cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 24°
24°

El GOB al·lega el pla del Govern contra incendis forestals

Els ecologistes lamenten que el pla de l'Executiu no contempla els gravíssims efectes del foc a l'entorn i l'economia. A la imatge, voluntaris replantant la zona afectada pel foc d'Andratx de l'estiu passat, un dels més virulents de la història. | P. Aguiló

El grup ecologista GOB manifesta discoformitat amb el IV Pla General de Defensa contra incendis forestals de les Illes i ha presentat al·legacions al projecte, perquè considera que minimitza el problema dels focs provocats per l'home, ignora les seves gravíssimes implicacions ambientals i econòmiques i no estableix mesures de prevenció adients.

Aquest pla està ara en període d'exposició pública i els ecologistes el consideren «decebedor» perquè no atén la necessitat de combatre els incendis intencionats i limita la prevenció a evitar l'extensió dels focs en comptes d'impedir que comencin.

De fet, el GOB creu que aquesta matèria és molt deficitària a les Illes, i això es veu en l'elevat nombre de sinistres en les últimes dècades; 1.292 registrats entre 1980 i 1989; un total de 1.242 entre 1990 i 1999, i 1.275 entre 2000 i 2009.

Minimitzar el risc
Per tal de canviar la dinàmica, els activistes demanen que s'abordin «de forma més directa» tant les pràctiques imprudents com els incendis intencionats, amb l'aplicació de mecanismes investigadors, sancionadors i de difusió. «Considerarem un fracàs un pla que no aconsegueixi una minva substancial en el nombre de sinistres generats», afirmen.

A més, l'entitat verda considera que el pla «minimitza el problema dels incendis» en afirmar que el foc «és una pertorbació recurrent i habitual a les regions mediterrànies», mentre que ells objecten que gairebé mai es produeixen per causes naturals i gairebé sempre són atribuïbles a la imprudència o intencionalitat humana.

Així mateix, els sembla «absolutament inadequat» recórrer als focs intencionats com a recurs preventiu, «per les seves implicacions ambientals i socials». L'entitat proposa com a alternativa a les cremes controlades la pastura controlada si el que se cerca és l'eliminació de vegetació d'arbustos i herbàcia.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.