnies, t'en vas a la Última Hora o al pamflet del Círculo Balear. Aquí no te volem per fer, però encara menys per embrutar la reputació de les persones.
Escampa!

Valoració:9menosmas
Per Massa tard, fa mes de 7 anys

I totes aquestes coses per què no les deia mentre cobrava den Bauzá?

Valoració:0menosmas
Per Ramon Fontiroig, fa mes de 7 anys

No llegiu ni comenteu els escrits dels trolls feixistes. No valen la pena i són temps perdut.
Millor deixar-los en l´oblit, són forasters automarginats.

Valoració:22menosmas
Per T, fa mes de 7 anys

Salvador,lo teu es es síndrome del conqueridor fracassat.Amb dues sessions de psiquiatre,milloraras la teva qualitat de vida i la dels teus.

Valoració:10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente