algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
16°

MÉS diu que el PSIB no pot hegemonitzar un nou pacte de Progrés

Biel Barceló, candidat de MÉS a la presidència del Govern, ha afirmat que en el PSIB-PSOE no pot hegemonizar la formació d'un nou Pacte de Progrés. | Arxiu

Biel Barceló, candidat de MÉS a la presidència del Govern, ha afirmat que en el PSIB-PSOE no pot hegemonizar la formació d'un nou Pacte de Progrés a Balears i ha assenyalat que els socialistes tenen el hándicap de pertànyer al bipartidisme injuriat per part de la ciutadania.

Barceló ha subratllat que els socialistes poden ser el partit d'esquerres més votat o no, però ha advertit que formen part del problema i no tant de la solució. El candidat ha ressaltat que en les dues ocasions anteriors, el principal aliat del PSIB per constituir un pacte de govern autonòmic va ser Unió Mallorquina (UM) i ha dit que encara que es van fer coses «molt bones» , va haver-hi unes altres «molt desalentadoras» pel fet que UM fos el soci preferents dels socialistes.

Si el PP no aconsegueix la majoria absoluta, MÉS aspira a la reedició d'un nou pacte d'esquerres des de la pluralitat, la participació, la cooperació i la igualtat de tots els partits, alguna cosa que li costarà al PSIB-PSOE perquè no està acostumat, però haurà d'adaptar-se.

«Si un pacte es fa des de la desconfiança o la imposició, no funciona» , ha afegit.

MÉS, ha afirmat el seu candidat, aspira a ser la força política que lideri aquest nou canvi polític, encara que no l'única perquè la realitat política que surt dels comicis serà plural.

Un altre dels aspectes als quals s'ha referit el líder de MÉS és que els membres del seu partit decidiran en assemblea si volen integrar un nou Pacte de Progrés, mentre que socialistes i Podem depenen de la decisió final de les seves adreces a Madrid.

En tot cas, aquest acord no pot ser un canvi de paperetes, sinó que ha de concretar les mesures per revertir les polítiques aplicades aquests anys pel PP.

Entre les «línies vermelles» que MÉS exigeix es troben assegurar els serveis públics, la signatura d'un pacte educatiu i l'exigència al PSIB i Podem que les adreces dels seus partits a Madrid es comprometin per escrit amb les illes a millorar els recursos financers de Balears en cas que governin el país després de les eleccions generals.

En concret, aquest compromís inclou la millora de les inversions de l'Estat en l'arxipèlag, l'aprovació d'un nou Règim Especial de Balears (REB), un nou sistema de finançament i la cogestió aeroportuària. «Si no, no hi haurà pacte possible» , ha insistit.

Sobre la gestió política del PP en aquesta legislatura, Barceló considera que Bauzá ha estat el pitjor president de la història de l'autonomia balear i critica que hagi governat amb cort militar des de la seu búnker, per la qual cosa és un objectiu prioritari per MÉS que no continuï al capdavant de la comunitat.

Ha reconegut que també és possible que el PP torni a governar des d'una minoria política en el Parlament, però tots els partits d'esquerra aspiren a gestionar la comunitat autònoma i estan «abocats a entendre's» , ha mantingut Barceló, qui avisa: «Si depèn de nosaltres, el PP no governarà».

Respecte a Podem, el candidat econacionalista ha assenyalat que aquest nou partit aporta aspectes bons com remoure el panorama polític i posar al bipartidisme a la defensiva.

No obstant això, adverteix que aquesta formació genera incògnites en dependre excessivament de l'adreça de Madrid, que el seu principal objectiu són les eleccions generals i no les autonòmiques.

Mentrestant, MÉS és «molt més lliure» per pactar i decidir el que sigui millor per als «ciutadans d'aquí». Podem i PSIB «necessitaran el permís de Madrid» , ha reiterat.

El diputat autonòmic està satisfet del treball realitzat en els últims anys per la seva formació per implantar-se en l'àmbit municipal a les illes. De fet, MÉS es presenta amb les seves sigles, en coalició o com a agrupació en tots els municipis de Mallorca, excepte en tres, i en tots els de Menorca. A Eivissa, MÉS concorre sota el paraigua de Guanyem.

Sense concretar un nombre, MÉS confia a superar els seus actuals cinc diputats en el Parlament i els aproximadament 40.000 vots en Balears que va atreure en els passats comicis, i aconseguir com a mínim un percentatge de vot del 15%. Sobre la seva propera tasca política, Barceló no veu amb mals ulls ser conseller, encara que això ho haurà de decidir el seu partit.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per De la Ceba, fa mes de 9 anys

El PSM és una secta destructiva que ara es diu MÉS. Sols aspiren a mantenir el poder de tres dotzenes de persones amb càrrecs. Els importa un pito el país. Per això no han reconduit la situació amb Esquerra. Només volen destruir als qui es fan nosa i tenen discurs valent.

Valoració:0menosmas
Per Més poltrones, fa mes de 9 anys

A n'en Barceló només l'importen les poltrones. Fa 20 anys que viu d'això. Quan deixi de viurer-hi podrà anar a la comoditat d'una plaça de funcionari feta mita quan governaven al Consell de Mallorca

Valoració:0menosmas
Per Aquí, en català!, fa mes de 9 anys

Compatriotes:

Que no ens imposin, també en aquest fòrum, el LEPE (Lengua Española Propia de España...), conegut a l'Aragó amb el nom de LAPOLLA (Lengua Aragonesa Propia de Otros Lindos Lugares de Aragón...) *. Deixem sense respondre ni valorar els comentaris escrits en "la llengua cooficial distinta del català" ** i si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, que aquí el foraster no és útil ni necessari o, dit d'una altra manera, no permetem que ningú -evidentment mal educat- pugui actuar com si el català fos inútil i innecessari en el territori on és l'única llengua pròpia.

*S'ha d'advertir que aquestes denominacions no són una burla cap a la llengua castellana ni tampoc cap als espanyols en general, sinó un "homenatge" adreçat només als espanyols que, avui (7-4-2015), continuen menyspreant el català i entre els quals hi ha aquells qui l'anomenen -i això no és broma- LAPAO (segons ells: Lengua Aragonesa Propia del Área Oriental).

**Un altre "homenatge", aquest pic a en Rafel Bosch que va utilitzar una frase equivalent per tal d'amagar el nom de la nostra llengua.

Valoració:0menosmas
Per mallorqui, fa mes de 9 anys

Jajaja, y estos tolais minoritarios que se han pensado??

Valoració:0menosmas
Per Macia, fa mes de 9 anys

Ni MES, ni PI, han de pactar amb es PSIB, fer-ho significara pactar amb Madrid i aixo ja sabem que vol dir

Valoració:7menosmas
Per Els nostres doblers per a Castella?, fa mes de 9 anys

Espoli sobre espoli. Ara sabem perquè es Govern de Madrid insisteix en el centralisme d’Aena. Aquesta setmana hem tingut els resultats econòmics del sistema aeroportuari espanyol en 2014. Resulta que la seva viabilitat es deriva, en exclusiva, de l’explotació de quatre aeroports a Catalunya, Mallorca i Canàries. Que els aeroports del Prat (51,5%) i Palma (24,4%) representen pràcticament les tres quartes parts dels beneficis de l’ex societat estatal ara, en part, a borsa. Ens cobren molts doblers i els inverteixen a Madrid-Castella. Els partits dependents de Madrid ens perjudiquen i això sols és un exemple.

Més prest que tard els mallorquins hem de votar partits d'aquí que depenguin dels mallorquins i no de Madrid o feim això i aconseguim que MÉS per Mallorca i El PI siguin els principals actors polítics a ca nostra o Madrid ens empobrirà i ens colonitzarà econòmicament, culturalment i en tots els sentits.

Valoració:15menosmas
Per Albert, fa mes de 9 anys

El PSIB debería liberarse de su tufo nacionalista, si no se lo comerán PODEMOS y CIUTADANS. Debería spoyarcsin ambigüedad el fin de la inmersión y plantar cara a los nacionalistas. Solo así pervivirá.

Valoració:0menosmas
Per Estim Mallorca, voto partits d'aquí, fa mes de 9 anys

Si vols el millor per a Balears trob que s'ha de votar partits d'aquí, MÉS per Mallorca i el PI -Proposta per les Illes. La resta depenen de Madrid i antepossen els interessos de Madrid als de la gent d'aquí.

Per això si sou d'esquerres votau MÉS per Mallorca i si sou de centre o dreta el PI.

Només els partits d'aquí defensen els nostres interessos.

Valoració:18menosmas
Per Cadireta, fa mes de 9 anys

"Si no no hi haurà pacte possible"... Bé si em donau una Conselleria i col·locau a tres amiguets podeu fer lo que volgueu.

Valoració:-16menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente