algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 16°
25°

MÉS diu que Balears pagarà la reforma fiscal de Madrid i reclama un altre finançament

Els diputats de la coalició ecosobiranista al Parlament. | ULTIMA HORA

El portaveu parlamentari de MÉS, Biel Barceló, considera que els ciutadans de Balears paguen el 70 per cent dels 5.000 milions d'euros previstos d'estalvi de la reforma fiscal del Govern central, perquè la comunitat aporta 3.000 milions d'euros anuals «que se'n van i no retornen» amb l'actual sistema de finançament.

En roda de premsa, Barceló ha assegurat que «la veritable reforma fiscal que necessita Balears és la reforma del sistema de finançament». Segons el líder econacionalista, les Illes aporten un 14 per cent del seu PIB, que suposen 3.000 milions anuals, als quals s'han de sumar els 700 milions del fons de suficiència.

A més, Barceló ha explicat que aquests 5.000 milions previstos d'estalvi «dificulten» que el sistema de finançament que rep Balears pugui millorar i, per això, ha advocat per «prendre mesures polítiques per a afrontar aquesta situació».

«No és la reforma fiscal de l'estructura de la fiscalitat de l'Estat en la qual semblava que s'estava treballant des de fa una sèrie d'anys», ha manifestat Barceló abans d'assenyalar que a Balears s'haurien d'adoptar mesures per a «eliminar les taxes abusives» establertes pel Govern com ara les de revisions per dependència o discapacitat o la de la targeta sanitària.

Així mateix, ha advocat per adoptar a Balears deduccions fiscals i incentius a persones físiques i petites empreses, incrementar l'IRPF dels trams més alts o posar els imposts d'estades turístiques, l'ambiental i un gravamen sobre dipòsits bancaris. Aquests tres últims tributs suposarien una recaptació anual de 140 milions d'euros.

Referint-se a l'àmbit estatal, el portaveu de MÉS ha comentat que la reforma es durà a terme en un «moment molt oportunista i electoralista». «No és la reforma fiscal que es podria esperar» ha manifestat abans d'assegurar que els col·lectius més beneficiats seran «els que més tenen i les grans empreses».

A més, ha entès que «la gran assignatura pendent» és el frau fiscal, que s'ha incrementat un 7 per cent durant la crisi i que suma 40.000 milions d'euros, segons les estimacions més prudents.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.