algo de nubes
  • Màx: 18.82°
  • Mín: 13.93°
19°

Un grup de regidors de MÉS vol rellançar la Plataforma pel Dret a Decidir

Imatge del grup de regidors d’Avançam durant la segona etapa de l’entitat. | Viquipèdia

Un grup de regidors de MÉS vol rellançar la Plataforma Pel Dret a Decidir coneguda amb el nom d’Avançam. Aquesta nova etapa estaria caracteritzada per la necessitat de construir una personalitat jurídica per a l’entitat i la participació exclusiva de regidors.

Entre els membres del grup, que només han realitzat una primera reunió, s’hi troven el pròxim batle de Palma, Antoni Noguera; l’exbatle de Manacor, Miquel Oliver; l’edil de Deià, Lluís Apesteguía; Andreu Castanyer, regidor de Sóller ; Rafel Sedano, regidor de Calvià; Pere Fuster regidor de Capdepera; o Sara Martín, de Consell.

Lluís Apesteguía, ha explicat a dBalears, que un dels l’objectiu d’aquesta nova etapa «és dotar de personalitat jurídica a l’entitat». A més, donada l’existència de l’Assemblea Sobiranista, Avançam només comptaria amb regidors electes per tal no trepitjar les iniciatives de la societat civil. Així, segons ha explicat el regidor, «es podrien reservar els espais de cadascú i arribar a una confluència».

Segons els càlculs del grup de regidors, es podrien adherir entre 200 o 250 edils de tot Balears. A banda del regidors de MÉS, l’entitat es «podria obrir» a la participació d’El Pi així com les diferents confluències de Guanyem i els partits independents.  

Segons el regidor durant la pròxima setmana se celebrarà una nova reunió del grup per tal de veure com s’ha de constituir el format de la nova plataforma així com les persones que es posaran al capdavant de la mateixa.   

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente
Per Xec, fa mes de 8 anys

Idò sí Salvador! d'açò es tracta, que els menorquins, o els mallorquins... tinguem dret de tenir sa darrera paraula sobre allò que ens afecta sobretot a nosaltres.

Cap problema?? Idò t'aguantes, ja està bé de colonialisme!

Valoració:2menosmas
Per Xecf, fa mes de 8 anys

Conclusió des comentaris:

Es gonelles són contraris a que els illencs tinguem dret a decidir sobre es nostre estatus i com ens relacionam amb qui sigui que ens interessi.

Només així s'entén que entrin a enganxar mil comentaris que no tenen res a veure amb sa qüestió.

Valoració:2menosmas
Per Som Mallorquí , Som Balear.. MAI CATALA, fa mes de 8 anys

Fa graci veure tots es comentaris, tant d'en Figuera com es palmeros varios.
Inclus es comentari que xerra d'inventarse llengos...hi ha que ser barrut, defenguent sa llengo catalana, cuand está mes que demostrat ses mentidas que voleu fer creure a nes nins a s'escola.
Me fa vergonya llitgir colque comentari despectiu per es simple fet de que colcu no compartesqui ses vostres ideas absolutistas, sectarias, unionistas, colonialistas i venudas a "La gran Catalunya".
Pero jo me deman una cosa...
Heu provat de llitgir sa gramatica de n'Amengual a ses altres gramaticas i diccionaris mallorquins o menorquins existents???
Com desestimau sa feina feta de aquets documents historics, cuand dexan clar que son gramatiques nostras, balears???
Francament es penos que vos dexeu dur per politica amb una cosa tan seria com sa nostra llengo, realment penos.

Valoració:-4menosmas
Per CUCURULL, fa mes de 8 anys

Lo que faltaba: historiador nacionalista dice que Lope de Vega y Calderón eran catalanes

Jordi Bilbeny, filólogo de formación, dice que cuando “aprofundizas” descubres que escribieron en catalán.
Jordi Bilbeny

Y sostiene que “la mayoría de obras de la literatura del Siglo de Oro estaban escritas en catalán, por ejemplo las obras de Santa Teresa, las obras de Calderón, de Lope, de Cervantes y otros autores fáciles de reseguir a través de los estudios lingüísticos (…) son obras traducidas” del catalán. ¿Quién las tradujo? La pérfida Inquisición, of course.

El sr. Bilbeny es uno de los fundadores del Institut Nova Història, y no para de dar charletas en los aplecs de la ANC. Jordi Pujol le escribió una carta personal, extensiva a todo el INH: “Els vulll felicitar per la feina, la bona feina que fan, i els encoratjo a continuar en aquesta mateixa línia”.

Sí, el nacionalisme és una malaltia que ens allunya de la realitat i ens enfosa en la boira de la bogeria.

Dolça i passerellada Catalunya… ha,ha,hahaha

Valoració:-4menosmas
Per Pére, fa mes de 8 anys

OCCITÀ = Català

PANCATALANISME = LLADRES DE SA CULTURA DETS ALTRES

Valoració:-4menosmas
Per Biel, fa mes de 8 anys

@Foner Vermell:
Tots aquests són "lladres i assassins de sa cultura dets altres" ?

"1923: La nostra parla
La nostra parla era una societat presidida pel maonès Joan Mir i Mir, el qual havia escrit el 1917: "Per part meva, crec necessari dir-vos en primer lloc que estic del tot conforme que la nostra parla no és més que una petita variació de la llengua catalana, i em pens que tots arribarem a comprendre que som catalans, fills dels que varen prendre Menorca als moros i dels qui han anat venint d'aquelles hores ençà.

Catalans som i en bon català acabaran per escriure tots aquells que vulguin fer-ho així com toca". El desafiament no seria fàcil i sorgirien polèmiques per part d'aquells que defensaven el castellà. Però Joan Mir i Mir tenia les coses ben clares."

(Miquel Ferrà i Martorell, dBalears, 8-2-2012)

Joan Mir i Mir tenia el mateix sentiment nacional que Ramon Llull, Anselm Turmeda, Vicenç Ferrer, Ferran Valentí, Jaume Cadell, Calixt III, Marià Aguiló, Felip Curtoys i Valls, Josep Lluís Pons i Gallarza, Jeroni Rosselló, Josep Tarongí, Benvingut Oliver i Esteller, Josep Miquel Guàrdia, Ramon Picó i Campamar, Lluís Martí, Antoni Vicens Santandreu, Joan Torrandell, Nicolau Primitiu Gómez Serrano, Estanislau Aguiló, Miquel Duran, Miquel Costa i Llobera, Joan Estelrich, Eduard Martínez Ferrando, Antoni Maria Alcover, Pere Oliver i Domenge, Llorenç Riber, Miquel Ferrà, Antoni Salvà, Joan Pons i Marquès, Isidor Macabich, Francesc de B. Moll, Marià Villangómez, Gabriel Alomar, Alexandre Jaume, Francesc de S. Aguiló, Pere Ballester, Tudurí Garcia, Joan Timoner i Petrus "Menorquit", Víctor Major, Emili Gómez Nadal, Carles Salvador, Pere Capellà, Joan Fuster, Llorenç Planes, Gregori Mir, Blai Bonet, Josep Maria Llompart, Nadal Batle, Miquel Bauçà, Baltasar Porcel, Josep Guia, Joan Guasp, Miquel Barceló, Bartomeu Mestre i Sureda "Balutxo", Biel Majoral, Gonçal Castelló, Gabriel Bibiloni, Bernat Joan, Pau Cateura, Antoni Mas i Forners, Joan Lladonet, Jordi Caldentey, Maria Antònia Font, etc.

Valoració:4menosmas
Per Foner Vermell, fa mes de 8 anys

I si sa separació de filologia i política és impossible quan parlam de definir amb precisió ses fronteres lingüístiques entre llengües veïnades geogràficament, ¿què podem dir de sa decisió de denominar-les d'una determinada manera? ¿És ciència o és política? ¿És ciència o és política decidir si s'article baleàric s'ha d'emprar o no a IB3?

Noltros no tenim dret a decidir...?
Això es pancatalanisme .. Lladres i assassins de sa cultura dets altres

Valoració:-4menosmas
Per Marga, fa mes de 8 anys

¿Quins eren aquests membres que, cinc anys abans que s'aprovàs s'Estatut d'Autonomia de 1983 que va sancionar es català com sa llengua de Balears, varen esser designats per assessorar es polítics d'UCD en qüestions lingüístiques i que, naturalment, marcaren ses pautes a seguir de s'història lingüística més recent des nostro arxipèlag?
Ets elegits varen esser Aina Moll, s'eivissenc Bernat Joan (ERC), Josep Lluís Carod-Rovira (ERC) i Miquel Pueyo (polític d'ERC que arribà a esser Secretari General de Política Lingüística a la Generalitat de Catalunya).
Això sí que explica moltes coses, moltes més que sa discutible repoblació catalana de Mallorca.

PANCATALANISME = LLADRES de SA NOSTRA CULTURA BALEAR

ARRUIX .. LLADRES..,!!
ARRUIX CATALANISTES BALEARS.. SOBRE TOT ETS MALLORQUINS TRAÏDORS ...de SA VOSTRA TERRA...!!

Valoració:-4menosmas
Per transcriptor ||*||, fa mes de 8 anys

"[...]Tot el món conegut
volia confegir,
me deien Ramon Llull,
català mallorquí.

[...]

Vaig pastar la llengua amb la meva Art,
vaig fer que la ciència parlàs català.

[...]

Abans, per un càrrec, era condició
de ser català i no d'altra nació.[...]"


(Guillem d’Efak, 1980)

Valoració:3menosmas
Per transcriptor ||*||, fa mes de 8 anys

Del blog "Etziba Balutxo..." de Bartomeu Mestre i Sureda

"[...]Jo mateix, nascut a Felanitx, sóc català. Tan català com Pere Oliver i Domenge, com Nadal Batle, com Miquel Bauçà o com Miquel Barceló. Ho som, talment l'algaidí Pere Capellà, en Mingo Revulgo, quan l'any 1935 escrivia: “Jo sóc mallorquí i és la meva glòria/ esser català per la meva història!”. Sóc català, perquè faig part de l'àmbit lingüístic, cultural i geogràfic que abasta la nació catalana[...]"


http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/252182

Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente