algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
18°

Enllaçats per la Llengua anima a participar en el 14-J per defensar l'escola en català

Somescola, Escola Valenciana i l'Assemblea de Docents sortiran al carrer plegades per la llengua. | R.L.

La plataforma Enllaçats per la Llengua comença a escalfar motors perquè la gran manifestació que aquest dissabte, 14 de juny, recorrerà Barcelona sigui un èxit.

Es preveu que milers de persones surtin al carrer a la Ciutat Comtal per defensar el model d'escola catalana que garanteix la presència de la llengua pròpia com a vehicular a l'ensenyament, i per expressar la voluntat dels catalans a decidir, també, el seu propi model educatiu, malgrat les sentències judicials en contra i l'actitud del govern de l'Estat espanyol.

Els docents illencs hi seran representats a través de l'Assemblea de Docents i la Plataforma Crida, que per primer pic, caminaran plegats amb l'escola catalana i la valenciana, representades per diverses entitats d'arreu dels Països Catalans que treballen per la normalització del català a cada territori.

Els Enllaçats destaquen que aquesta unió és ara més necessària que mai, perquè la situació del català a l'escola en aquest 2014 es troba "molt lluny d'estar normalitzada".

Drets malmenats
Així mateix, afirmen que un gruix considerable de l'alumnat no rep l'educació en la seva llengua pròpia, la del territori on viu, vulnerant així els seus drets lingüístics bàsics com a ciutadans europeus. Segons el seu parer, la reivindicació d'un ensenyament de qualitat en llengua pròpia és un "motiu bàsic de protesta a tot el territori catalanoparlant", amb exemples de drets lingüístics minvats i malmenats arreu.

A les Illes coneixem bé les tensions creades pel govern Bauzá, "trencant el consens lingüístic, imposant el decret TIL i reduint la presència del català a l’escola", quelcom que opinen que "posa en perill la cohesió social" i la qualitat del sistema.

Al País Valencià la tendència es tradueix en "centenars d'unitats educatives" en valencià que perillen de cara al curs pròxim, malgrat que les famílies ho han demanat expressament.

Seguint el mapa, a Andorra, el sistema educatiu propi que representa l'escola andorrana ha de competir amb dos models diferents, l'espanyol i el francès, a un punt on el català, tot i ser la llengua oficial de l'estat és "lluny de ser punter". El panorama no és millor a altres territoris, com l'Alguer, el Carxe, la Franja o la Catalunya Nord, on malgrat "lloables iniciatives", bàsicament privades, el català és quasi fora del sistema educatiu.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per mallorquina, fa mes de 9 anys

Que quedin alla. Sa nostra escola sortirà guanyant

Valoració:-18menosmas
Per //// Mallorquins //*//, fa mes de 9 anys

Gràcies Jaume Sastre #vagadefam per sa crida #somescola14j i per la teva fermesa. Entre tots aconseguirem defensar #lanostraescola

Quan jo era petita hi havia segregació,els catalanoparlants dominavem les 2 llengües,els castellanoparlants no ara els pancastellanistes volen tornar als temps passats!

Defensam sa nostra escola, la nostra llengua, cultura i la nostra terra.

Valoració:17menosmas
Per Porrerenc, fa mes de 9 anys

Que ho facin a Barcelona, me pareix collonut, els docents illencs que hi vagin, es poden quedar.

Valoració:-20menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente