El conseller de Medi Ambient i Territori, Gabriel Company, féu ahir la presentació en societat de l'avantprojecte de llei que regularà a partir de la seva aprovació l'ordenació i l'ús del sòl a Balears. Des d'ara i fins el 13 de juliol, el projecte queda sotmès a exposició pública, obert a al·legacions de particulars i organitzacions, que posteriorment hauran de ser validades pel text final que aprovi el Consell de Govern.
En l'escenificació de la jornada en la qual es donava a conèixer el projecte, Company s'envoltà d'economistes, empresaris i professionals relacionats amb la construcció i el turisme, a qui exposà de forma privilegiada les línies mestres de la iniciativa.
Entre aquests s'hi aplegaren el director general de Territori, Joan Mesquida, i representants del Cercle d'Economia, els col·legis de Missers i Arquitectes, els tècnics urbanistes, la Federació Hotelera de Mallorca, i fins i tot la CAEB, entre d'altres.
De fet, des del Govern manifesten que d'ençà el passat febrer es vénen mantenint reunions amb els agents implicats per a presentar-los l'esborrany i explicar-los els pilars bàsics de la llei. Durant aquest període, asseguren, la Direcció de Territori ha rebut "setze aportacions procedents de diferents associacions, col·legis professionals, partits polítics, altres administracions públiques i particulars", i fins i tot afirmen que alguna d'elles ha estat incorporada a l'avantprojecte, sense especificar més.
Principals aspectes
Company explicà que «la nova llei pot ser aprovada pel Parlament a finals d'any» i destacà que permetrà dotar l'Administració d'un marc per a abordar aspectes com el règim jurídic del sòl, els plans urbanístics, l'execució de nous projectes -com ara urbanitzacions-, i les actuacions urbanístiques en àrees urbanes.
De moment, la llei no s'ocuparà de regular els usos dels diferents terrenys, ni tampoc de les activitats en sòl rústic, perquè aquests punts tenen una normativa específica a nivell autonòmic i es regulen mitjançant els plans territorials.
A més, la norma presentada per Company propugna la simplificació i racionalització administrativa, però alhora i amb caràcter general, atorga als Consells insulars la facultat d'emetre reglaments sobre qüestions en les quals hi pugui haver punts de vista divergents amb l'administració autonòmica. Tanmateix, i en cas de conflicte, prevaldria sempre la norma autonòmica.