algo de nubes
  • Màx: 20.15°
  • Mín: 12.82°
19°

El futur de Balears si Catalunya s'independitza, a debat a Barcelona

Bartomeu Mestre, Antoni Trobat, Isidor Marí, Biel Barceló, Melcior Comes, Ferran Pisà, Biel Majoral i López Casasnovas. | C.D.

Sis veus del catalanisme illenc van tractar ahir, en dues sessions públiques, d'endevinar el futur de Balears si Catalunya s'independitza: Biel Barceló del PSM, l'acadèmic Isidor Marí, l'activista cultural Bartomeu Mestre, l'economista Guillem López Casasnovas, el professor i cantant Biel Majoral, i l'escriptor Melcior Comes. Les taules rodones, moderades per Antoni Trobat i Ferran Pisà, van tenir lloc en el Born Centre Cultural de Barcelona, seu dels actes del Tricentenari que recorden el setge borbònic de 1714.

Marí assegurà que, si Catalunya aconsegueix la independència és probable "que l'ofensiva contra la catalanitat de les Balears s'intensifiqui". "És necessari un projecte alternatiu a Balears o serà un desastre a tots els nivells", va advertir.

Mestre, per part seva, va declarar que "veurem si la futura constitució catalana ofereix la potestat d'atorgar la nació catalana a qui la reclami des de Balears", i va remarcar que "la centralització afecta els drets civils".

Barceló, al seu torn, va insinuar que "la independència obrirà els ulls a molts ciutadans de l'Arxipèlag i permetrà un reconeixement internacional de la nostra llengua i cultura, però augmentarà l'espoli fiscal sense l'aportació del Principat".

Majoral es va mostrar "optimista”, ja que, a parer seu, “Europa haurà de protegir la nostra llengua si Catalunya és un estat", i va assegurar que "la dreta a Mallorca no té la majoria social". Més pessimista es va expressar el menorquí López Casasnovas, qui va dir que "el país i l'economia que deixem als nostres fills és molt pobre", i va reflexionar que "l'excés de prudència ens fa traïdors contra les generacions futures".

Comes, finalment, va argumentar que "a mesura que Catalunya s'apropi a la independència, les forces espanyolistes es radicalitzaran a les Illes", i va expressar que "el catalanisme s'ha desvinculat de qualsevol idea política, quelcom que no hem aconseguit a Balears".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 6
Siguiente
Per UN FUTUR GLORIÓSS, fa mes de 9 anys

Sense l'espoli de Catalunya, españistan no podrà mantenir la catefa d'enxufats vividors que constitueixen el seu decadent, caduc i decrèpit estat. No podrà finançar círculos ni formaciones quintacolumnistes forasteres antimallorquines.
A més, els patriotes mallorquins rebrem el suport dels compatriotes catalans.
ENS ESPERA UN FUTUR GLORIÓS.
VISCA MALLORCA LLIURE!
VISCA CATALUNYA LLIURE!

Valoració:0menosmas
Per El pobrecito hablador, fa mes de 9 anys

El pitjor de tot és que aquesta empenta independentista li convé als poders fàctics, que estan munyint als països del sud, per a poder continuar la seva tasca:posar en mans privades els serveis públics i els bancs controlant els doblers.Per aconseguir ésser independents les illes han d´ésser autosuficients, no hi ha d´altra manera. Sol i vent tenim com fonts d´energia,tradició agrícola i ramadera també, si no es destrueix el territori ,turisme n´hi haurà... doncs a treballar pel fonamental.

Valoració:0menosmas
Per Sard, fa mes de 9 anys

Bona Toni Ferragut.
Estic ben d'acord amb tu. Abans de dir res, per a que ningú me tatxi de fatxa o gonella o "x", he de reconeixer que estim mallorca, estim la meva llengua, el català en la seva variant mallorquina i que no crec en espanya. Però també estic d'acord en què Mallorca, si bé comparteix llengua i història amb Catalunya, és un altra cosa. He estat arreu dels països de l'antiga corona d'Aragó (Catalunya, València, Sardenya, Nàpols, Calàbria, Apulia, Sicília). Tenim tant en comú amb Catalunya com amb Sardenya. Crec que el nostre caràcter és més sard que català. Els catalans tenen una manera de fer admirable, d'empenta, però res que veure amb la nostra. Venim dels catalans, però també del Rosselló, de Gènova (a Palma hi va haver una parròquia de genovesos), del sud de França, de Nàpòls. Me molesta la assimilació dels catalans envers "les illes". Demostra un desconeixement per part seva de la nostra idiosincràcia, culpa en part dels mallorquins catalanistes acèrrims que no veuen un pam enfora. I per cert, que parlin de l'exposi fiscal que patim, res a veure amb els que pateixen els catalans. Esper que així, un dia, Balears sigui independent sense Barcelona ni Madrid. Balears i Sardenya unides!

Valoració:-14menosmas
Per Toni Ferragut, fa mes de 9 anys

"Arxipèlag" no és el nom de la nostra terra, no ho poseu com si fos un nom propi. I per cert, perquè voldríem la nacionalitat catalana? És que som catalans? "No som espanyols, som catalans!!!" això és el que voleu? Perquè no mos deixau en pau d'una vegada, som mallorquins i mos basta, no necessitam ni d'Espanya ni de Catalunya per viure, només els hi interessa si en poden treure partit. Sempre igual, desde la península només venen problemes, uns que mos tachen d'espanyols, i els altres (que es queixen de l'espanyolisme) mos tachen de catalans; si de veres lluitàciu per la nostra terra, només vos interessaria que fóssim mallorquins, menorquins o pitiüsos; però no mos vendrieu a vendre cap "nacionalitat catalana" perquè no la necessitam. Visca Mallorca lliure de la península!!

Valoració:-18menosmas
Per ., fa mes de 9 anys

Si no ens independitzam també noltros, el Govern d´Espanya ens treurà la freixura. Ja ens basta veure el que ens fan ara, que essent la segona comunitat que més doblers dóna a l´estat espanyol (la primera és Catalunya i la recabdació de Madrid té trampa) rebem com a contraprestació menys d´una tercera part del pressupost de la segona comunitat que menys reb. Tot un insult i una manera subtil de dir-nos que ens anem.

Valoració:11menosmas
Per mallorquin, fa mes de 9 anys

Comprate una vida, transcriptor-colonizador

Valoració:0menosmas
Per campos, fa mes de 9 anys

Transcriptor, quan tu i tota sa teva panda de venuts deixeu de devallar-vos es calçons devant ses sangoneres catalanes, te deixaré tranquil. I te puc dir que de foraster no en tenc res: a mi això de "ancha es Castilla" i "hablame en cristiano" m'emprenya exactament igual. aquí tothom xerra de estimar sa nostra terra i qui més qui manco es ven. Ni "Madriz" ni Catalunya. Tots són sangonres. Madrid mos roba i Catalunya ho farà. De fet ja ho fà.

Valoració:-27menosmas
Per y venga, fa mes de 9 anys

Estos todavía no se han enterado que a los ciudadanos de Baleares nos importa un pimiento lo que hagan los catalanes.
Y mira que es raro, porque se lo recordamos cada cuatro años...

Valoració:-1menosmas
Per @@@@@@transcriptor, fa mes de 9 anys

Ha ha ha te repeteixes més que l'allioli!
Has sentit xerrar d'OCD ?

Valoració:-17menosmas
Per transcriptor ||*||, fa mes de 9 anys

@ "@transcriptor" [Veiam si aprenem que, en aquests comentaris, després de "Per" s'escriu el nick de qui fa el comentari no el d'aquell a qui s'adreça: "per" no és "per a"]

Si no els llegeix ningú, no importa passis pena. Per altra banda, són molt manco llargs, repetits i avorrits que els dels traïdors gonelles o els dels colonitzadors espanyols; en tot cas, només els solc enviar -si em lleu- quan apareixen aquests trolls a negar la catalanitat de Mallorca.

Finalment, estic molt orgullós de no renegar del grup d'aquests personatges les paraules dels quals transcric i que, a través de la Història, ens han permès d'esser conscients de la nostra pertinença a la nació catalana. Personatges que, de cap manera, ningú no gosaria qualificar de colonitzadors espanyols o traïdors gonelles.

Valoració:30menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 6
Siguiente