L'expresident del Govern, actual senador i polític en actiu més ric de les Balears, José Ramón Bauzá, ha tornat a l'atac contra la llengua pròpia de les Illes Balears a la qual, com sempre que en parla malament, anomena 'català'.
Aquesta vegada Bauzá ha reaparegut a través d'un llarg article, escrit en un castellà paupèrrim, publicat al diari madrileny 'El Mundo'.
L'article, titulat "la Libertat 'en rebaixes' en Balears" és d'una imaginació desbordant: «torni vostè a imaginar-se, no que és un turista estranger, sinó que és un turista espanyol i quan va a comprar un article a una tenda espanyola i balear l'atenen exclusivament en català. Doncs bé, benvolgut lector, ja no haurà d'imaginar-se res d'això, perquè aquesta circumstància que acab de descriure serà realitat a Balears quan sigui aprovada la llei, ja anunciada per la socialista Armengol i el seu Govern, en qüestió de dies o setmanes. Aquesta és només una de les 136 mesures aprovades per unanimitat pel Consell Social de la Llengua Catalana contingudes en un pla quinquennal per fomentar l'ús del català en el període 2016-2021».
El polític que va desenvolupar una política monotemàtica en contra del català, ara explica que «Ingenu de mi, que pensava que els principals problemes que tenien els ciutadans eren poder aconseguir un lloc de treball, mantenir el que un té i fins i tot poder millorar professionalment i salarialment, poder arribar a final de mes, poder pagar la hipoteca, esforçar-se i sacrificar-se els pares per aconseguir una bona educació per als seus fills, accedir a la primera ocupació els més joves, poder recuperar el seu els majors de 50 anys, que són els que més dificultats tenen.
I no ens oblidem dels autònoms i els petits empresaris, els principals problemes dels quals són accedir al crèdit, igual que les famílies, prosperar i pensar a contractar a un empleat més, poder cancel·lar préstecs o aconseguir una pòlissa de crèdit. Aquests són, al meu judici, els principals problemes que té la societat.» I encara afegeix que «Bé és cert que per a una persona com jo, que es defineix com de pensament centredreta, reformista i liberal, mai s'hagués plantejat que el problema fos intervenir lingüísticament en la societat civil, i molt menys en l'àmbit comercial i empresarial».
Però és clar ara ja no governa a Balears una persona 'moderada com ell' sinó un «Govern multipartit radical d'Armengol» que sembla que té com a única prioritat la d'imposar el català.
Segons Bauzá que va eliminar drets als catalanoparlants mentre governava: «cal defensar els drets de tots els ciutadans, procedeixin d'on procedeixin. Aquesta és una de les premisses de la nostra Constitució i dels quals creiem en la llibertat. Però on reflecteix o defensa aquest Govern el dret a la llibertat dels que no pensen com els independentistes catalanistes?»
I encara que sembli que fa autocrítica quan diu «un Govern que utilitza els diners públics per dur a terme les seves obsessions lingüístiques» en realitat es refereix al Govern actual.
La rúbrica final és del cum laude a la contradicció. Diu Bauzá que «l'important és la professionalitat, el bon fer, la dedicació i el compromís» i afegeix solemne: «el meu suport i admiració a tots els que cada dia pugen la barrera del seu negoci, molts d'ells amb diverses generacions a les seves esquenes»... per acabar-ho d'espenyar: «Jo seguiré comprant als que millor servei, millors productes, majors atencions i qualitat m'ofereixin, estiguin on estiguin, es diguin com es diguin i parlin l'idioma que parlin». Cal suposar que si parlen en català no farà una excepció idò.
El què n'hi ha de veritat damunt de sa taula es el següent: historicament , i aixó ja ho deien els serveis secrets britànics a mitjans del segle passat, si Catalunya mou pesa, per questions ecònomiques, sentimentals o de tradició tots els components de l'antiga corona d'Aragó, mouran, avui a l'estat español, tenen valor econòmic és a dir tenen superhabit: