algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
14°

Aprovada la Llei del sòl que "amnistia" irregularitats urbanístiques

Un operari desmuntant una casa il·legal. | M.A. CA

El Ple del Parlament ha aprovat aquest dimarts la primera Llei del Sòl de Balears, amb les crítiques de PSIB i MÉS, que han qüestionat que la normativa «amnistia» irregularitats urbanístiques perquè regularitza les infraccions prescrites en sòl rústic.

La llei ha comptat amb els vots a favor del PP, i del diputat no adscrit Antoni Pastor. Mentrestant, PSIB-PSOE, MÉS i la diputada Margalida Font han votat en contra i s'han abstingut en els diferents articles de la normativa.

El conseller d'Agricultura, Medi ambient i Territori, Biel Company, ha destacat durant la seva exposició de la llei que sorgeix d'«un text molt consensuat» amb la societat civil i ha considerat que l'acceptació del 40% de les 453 esmenes presentades pels grups parlamentaris i diputats no adscrits suposa haver arribat a un ampli consens en la normativa.

Company ha admès que, no obstant això, no s'ha pogut arribar a un acord en un tema bàsic i que té a veure amb les distintes «formes de veure les coses». En concret, s'ha referit que la normativa legalitza infraccions urbanístiques prescrites en sòl rústic i assentaments al medi rural.

Precisament, el socialista Jaume Carbonero ha acusat al Govern de no haver inclòs l'ordenació del sòl rústic en aquesta llei perquè ho farà en una pròxima normativa agrària i s'ha referit a l'amnistia per als infractors. Carbonero ha criticat que els propietaris de les edificacions il·legals puguin regularitzar-les pagant unes taxes, eliminant la intervenció d'ajuntaments i consells insulars, pel que, per al socialista, la normativa resta competències a aquests organismes.

El diputat de MÉS, David Abril, ha incidit en la idea de la pèrdua de l'oportunitat i la falta de consens, i ha criticat que amb la llei el Govern torna a «perdre el sentit comú» sobre protecció del territori que es va regularitzar fa 30 anys amb la primera normativa sobre aquest assumpte i que es va perdre en el segon mandat de l'expresident del Govern Jaume Matas.

Abril ha criticat que aquesta llei no preveu paralitzar determinats macro projectes urbanístics anunciats. «El nostre petroli és el nostre paisatge», ha apuntat el diputat de MÉS en al·lusió a la frase «el nostre petroli és el turisme» del president Bauzá, sobre els sondejos sísmics.

El batle de Manacor, al seu torn, creu que la normativa és «parcial» i considera que hauria de donar més participació als ajuntaments. Fins i tot s'ha postulat previ al debat la portaveu del grup ecologista GOB, Margalida Ramis, ha criticat l'aprovació d'una llei que afavoreix el creixement, la mercantilització del sòl rústic, i rebaixa els estàndards de sostenibilitat i qualitat de vida.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Adrià, fa mes de 10 anys

Bofetada als què, en el seu moment, van fer les coses com tacava.
Una vegada més es premia als delincuents, als infractors, a aquells que no han contribuït ni amb un euro a la financiació dels ajuntaments saltant-se qualsevol tipus de normativa, amb la total impunitat de l'administració. Dins quinze o vint anys tornarem a vora com es fa una normativa similar a aquesta per tornar a posar en la legalitat a aquells que no hi estan.
Tot plegat, una vergonya... i en van moltes com aquesta.

Valoració:3menosmas
Per escardapenyes, fa mes de 10 anys

Hi ha partits que lluiten per defensar paisatge i territori, si amb una cosa es transparent el PPcorrupta es, barrinar lo que els altres volen salvar incluida la llengua.
El des-aparegut Toni Roig (Madina Mayurca ) cantava : per anar ha ciutat, hi ha moltes taulades
si plou no m'he bany, per tot hi ha cases .
Cuant l'ille estigui plena i arribem ha s'aigo, ¿ Que vendrem ? ara ben mirat, en Jaume Matas volia construir el Palau de l'Òpera enmig de la bahìa.
¿ I pensau que atureran lo des petroli ? ingenus.
Esper i desig que Mallorca no sigui mai "Manhatan".

Valoració:2menosmas
Per Fart, fa mes de 10 anys

La veritat és que ja no sé perquè serveixen els polítics. Durant dècades han aclucat els ull davant el desgavell urbanístic al sòl rustic. Casetes, casetons, chalets o vertederes mansions a foravila sense tro ni so i fins i tot urbanitzacions sense cap tipus de servei tolerades pels ajuntaments de tot color polític. Molta llei sense que cap institució la fes complir i ara amnistia, com als defraudadors d'hisenda.

Ens han pres per beneits? Vol dir això que complir-la té càstig en forma d'imposts i incomplir-la premi ?

Au, va ! Ara només falta que, quan llevin en Bauzá del mig, facin president al conseller de les tractorades i això ja semblarà una casa de p.... fora llum.

Valoració:13menosmas
Per GOLAFRES, fa mes de 10 anys

Idò, sinó que han de fer tombar tot lo que hi ha a rústic.
Tothom té un casetó, peperos, psmeros, socialistes..
és una pena ja no hi res a fer, entre Munars, Aznars, Matas i batles peperos, uemitas i socialites, tots ells han configurat un territori que ja no hi cap ni jo mateix.
Encara fan carreteres, però Festival, Leroy, i lo que queda, ...
Encara hi ha tant de negoci, sinó esperau.

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente