cielo claro
  • Màx: 32°
  • Mín: 25°
30°

La Comissió de la Dignitat reivindica el retorn dels papers de Salamanca

5549

Un centenar de persones ha participat en l'acte, presentat per Carles Sales i que ha comptat amb la col·laboració i participació de la Plataforma per la Llengua, el Pen Club Català i el Memorial Democràtic de Catalunya.

F.Mascarell/Twitter

La Comissió de la Dignitat ha reivindicat aquest dissabte el retorn dels papers de Salamanca a Catalunya. L'entitat ha commemorat els 75 anys del decomís i trasllat dels documents amb un acte al monument Frederic Mistral de Montjuïc, en el qual hi ha assistit, entre altres, Ferran Mascarell, conseller de Cultura de la Generalitat.

Un centenar de persones ha participat en l'acte, presentat per Carles Sales i que ha comptat amb la col·laboració i participació de la Plataforma per la Llengua, el Pen Club Català i el Memorial Democràtic de Catalunya.

El moment més emotiu de l'acte ha consistit en la reinauguració simbòlica de les inscripcions restaurades del monument. Representants de les diverses entitats també han realitzat les sengles intervencions i l'acte ha conclòs amb l'actuació de la coral 'El poble que canta'.

Retorn dels papers
La Comissió de la Dignitat, en aquest sentit, ha assegurat que la commemoració d'enguany està marcada per les declaracions de José Ignació Wert, ministre d'Educació i Cultura, que ha afirmat que “no pensa tornar” els documents pendents que ja s'havien acordat amb la Comissió mixta Generalitat-Ministeri de Cultura.

L'entitat, que considera que el Govern Rajoy incompleix de manera “flagrant” la Llei de Retorn, considera que aquesta decisió “és un nou atac a la dignitat de Catalunya i a la voluntat de la seva ciutadania de voler reparar les víctimes del franquisme d’aquell acte de guerra”. La Plataforma per la Llengua, per part seva, ha denunciat que 75 anys després “el català encara pateix un atac sistemàtic per part del govern espanyol”.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per mallorquí, fa mes de 8 anys

forasterades...

Valoració:0menosmas
Per I doncs, fa mes de 8 anys

Fragment d´un tex publicat al BID: textos universitaris de Biblioteconomia i Documentació Número 9, desembre 2002
"De manera genèrica, la documentació de procedència catalana que hi ha dipositada a l'Archivo General de la Guerra Civil Española, amb seu a Salamanca, la podem agrupar en tres blocs:
a.La documentació política i administrativa produïda i rebuda per les administracions públiques en l'exercici de les seves competències (els organismes de la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments).
b.La documentació produïda i rebuda per les persones jurídiques en l'exercici de les seves funcions: organitzacions i partits polítics, sindicats, associacions, centres, casinos i ateneus, lògies maçòniques i altres entitats molt diverses.
c.La correspondència i altres documents produïts i rebuts per persones físiques: polítics, escriptors, professors universitaris, artistes, sindicalistes, fotògrafs, impressors, pedagogs"
Aquesta requisada de documents, va ser únicament un cpastic de Franco per la desafecció del catalàns al Franquisme i el que no s´entén és que gairebé quaranta anys després de la mort del dictador, i donat de que es tracta de documents que fèien referència només a organismes, empreses i persones de Catalunya, no té cap sentit que es guardin a Salamanca, com tampoc el tendria cap sentit que a Catalunya es guardàssin documents dels salmantíns.

Valoració:2menosmas
Per anticatalufet, fa mes de 8 anys

Mallorkin, aquí no se discute la obsesiva y iluminada tendencia de un sector por acaparar documentación, de lo se trata es de la conservación de la documentación en el lugar donde están ahora, y el español que quiera consultarlos ya no tiene que personarse fisicamente, lo demás es ser cateto y además catalufo....

Valoració:0menosmas
Per Mallork, fa mes de 8 anys

A Historiador: Els "papers" de Salamanca (nom gens adecuat) an de tornar als seus legitims propietaris.
Tu com a historiador, si ho ets, podràs consultarlos a Barcelona, tal com pots consultar documents historics a França, Anglaterra etc., i segurament amb millors condicions que a Salamanca, ja que allà estàn dins un soterrani sense cap condició adecuada.
Aquets papers foren literalment robats per grups de Falange Española a particulars i administracions i no precisament per afany de conservarlos sino per ser utilitzats com a represalia i venjança. Com a curiositat et diré que hi ha, o hi havia, carteres de fusilats amb fotografies de familiars i cartes als estimats que la crueltat dels guanyadors mai feren arribar a la familia.

Valoració:3menosmas
Per Aquí, en català!, fa mes de 8 anys

Compatriotes:

Que no ens imposin, també en aquest fòrum, el LEPE (Lengua Española Propia de España...), també conegut a l'Aragó amb el nom de LAPOLLA (Lengua Aragonesa Propia de Otros Lindos Lugares de Aragón...) *. Deixem sense respondre ni valorar els comentaris escrits en "la llengua cooficial distinta del català" ** i si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, que aquí el foraster no és útil ni necessari o, dit d'una altra manera, no permetem que ningú -evidentment mal educat- pugui considerar el català com inútil i innecessari ni que pugui prescindir d'aquest idioma en el territori on és l'única llengua pròpia.

*S'ha d'advertir que aquestes denominacions no són un menyspreu a la llengua castellana ni tampoc als espanyols en general, sinó un "homenatge" adreçat només als espanyols que, avui (6-7-2014), continuen anomenant el català com -i això no és broma- LAPAO (segons ells: Lengua Aragonesa Propia del Área Oriental).

**Un altre "homenatge", aquest pic a en Rafel Bosch que va utilitzar aquesta fórmula per tal d'amagar el nom de la nostra llengua.

Valoració:3menosmas
Per Historiador, fa mes de 8 anys

Creo como investigador, que los documentos deben seguir en el que será el nuevo Archivo Histórico Nacional, ubicado en la ciudad de Salamanca, dicho esto, el acceso a ellos, es de caracter público y de investigación a nivel nacional, teniendo en cuenta de los medios de que disponemos actualmente, ya que facilitan dicho acceso a su consulta.

Valoració:0menosmas
Per cercolet, fa mes de 8 anys

El govern espanyol desconeix el que és la dignitat, com que és incomplidor de mena.
De cultura tampoc poden vantar-se. Ja veiem al seu ministre...
Espanya és l´estat més sancionat i incomplidor de la UE. Només fomenten les dormidetes, el flamenco, la caça i els toros. Per a ells, tota la resta és de poc interès. I així van.

Valoració:7menosmas
Per Miniminiwert guarro, fa mes de 8 anys

A més d'expoliar-nos ens denigren com a persones.
Independència ja.

Són inhumans i amb una cultura beligerant.

Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente