algo de nubes
  • Màx: 17.67°
  • Mín: 8.69°
15°

Les polítiques contràries a l'austeritat guanyen a Grècia amb Syriza

El secretari general de Syriza, al seu discurs després d'haver guanyat les eleccions. | Efe

La formació esquerrana Syriza es va alçar aquest diumenge amb una clara victòria en les eleccions generals gregues, després d'una campanya centrada en pronunciar-se contra les polítiques d'austeritat i contra la submissió a la troica, i es va situar prop de la majoria absoluta.

El partit liderat per Alexis Tsipras no podrà governar en solitari, doncs després del recompte del 95 % dels vots, aconseguia el 36,4 %, la qual cosa li assegura 149 escons, dos menys dels necessaris per a la majoria absoluta.

«El poble li ha donat un mandat clar» a Syriza, la qual cosa suposa que Grècia canvia de rumb i «deixa l'austeritat després de cinc anys d'humiliació», va dir Tsipras a dirigir-se als ciutadans des d'una llotja davant la universitat d'Atenes. «Aquest diumenge el poble grec ha escrit història», va exclamar el líder esquerrà.

Nova democràcia

El gran derrotat de la jornada va ser el primer ministre Andonis Samaràs i els seus conservadors de Nova Democràcia, que van aconseguir el 27,8% dels vots, el que es tradueix en 76 escons.

Samaràs va evitar felicitar el seu rival en públic, però, segons la televisió estatal, ho va fer per telèfon. En la seva breu compareixença pública, al centre de congressos de Zapeio, on s'havia instal·lat el centre de premsa, Samaràs va evitar reconèixer la seva derrota explícitament i es va limitar a assenyalar que reconeixia la voluntat del poble.

Altres partits

Un dels vencedors de la jornada va ser el partit neonazi Alba Daurada, que malgrat tenir la major part de la seva cúpula a la presó per presumptes delictes criminals, va obtenir un 6,32%, el que suposa 17 escons.

La probable clau del futur govern la constitueix el partit centrista To Potami (El Riu), que en quarta posició, amb el 5,99% i 16 escons, es converteix en aliat natural de Syriza.

En una primera reacció del líder d'aquesta formació, Stavros Theodorakis, es va limitar a assenyalar que no «col·laborarem amb partits antieuropeus», però va afirmar que és aviat per «entrar en detalls» sobre una possible cooperació amb Syriza.

Els comunistes del KKE van obtenir un 5,5% dels vots, el que es tradueix en 15 escons, i els nacionalistes de dretes Grecs Independents, el 4,7% i 13 escons.

Un altre gran perdedor d'aquestes eleccions va ser el cogubernamental partit socialdemòcrata Pasok, que va perdre dos terços dels vots enfront de les eleccions de juny de 2012 i es va quedar en un 4,7% i 13 escons.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per oriol, fa mes de 9 anys

Los griegos han dejada atrás la casta corrupta. Conseguiremos los españoles desprendernos de los partidos autoritarios y corruptos PP, CIU y ERC.? Claro que sí. claro que PODEMOS.

Valoració:0menosmas
Per ni uno, fa mes de 9 anys

Ahora a cumplir lo prometido y a gastar lo que no teneis ni tendreis nunca. Solo un estúpido gasta más de lo que ingresa. Sea el que sea. Mirad a Cataluña, 65.000 millones de deuda y pidiendo dinero a todos como locos para pagar las jubilaciones. Hanta han recurrido a esta chorrada llamada "bonos patrióticos, con la garantia del Estado español, pues en caso contrario son pura chatarra. Por cierto, todo el cipayamen mallorquín, ¿cuántos bonos ha comprado?. Ni uno.

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente