algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
25°

Els 'Estudiantes Libres' acusen Educació i la UIB de discriminar els castellanoparlants

8556
Imatge de la passada convocatòria de juny de les proves d'accés a la universitat. | T. Ayuga

Els 'Estudiantes Libres' ataquen un altre pic. L'organització estudiantil amb vincles amb l'espanyolista Círculo Balear considera que el Govern i la universitat de les Illes discriminen els estudiants que tenen el castellà com la seva llengua materna, perquè se segueix sense posar en aquesta llengua els enunciats dels exàmens de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU).

“Aquests es donen exclusivament en català, amb la consegüent i il·lícita discriminació a gran part de la població”, lamenta l'associació, que assegura haver rebut “queixes” per part de “nombrosos estudiants” sobre això.

Relaten que al març dugueren aquesta realitat davant la Conselleria d'Educació i la Universitat de les Illes Balears, exigint “respecte als drets lingüístics constitucionals”, sense arribar a rebre mai cap resposta, ni per la Conselleria ni per part de la UIB.

“Això demostra el total desinterès per part de totes dues institucions sobre els drets i llibertats, les oportunitats i el futur acadèmic i professional dels estudiants balears. Des de l'educació pública es discrimina i perjudica el castellanoparlant, limitant les seves oportunitats d'èxit i envaint la seva llibertat. Com a estudiants, ens sentim profundament traïts, desemparats i perjudicats tant per una Conselleria com per una UIB d'esquenes a la llei”.

Finalment, lamenten que la discriminació per raó d'idioma és “pròpia de règims totalitaris”, i per això seguiran reclamant allò que creuen que és de justícia.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per arg, fa mes de 8 anys

-1289: A la dedicatòria que fa Ramon Llull en un manuscrit seu que va lliurar al Dux de Venècia, Pietro Gradenigo, es pot llegir:

"Ego, magister Raymundus Lul, cathalanus"


("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)


-1309: Fragment de l'aprovació de la Doctrina lul·liana

"ad requisitionem Magistri Raymundo Lull Chatalani de Majoricis"

("Nueva Historia de la Isla de Mallorca y de otras Islas a ella adyacentes" de Joan Binimelis, Mallorca 1593. Traduïda de l'original català al castellà per Guillem Terrassa i impresa a la impremta Tous de Palma l'any 1927 per al diari "La Última Hora". Tom V, capítol I, pàg. 10)


-1365: Els diputats mallorquins escriuen al Cerimoniós: "Com los mallorquins e poblats en aquella illa sien catalans naturals, e aquell regne sia part de Catalunya...",

http://argumentari.blogspot.com.es/2009/02/referencies-sobre-la-llengua.html


-1390: Els jurats del regne de Mallorca ordenaven que "si alcun català robava gra de dia, lo fossen tallades les orelles; si el lladre era un catiu o cativa" se li augmentava el càstig. Si el robatori era durant la nit se'l condemnaria a la forca, "per qualsevol persona axí catalana, com catiu o cativa". Això demostra que el gentilici "català" es feia servir per a referir-se als repobladors cristians lliures, o als seus descendents, i per a diferenciar-los, dins la societat mallorquina, dels esclaus.

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

-1418: Anselm Turmeda es presenta ell mateix de la manera següent: "aquell fill d'Adam que està assegut sota aquest arbre és de nació catalana i nat a la ciutat de Mallorques i té per nom Anselm Turmeda".

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

Valoració:0menosmas
Per Molt bé!, fa mes de 8 anys

Enhorabona a aquest jovent lliure i valent que lluita contra ses imposicions pancatalanistes!!

Valoració:-5menosmas
Per Joan, fa mes de 8 anys

Se suposa que en acabar secundària han de dominar les dues llengües per igual. Si no tenen capacitat per contestar unes proves en una de les llengües oficials, a lo millor no han d'anar o no tenen capacitat per anar a la universitat! És per fer un pensament,no?

Valoració:8menosmas
Per Fora!, fa mes de 8 anys

Aquests 'estudiantes' estan declarant la seva incapacitat d'accedir a la Universitat del nostre país. Suspesos automàticament! No fa falta que es presentin a les PAU.

Valoració:12menosmas
Per jbm, fa mes de 8 anys

Els ciutadans del món som aquells que defensam sa riques lingüística i cultural de la humanitat. Som aquells que a Puerto Rico hi defensaríem es castellà en front de sa imposició de s'anglès, en el Paraguai hi defensaríem es guaraní en front de sa imposició des castellà, i a la Cabília hi defensaríem s'amazigh (o berber) en front de la imposició de s'àrab i des francès. Som els qui defensam ses llengües minoritàries i ses llengües minoritzades. Aquells qui a Mallorca no hi defensen sa llengua pròpia dels indígenes mallorquins i n'hi volen imposar una altra, no són ciutadans del món, són imperialistes.

Valoració:13menosmas
Per ades, fa mes de 8 anys

Eixos estudiants "libres" tenen una sola neurona que descansa dia sí i altre també. Volen treure´s una carrera endollats en es PP, desde ses bases des partit, por Guevos Castellanos.
Ejspañistán és única i patètica.,

Valoració:13menosmas
Per Rès important, fa mes de 8 anys

Aquests volen que se'ls aprovi i amb bona nota, només per ser monolingües drl Castellà.

Valoració:11menosmas
Per mallorquín, fa mes de 8 anys

@ Tià AKA Tontodelpueblo

Hasta donde yo sé, estimado analfabeto, ni el árabe, ni el búlgaro, ni el rumano, ni el alemán, ni el chino, ni el hindi, son lenguas oficiales en Baleares.

El castellano sí.

Valoració:0menosmas
Per Marianna, fa mes de 8 anys

Volen treurer-se una carrera universitària, però son incapaços d' aprendre a parlar i escriure en Català?

Valoració:12menosmas
Per Bah!, fa mes de 8 anys

Ténen la UNED que ho fa tot en Castellà i també és una universitat bén bona i a més, poden seguir les classes a casa seva per ordinador, o anar a les tutories si ho prefereixen, i també hi ha universitats privades a distància. Tan egocèntrics son, que pels seus capritxos es creuen que tota una universitat canviarà els seus curriculums?

Valoració:12menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente