algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.72°
15°

El 9 de novembre de 2014, consulta sobre el futur de Catalunya

El president de la Generalitat, Artur Mas amb els líders d'ERC, Oriol Junqueras (5ºd) i Marta Rovira (2ºd);Joan Herrera d'ICV (4ºi); Joan Mena d'EUIA,(d), David Fernández de la CUP (3ºd); la vicepresidenta, Joana Ortega (4ºi); el portaveu al Parlament, Jordi Turull (3ºi); el conseller d'Interior, Ramon Espadaler(2ºi); i el portaveu de Presidència, Francesc Homs(i), durant la roda de premsa al Palau de la Generalitat. | ALEJANDRO GARC

Ja hi ha data. Els catalans decidiran el futur de Catalunya el 9 de novembre de 2014 amb una consulta. Tal com ha informat en roda de premsa el president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, acompanyat per dirigents de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP.

La pregunta a què hauran de respondre els catalans serà "Vol que Catalunya sigui un estat?". Si la resposta és "sí", aleshores caldrà que els ciutadans responguin a una segona qüestió, "Vol que sigui un estat independent?".

En una cimera gairebé secreta que ha transcendit passades unes hores des del seu inici, el president Mas, el líder d'ERC, Oriol Junqueras i el coordinador general d'ICV, Joan Herrera, s'han reunit al Palau de la Generalitat des de passades les 11 del matí per negociar els termes del referèndum sobiranista a Catalunya. Al costat dels esmentats dirigents també han acudit a la trobada el líder d'EUiA, Joan Mena, així com els diputats de la CUP, David Fernàndez i Quim Arrufat.

La data escollida per l'executiu català coincideix amb la caiguda del mur de Berlín el 9 de novembre de 1989, que separava l'Alemanya Occidental i l'Alemanya Oriental des del 1961.

Representar la majoria
El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha comparegut davant els periodistes rere l'anunci, i ha reconegut que la pregunta consensuada sobre la consulta no és la que hagués volgut el seu partit, però ha assenyalat que és la qur representa i recull «les sensibilitats de la majoria de la societat catalana».

En roda de premsa celebrada al Palau de la Generalitat, el cap republicà ha assegurat que l'acord sobre la consulta era «imprescindible», encara que ha reconegut que no volien que fos tan llarga però si que preguntés per la independència de Catalunya.

Així mateix, el president d'ICV-EUiA al Parlament, Joan Herrera, ha assegurat que la coalició ecosocialista votarà 'sí' a la primera part de la pregunta, mentre que sobre la segona que qüestiona obertament sobre la independència, es posicionaran segons quina sigui la resposta de l'Estat.

Modificació?
D'altra banda, el diputat de les CUP, Quim Arrufat, celebra que s'hagi obert el compte enrere cap a la consulta d'autodeterminació, però ha obert la porta a la possibilitat de modificar-la abans de la seva celebració. Arrufat ha explicat que la millor pregunta per la seva formació seria "independència 'sí' o 'no'", i ha recordat que el referèndum sobre la independència d'Escòcia va tenir inicialment diverses opcions.

Arrufat ha celebrat a més que s'obri amb l'Estat «el conflicte democràtic sobre el dret a poder votar», i ha explicat que ara toca consultar a la societat sobre si considera que la pregunta pactada entre els partits és adequada, i dilucidar si encalla o desencalla el procés.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente
Per adicinarit, fa mes de 10 anys

Tots aquests estrangers que parlen contra la consulta catalana parlen en llengua no catalana. Què hi pinten aquí aquests estrangers castellanoparlants?

Valoració:0menosmas
Per una de per aqui, fa mes de 10 anys

Fantàstic, ja tenim data perquè un poble pugui expressar lliurement l'opinió sobre l'exercici d'un dret inherent com és el de la pròpia nacionalitat.

Visca l'autèntica llibertat!

Valoració:3menosmas
Per Biodramina, fa mes de 10 anys

Madre mía, cómo os tiene liados Arturito.
Gana un año de tiempo durante el cual no se hablará de la corrupción de su partido sabiendo que no se puede celebrar tal consulta.
Ese cabroncete es un comercial de primera.

Lo que me tiene intrigado es el tema de los mARRANos, 2 girls 1 CUP, etc...
Es decir.
Se puede defender la independencia de Cataluña, la integridad de España, el Barça, el Madrid o la mortadela con aceitunas, que me da igual, pero, ¿hace falta tener esa pintilla cerdera, guarril, así como de estorjado?.
Ducháos.
Os sentiréis mejor. A lo mejor se os quitará esa mala baba.
Probadlo.

Valoració:-2menosmas
Per mallorquí, fa mes de 10 anys

Que si, que si, cucurrut... lo que tu digas, rei.

Valoració:-1menosmas
Per Cucut, fa mes de 10 anys

Va esser Gabriel Canyelles, PePero ell, que un dia va dir:
- ¡Señores, la Independencia no se pide, se coge!
Idò això!

Aquests espanyols ja deien el mateix amb Cuba, Puerto Rico, Filipines, Sidi Ifni, Rio de Oro, La Guinea... i es quedaren sense res. Com passarà ara!

Valoració:10menosmas
Per sobrassada, fa mes de 10 anys

Hombre, independizarse, lo que se dice independizarse, pues ninguno de nosotros lo veremos, pero.... ¿y lo que nos vamos a reir con estos catalufos y sus movidas?

Valoració:-18menosmas
Per condol, fa mes de 10 anys

Ses meves condolencias an es cipayos, será an en sigle XXXVI.

Valoració:0menosmas
Per patochada, fa mes de 10 anys

No hay cojones suficientes para colocar las urnas en los colegios electorales. Todo no es más que una patochada para guardar la cara de dos fulanos que se les ha ido la mano. Con gobernantes como esos, prefiero ser ciudadano de Cagaray, despartamento de Bombay, al sur del Pecos. Hay que destinar más dinero a las Fuerzas y Cuerpos del Estado y a las mismas FF.AA., que por algo están.

Valoració:-5menosmas
Per balear, fa mes de 10 anys

Sí i Sí :D

Valoració:8menosmas
Per es suis, fa mes de 10 anys

I en Rajoy ara sortira diguent "tranquilos que lo unico que se ve es unos hilillos de plastelina con forma de consulta que no llegara a producirse nunca..." a aquest pellaso ja el coneixen per tot Europa, i be que riuen cada vegada que surt en declaracions. He he, quedara a la historia amb ses declaracions com ses que varen fer uns altres en es seu moment decretant que sa Terra estava immobil al centre de l'univers. Res, aixo cada vegada se posa mes interessant.

Valoració:12menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente