algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
13°

Arrenca amb polèmica el simposi 'Espanya contra Catalunya'

El conseller de Presidencia, Francesc Homs, amb el director del centre d'Història de Catalunya, Jaume Sobreques i el president de l'Institut d'Estudis Catalans, Joan Domènec, durant la inauguració aquest dijous del simposi. | TONI GARRIGA

El simposi organitzat per l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) sota el títol «Espanya contra Catalunya, una mirada històrica (1714-2014)» s'ha obert avui a Barcelona envoltat de polèmica. En l'inici de la sessió una dotzena de ciutadans amb banderes catalanes i espanyoles s'han desplaçat fins la seu de l'IEC, on es duen a terme des d'avui les ponències, per mostrar el seu rebuig a l'acte.

Tot i la protesta, no hi ha hagut cap incident d'importància, malgrat que la cita ha generat una tensió ben evident, sentint algunes manifestacions recents dels sectors implicats. Així per exemple, el ministre d'Afers exteriors espanyol, José Manuel García Margallo, ha considerat que el simposi és «una flagrant falsificació de la història», i segons el seu parer «ajuda poc a millorar la convivència entre alguns catalans i la resta dels espanyols».

El titular d'Exteriors ha ironitzat davant els periodistes al Congrés sobre el fet que aquest simposi sigui «extraordinàriament original», perquè «arriba a una conclusió que està implícita en el títol abans d'haver fet un debat, la qual cosa és el menys científic» que ha vist. «És exactament el contrari del què vam fer en la transició per a arribar a la Constitució de la concòrdia», ha afegit.

La Generalitat «rebutja imposar res»
Les declaracions de Margallo contrasten al seu torn amb les paraules del conseller de Presidència i portaveu del Govern català, Francesc Homs, qui ha obert el simposi proclamant que la Generalitat rebutja «imposar res» perquè no ha estat mai el seu estil ni tampoc està en condicions de fer-ho. «Mai se'ns passaria pel cap dir que hi ha una veritat. No hi ha una veritat ni la veritat», ha destacat Homs, que ha recalcat que aquest esdeveniment es fa des d'una perspectiva acadèmica i que les persones que intervenen tenen un ampli currículum i mereixen ser escoltats per la seva trajectòria científica.

«La història no pot ser o no hauria de ser una mena de pedra per a llençar-se-la al capdavant», ha considerat el conseller, que ha afegit que en l'actualitat, el que cal oferir a la població són arguments i no imposicions. Ni Catalunya està en condicions d'imposar ni aquest ha estat mai el seu estil, ha assegurat Homs, que ha recalcat que l'únic propòsit d'aquest simposi és «oferir arguments».

Aquestes tesis arriben després que la presidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, hagi assegurat que ha arribat el moment de dir prou a les «mentides» i a la «manipulació» de CiU i dels independentistes, com una de les raons per dur davant la fiscalia aquest acte, coincidint en el mateix front PP, UPyD i C's.

Animadversió vers el Principat
Per la seva banda, el president de l'IEC, Joandomènec Ros, ha intervingut en la presentació reafirmant l'estricte caràcter acadèmic i científic que té l'esdeveniment, mentre que l'historiador Jaume Sobrequés ha assegurat que s'ha conreat des de l'Estat, sectors culturals, mediàtics i polítics un sentiment d'«animadversió cap a Catalunya».

Malgrat això, i citant la paràbola bíblica del sembrador, ha apreciat que «la llavor que han volgut conrear els ha caigut en terra estèril», i ha assegurat que la història ha d'entendre's fonamentalment com una ciència, com ha pretès l'organització d'aquest acte.

El simposi es pot seguir en directe pitjant aquí.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Antònia, fa mes de 10 anys


A vegades no entenc a la gent.

Valoració:-1menosmas
Per Catalineta, fa mes de 10 anys

Abans de parlar tant, seria bo escoltar o veure què es diu en aquest simposi... Després ja jutjarem i cadascú en podrà treure les seves conclusions.
Aquí hi ha algunes de les coses que ha dit Josep Fontana, la vàlua del qual com a historiador crec que és indubtable:
http://www.lavanguardia.com/vida/20131212/54395450140/fontana-siempre-se-frustro-el-intento-catalan-de-construir-un-estado-comun.html

Valoració:3menosmas
Per arruix, fa mes de 10 anys

Es qui s'ho haurien de fer mirar molt probablement els trobaras a Madrid.

Valoració:7menosmas
Per mallorquín, fa mes de 10 anys

Resultanta preocupante el auge del fascismo populista en Cataluña... Estos catalanes deberían hacerselo mirar un poco

Valoració:-3menosmas
Per Borja, fa mes de 10 anys

Si l'especialista balear és Sebastià Serra, podem plegar, perquè tothom coneix la seva (escassa) vàlua com a historiador, d'altra banda venut a Unió Mallorquina (encara el recordam animant a votar CiU a les europees passades signant amb un càrrec institucional: quina peça!).

Valoració:-4menosmas
Per Cucut., fa mes de 10 anys

Ara comença el ball!
- ¡Háblame en cristiano! ¡No me ladres!
- Torna ca teva "xarnego"!
- ¡En Cataluña estaríamos muy bien si no hubiera catalanes! ¡"Polacos"!
Anit al "Bou Coix" (Intereconomía) Albert Rivera va dir que els seus pares quan arribaren a Catalunya feien una feinada per sobreviure, i un català li va respondre:
- Pues si estaban tan mal en Cataluña porque no retornaron a Andalucía a trabajar para el "señorito"?
MUTIS

Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente