algo de nubes
  • Màx: 17.1°
  • Mín: 12.25°
17°

Saura: "La immersió lingüística és la manera més efectiva per ensenyar"

Carlos Saura en una imatge recent a la plaça d'Espanya de Palma. | JOAN TORRES

Carlos Saura (Palma, 1988) és el nou secretari general de Podem a Palma des del passat 2 de gener quan guanyà les eleccions internes de la formació que encara no sap si es presentarà a les Eleccions Municipals del pròxim més de maig.

Com ha arribat a secretari general de Podem Palma?
Vaig estudiar Humanitats a la Pompeu Fabra i un màster en Filosofia Contemporània a la Universitat de Granada. Vaig tornar al març en part, en veure com naixia aquest projecte il·lusionant, estava a França. He treballat de moltes coses i em vaig posar en aquest projecte perquè era el més semblant al que aspirava en l'àmbit polític. No havia vist una força com aquesta mai, que combinava la horitzontalitat i la transversalitat. Vaig entrar al cercle de Podem Mallorca i ja després de les Eleccions Europees ens vàrem dividir en diferents cercles i vaig ser un dels fundadors del Cercle Palma Ponent.

Com s'està organitzant el partit ara de cara a les eleccions?
Hi ha moltes tasques a fer en un partit que acaba de néixer. Hem de treballar en l'organització interna, per ara hem creat diferents secretaries. I el que volem fer és dividir el Consell Ciutadà en àrees de treball com l'Ajuntament de cara a fer un possible programa electoral. Encara no sabem si ens hi presentarem, però hem d'estar preparats. L'Assemblea Ciutadana de Palma és qui decidirà i fins si ens hi presentem i es reunirà a finals de mes o a principis de febrer.

Té ganes de què el seu partit es presenti a les Municipals?
Hi ha ganes i il·lusió per part de la ciutadania perquè ens hi presentem, però no hem de comprometre l'estratègia a llarg termini del règim del 78, però podria ser un error no presentar-s'hi.

Quins són els eixos bàsics en què es basa el seu partit?
Al document que tenim aprovat hi ha principis polítics bàsics, com són la regeneració democràtica, de representació institucional i per exemple una educació i sanitat gratuïtes, que tot i no ser competència municipal es pot fer força.

Quina limitació de sou es posarien com a regidors?
Tres sous professionals, uns 1.900 euros, si bé hi ha persones al partit que optarien per cobrar els sous que ja tenen ara.

De quina candidatura forma part?
El 14 de febrer qui és el líder autonòmic. Com a secretari general no dono suport a cap candidatura però com a Carlos Saura a la candidatura d'Alberto Jarabo.

Quina política lingüística té el seu partit?
Aquest partit defensa els Drets Humans i un d'ells és utilitzar la teva llengua i defensar-la a tots els àmbits. En l'àmbit educatiu considerem que la immersió lingüística és la manera més efectiva per ensenyar. A Mallorca no hi ha un problema de gent que no parli castellà, sinó tot el contrari. La immersió lingüística és el sistema d'ensenyament d'un idioma que el que suposa és que algunes assignatures han de ser en aquest idioma perquè la gent el pugui aprendre d'una manera efectiva i normalitzada.

El 30 de desembre no vam veure cap líder de Podem a la manifestació de la Diada de Mallorca. Els veurem enguany?
Encara no estàvem constituïts i no teníem càrrecs interns per donar-li suport com ha partit.

Els hi veurem?
Creiem que hi ha problemes més urgents. Els inscrits decidiran quina posició hi ha en aquesta qüestió. No som nacionalistes, però sí que creiem en la gestió pròpia del territori.

Haurien donat suport a la declaració al Parlament de Bauzá de què Balears no formen part dels Països Catalans?
Si considerem que els Països Catalans són una comunitat històrica que comparteixen llengua, cultura i té una connexió especial, clar que existeixen. L'ús que se'n faci políticament és una cosa diferent.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per clar i mallorquí, fa mes de 9 anys

La immersió lingüística és la manera més efectiva per adoctrinar

Valoració:-5menosmas
Per Pilar, fa mes de 9 anys

Fan molt bé deixant clara la seva política lingüística i no entrant en debats estèrils. Un partit, d'àmbit nacional o no, amb representació a les Illes té l'obligació de garantir i promoure la llengua pròpia del territori. Qui sigui incapaç d'entendre això, es mereix el tipus de govern que defensen el que des de sempre treuen rèdit d'aquest tema. I tots sabem qui som i com funcionen.

Valoració:5menosmas
Per Oriol, fa mes de 9 anys

Amigo, como defiendas la inmersión lingüística te vas a quedar mas solo que la una. No no interesa el fascismo se disfrace de derecha o de izquierdas. La inmersion es la negación de la libertad...y será erradicada.

Valoració:-4menosmas
Per Biel, fa mes de 9 anys

"1923: La nostra parla
La nostra parla era una societat presidida pel maonès Joan Mir i Mir, el qual havia escrit el 1917: "Per part meva, crec necessari dir-vos en primer lloc que estic del tot conforme que la nostra parla no és més que una petita variació de la llengua catalana, i em pens que tots arribarem a comprendre que som catalans, fills dels que varen prendre Menorca als moros i dels qui han anat venint d'aquelles hores ençà.

Catalans som i en bon català acabaran per escriure tots aquells que vulguin fer-ho així com toca". El desafiament no seria fàcil i sorgirien polèmiques per part d'aquells que defensaven el castellà. Però Joan Mir i Mir tenia les coses ben clares."

(Miquel Ferrà i Martorell, dBalears, 8-2-2012)

Joan Mir i Mir tenia el mateix sentiment nacional que Ramon Llull, Anselm Turmeda, Vicenç Ferrer, Ferran Valentí, Jaume Cadell, Calixt III, Marià Aguiló, Felip Curtoys i Valls, Josep Lluís Pons i Gallarza, Jeroni Rosselló, Josep Tarongí, Benvingut Oliver i Esteller, Josep Miquel Guàrdia, Ramon Picó i Campamar, Lluís Martí, Antoni Vicens Santandreu, Joan Torrandell, Nicolau Primitiu Gómez Serrano, Estanislau Aguiló, Miquel Duran, Miquel Costa i Llobera, Joan Estelrich, Eduard Martínez Ferrando, Antoni Maria Alcover, Pere Oliver i Domenge, Llorenç Riber, Miquel Ferrà, Antoni Salvà, Joan Pons i Marquès, Isidor Macabich, Francesc de B. Moll, Marià Villangómez, Gabriel Alomar, Alexandre Jaume, Francesc de S. Aguiló, Pere Ballester, Tudurí Garcia, Joan Timoner i Petrus "Menorquit", Víctor Major, Emili Gómez Nadal, Carles Salvador, Pere Capellà, Joan Fuster, Llorenç Planes, Gregori Mir, Blai Bonet, Josep Maria Llompart, Nadal Batle, Miquel Bauçà, Baltasar Porcel, Josep Guia, Joan Guasp, Miquel Barceló, Bartomeu Mestre i Sureda "Balutxo", Biel Majoral, Gonçal Castelló, Gabriel Bibiloni, Bernat Joan, Pau Cateura, Antoni Mas i Forners, Joan Lladonet, Jordi Caldentey, Maria Antònia Font, etc.

Valoració:6menosmas
Per mallorqui, fa mes de 9 anys

Arruix feixisme pancatalanista de sa nostra terra.
Sempre mallorquins, mai catalufos!!

Valoració:-11menosmas
Per xisco, fa mes de 9 anys

Yo creia que podemos luchaba por los derechos y las libertades de todas las personas. Ahora veo que solo luchan por solo unas personas (los catalanoparlantes) no importándoles los derechos de los castellanoparlantes ni un pimiento.

Valoració:-3menosmas
Per Marianna, fa mes de 9 anys

No son nacionalistes però respecten les cultures dels països que composen l' estat espanyol. Recordem com a la cloenda del seu congrés, cantaren La Estaca en Català, malgrat que la majoria son castellanoparlants. Molt millor que amb el PPPSOE.

Valoració:6menosmas
Per antimadrileñufet, fa mes de 9 anys

Davant el trist espectacle de MÉS, ja sabem qui votar.....

Valoració:-6menosmas
Per mallorquí no renegat, fa mes de 9 anys

Arruix feixistes espetanyolistes de sa nostra terra.
Sempre mallorquins! Mai madrileñufos!

Valoració:12menosmas
Per Scorpio, fa mes de 9 anys

Volía votà Podemos, perô vist que son catalanistes hauré de sercà un altra partit. A Balears som anticatalanistes, y ses nostres llengos son sa baléà o mallorquí y es castellà

Valoració:-18menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente