algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 11°
19°

El Govern commemora el Dia Europeu de les Llengües reivindicant el català com a llengua oficial a Europa

Aquest dilluns, a la sala d'actes de l'Arxiu del Regne de Mallorca, la direcció general de Política Lingüística i el Centre Balears Europa, han organitzat conjuntament la conferència-col·loqui «La situació de la llengua catalana a la Unió Europea», a càrrec d’Òscar-Adrià Ibáñez Ferreté, cap de l’àrea de Drets Lingüístics i Empresa de la Plataforma per la Llengua, i Jaume Corbera Pou, professor del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de les Illes Balears.

L'acte s'ha iniciat amb les paraules de benvinguda de la consellera de Transparència, Cultura i Esports, Ruth Mateu, i a continuació les del vicepresident i conseller d'Innovació, Recerca i Turisme, Biel Barceló. A l'acte també hi ha assistit la directora general de Política Lingüística, Marta Fuxà, i la directora del CBE, Marta Neus López.

El vicepresident Barceló ha dit, respecte de la Carta Europea de les llengües, que «el seu incompliment ha estat sistemàtic» per part de l'Estat espanyol i ha recalcat que Espanya ha tengut «16 oportunitats», les vegades que s'ha modificat el Reglament que determina les llengües oficials de la Unió Europea des que Espanya és membre de la UE.

Barceló ha mostrat el desig i l'obligació que «tenim com a Govern de reivindicar el paper de la llengua catalana a Europa, una reivindicació amb llarga trajectòria però congelada en els darrers anys a les Illes», ha precisat. La persistència en aquesta reivindicació, ha destacat Barceló, «té uns fonaments jurídics i socials profunds, i neix de la convicció que l'estatus de la llengua davant les institucions que ens governen -i les de la Unió Europea ens governen i molt- és capital», ha dit.

Barceló ha posat el gaèlic com a exemple «fàcilment extrapolable en aquest cas», en què «la diferència és que Irlanda va impulsar aquesta proposta, la qual, a més, va rebre el suport de la resta d'Estats membres».

Per la seva banda, la consellera Ruth Mateu ha recordat que la llengua catalana «encara no disposa del reconeixement oficial a la Unió Europea per la falta de voluntat de l'Estat espanyol, que nega aquest reconeixement a les altres llengües oficials diferents de la castellana». És per això que, ha defensat, «hem de treballar per corregir aquesta situació injusta i discriminatòria», i ha avançat que aquest és «un dels motius per incorporar-nos, com a Govern dels Illes Balears, a la Xarxa Europea per la Diversitat Lingüística».

Durant l'acte s'ha pogut veure una selecció dels testimonis europeus d'arreu de les quatre illes que han participat en la campanya Històries del català, i en la qual ha col·laborat la Direcció General de Política Lingüística.

A la vegada, en el vestíbul de l’edifici, s'ha pogut visitar l’exposició, cedida per la Generalitat de Catalunya, 'El català, llengua d’Europa', que fins a finals de setembre s'ha pogut visitar en el vestíbul de la Conselleria d'Hisenda i Administracions Públiques.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per CABALS, fa mes de 7 anys

Com que el gallec-portuguès medieval i el castellà eren molt semblants, diguem al gonellum que el foraster no era castellà sinó gallec.
Així estarem cabals.

Valoració:5menosmas
Per Tià, fa mes de 7 anys

Estan pendents de la nostra xarxa txecs, letons, eslovacs... i tot Europa, i les dues Amèriques, i Austràlia, i Nova Zelanda, i ens consta que ja som coneguts a l'Índia, a la Xina (deveu haver vist els xinesos fent castells humans a la catalana: exportar coses així això sí que dóna prestigi a una nació, igual com el llibre i la rosa del Dia del Llibre, costum implantat al Japó de fa anys, i no, com Espanya, exportar cops d'Estat i misèries i ronya).

Una bona notícia: tenim en projecte d'ampliar la nostra xarxa amb novetats.

Valoració:3menosmas
Per Salvador, fa mes de 7 anys

Esto se lo dedico a esa red del mundo mundial (checoeslovacos, yugoeslavos, letones,etc. que dice Tià que están pendientes de lo que aquí se dice. Igual hay también alguno de los 800 especialistas en lenguas románicas que se negaron a firmar el documento claudicatorio propuesto por Moll y Badía en 1980.Con mis mejores deseos:


Eran de habla árabe o magrebí y "romans Mallorquín" todos los mallorquines, es decir los descendientes de los antiguos pobladores de antes de la conquista musulmana, como los descendientes de los musulmanes, nacidos en Mallorca. Desde la conquista musulmana del año 902, los descendientes de los invasores musulmanes, llevaban siendo mayurquines 327 años (unas 25 generaciones) así como los descendientes de los almorávides llegados en 1.116, que estuvieron en Mayúrqa 113 años (una 6 generaciones).
También habitaban Mayúrqa en 1229, un inmenso número de cautivos o esclavos cristianos, la mayoría de ellos de zonas ribereñas del Mediterráneo, próximas a Mayúrqa, cuyas lenguas eran "romans" similares, derivadas del latín y el lemosín.

Valoració:0menosmas
Per PROPOSTA CULTURAL, fa mes de 7 anys

Si els tontoreros ePPañyols consideren "arte" i "cultura" les sanguinàries tortures de bous, per què no practiquen "arte humano" i es claven ferros entre ells fins a foradar-se els pulmons i morir ofegats en la seva pròpia sang? Així sPAIN encara serà més "different"...

Valoració:3menosmas
Per protaurino, fa mes de 7 anys

Ahora nos quieren hacer creer algunos que en Cataluña han PROHIBIDO los toros por sensibilidad animalista,

Valoració:0menosmas
Per Paparres, fa mes de 7 anys

Quina enveja deuen tenir els fatxes. Tot lo dia ens vigilen, ens observen i no hi ha forma de treure-los defora.
S emoren per ser com noltros, però en dretú.

Valoració:2menosmas
Per Biodramina, fa mes de 7 anys

@Tià (el fetén)

Antes molabas.
Ahora eres soporífero.

Valoració:0menosmas
Per Biodramina, fa mes de 7 anys

@Tià (el fetén)

Ya aburres con la "xarxa" internacional.
Que sí, que hay un supermegaforum dónde se habla de lo malotes que somos. El mundo mundial se ríe de nuestros comentarios.
Huy, qué dolor.
Ya lo sabemos.
De verdad crees que esto nos resulta mínimamente interesante?.

Valoració:0menosmas
Per Acubat, fa mes de 7 anys

Vol dir que en David Abril no s'acubat quan ha vist aquesta foto? Déu meuet, però si això li desbarata tota la seva estratègia federalista. Quin panorama que tenen, un dia es fan els independentistes i els següent els regionalistes d'autonomia espanyola. No en treuen aigua clara.

Valoració:1menosmas
Per clar, fa mes de 7 anys

D'Europa, no; de tot el mon.

Valoració:-6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente