algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
16°

Toni Gisbert: «Cap ciutadà ha de ser discriminat per qüestions de llengua»

El secretari general d'ACPV assegura que el canvi social de consciència lingüística evidencia la fi de la Transició

El secretari general d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV) defensa que «cap ciutadà ha de ser discriminat per qüestions de llengua», cosa que segons ell no succeeix en l'actualitat al País Valencià. Toni Gisbert, que ha fet aquestes declaracions en una entrevista a Ona Mediterrània, vincula la participació massiva a la manifestació que ha tengut lloc aquest dissabte 25 d'abril (diada commemorativa de l'entrada de les tropes borbòniques a la ciutat de València) amb el canvi de consciència del poble valencià. L'acte ha aplegat 30.000 persones sota el lema “Comença el futur”. Una reivindicació que, segons els seus organitzadors, pretenia ser un clam optimista cap al canvi de govern.

En aquest sentit, el secretari general d'ACPV, Toni Gisbert, atribueix l'èxit de participació de la manifestació al fet que la societat ha madurat i està llesta per posar fi a la Transició. «El canvi social ja s'ha produït al País Valencià», ha precisat Gisbert. A més, la cara visible d'ACPV ha afegit: «Fa 25 anys que patim un model cultural, lingüístic i econòmic que ha destrossat el País Valencià a tots els àmbits» i, segons ell, ara és el moment per fer una aposta perquè la llengua catalana entri en l'Administració, la sanitat, els serveis socials i les forces de seguretat. 

Tot això, succeeix en el mateix moment que l'ACPV ha redactat un document conjuntament amb les universitats valencianes per demanar la igualtat lingüística del català davant el castellà a dins el País Valencià. El document, titulat Per una nova i efectiva llei d'igualtat lingüística. Principis bàsics i àmbits d'actuació pràctica, aposta per fer una «acció decidida més enllà de l'ensenyament» per permetre que el català deixi d'estar en desigualtat. Entre altres objectius i reivindicacions del document, destaca que, per exemple, no hi pugui haver per llei «cap partit o sindicat a favor de la discriminació».

En el marc de la Diada del País Valencià la manifestació no ha estat l'únic acte programat. Per exemple, l'expresident balear, Cristòfol Soler, ha participat en un debat a València sobre el dret a decidir.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Biodramina, fa mes de 9 anys

El amigo Tià se ha tenido que buscar amigos extranjeros, porque no hay Dios que lo aguante hablar.
Ni catalán ni castellano.

Valoració:0menosmas
Per CagaTiá, fa mes de 9 anys

@ tonto del pueblo.

Tú tienes amigos?

Valoració:0menosmas
Per Jordi, fa mes de 9 anys

Este pavo quiere dar lecciones de discriminación lingüistica cuando tienen arrinconada en Cataluña (con Ñ de España) a la lengua española.

Valoració:0menosmas
Per I doncs, fa mes de 9 anys

I la majoria de gent de fora, també vol que els seus fills estudiin Català. Les persones estàn més preocupades per tota la destrossa que fan els neolluberals, que per destrossar-nos la nostra Cultura. Hi ha més bones persones que mala gent, gràcies a Déu.

Valoració:4menosmas
Per Tià, fa mes de 9 anys


Tenc amics búlgars, alemanys, marroquins, romanesos i txecs, i estan tots fellons perquè, a les Balears, discriminen els seus fills per la llengua: no poden estudiar ni en búlgar, ni en alemany, ni en àrab marroquí, ni en romanès ni en txec.

Valoració:4menosmas
Per arruix, fa mes de 9 anys

Feixistes pancatalanistes, No Gràcies!

Quedau-vos a Catalunya!!

Valoració:-13menosmas
Per nomis, fa mes de 9 anys

Forasters no integrats, NO GRÂCIES !
Emigreu a un altre lloc !

Valoració:14menosmas
Per observadore, fa mes de 9 anys

Veo mucho personaje excluyente en asuntos lingüisticos.

Valoració:0menosmas
Per pepeta, fa mes de 9 anys

Xisco,
Si tant discriminen els teus fills a mallorca, perquè no parteixes cap a la península i parlareu tots castellano.

Valoració:13menosmas
Per ades, fa mes de 9 anys

Xisco fas de dictadoret amb bigoti tipus Franquestein ? Sembla que sí. llavors segur tos fills agrairan tanta mà dura i tanta intolerància franquesteniana.

Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente