nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
15°

El Parlament aprova que les Balears "no són part de cap país català"

Els conservadors volen «reescriure la història», segons l'esquerra, que critica que això és com declarar que no hi ha cap relació entre els països iberoamericans. «Amb Catalunya ens uneix la llengua, però res més», defensa Mabel Cabrer

La portaveu del grup parlamentari popular ha estat l'encarregada de defensar que Balears no forma part de «cap país català». | Joan Torres.

El Ple del Parlament balear ha aprovat aquest dimarts, amb el vot en contra de PSIB i MÉS, i l'abstenció del diputat no adscrit Antoni Pastor, que els Països Catalans no existeixen i que Balears no forma part de «cap país català».

Durant la sessió d'avui, la portaveu del PP a la Cambra, Mabel Cabrer, qui havia demanat als socialistes que donessin suport a aquesta PNL amb la qual també han criticat les «ingerències» del Parlament català, ha destacat que Balears i Catalunya tenen en comú la llengua, «però res més», ha dit abans de remarcar les «grans diferències» que existeixen entre ambdues autonomies.

Per la seva banda, el socialista Antoni Diéguez ha considerat que «el major perill» del Parlament «no és Catalunya sinó el Govern de José Ramón Bauzá» i ha assenyalat que els «perills» de l'autonomia «estan més en les polítiques del PP, que en molins de vent d'ultramar».

«Reescriure la història»
En canvi, el diputat de MÉS, Nel Martí, ha opinat que el PP no presentaria aquesta proposta per a negar l'existència dels Països Catalans si aquesta realitat no existís. «La proposta d'ateisme del PP no seria necessària. Si és necessària és perquè hi ha una realitat, darrere de la negació hi ha una voluntat de reescriure la història», ha dit.

«És la funció d'aquesta Cambra resoldre si el nombre Pi existeix?», s'ha preguntat en referència a això l'econacionalista entenent que aquesta proposta dels populars no té sentit a causa de l'actual situació de crisi i que en canvi «callen davant les ingerències» de Madrid.

Segons MÉS, la negació dels Països Catalans seria com negar l'existència dels països iberoamericans i ha considerat  que les «ingerències» que critica el PP del Parlament de Catalunya són perquè «s'aferra a qualsevol ferro calent». A més, ha recordat algunes PNL debatudes en la Cambra balear, com una presentada pels populars en l'any 2005 que criticà la proposta de nou Estatut català per afirmar que els pronunciaments sovint es produeixen sobre matèries que afecten altres territoris. «La major ingerència que ha tingut Balears ha estat haver tengut un expresident que hagi fet un mal ús dels recursos dels ciutadans», ha dit en referència a Jaume Matas.

Crítiques al «pancatalanisme» del PSIB
Davant les intervencions dels grups de l'oposició, la portaveu conservadora ha lamentat que PSIB i MÉS, i especialment els socialistes, no hagin aprovat aquesta proposta «per a reconèixer els nostres valors com autonomia i la nostra cultura».

«Sorprèn i causa tristesa el paper que ha fet el PSIB», ha manifestat Cabrer, qui ha considerat que Antoni Diéguez podria ser el «mediador cultural entre les dues candidates» del partit a les primàries i ha criticat que aquest no s'hagi referit al contingut de la proposta.

«No ens posin etiquetes que anam en contra de Balears, ho necessiten per a defensar el seu pancatalanisme, no els donarem una coartada per a fugir del debat», ha conclòs Cabrer. Amb aquesta PNL, el Parlament també ha mostrat el seu rebuig a la «ingerència» de la Cambra catalana i destaca que Balears és una comunitat «al mateix nivell» que Catalunya, entre altres punts.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 6
Siguiente
Per ., fa mes de 10 anys

No sé com no se´ls cau la cara de vergonya . Quan acabin el mandar es trobaràn bén tots sols.

Valoració:8menosmas
Per Milenium, fa mes de 10 anys

Aquest partit produeix problemes per desprès gastar en no solucions (?), així qualsevol gestiona...

Valoració:8menosmas
Per escardapenyes, fa mes de 10 anys

Si teniu ocasiò mirau la sra. Cabrer de perfil, i voreu que es nas l'hi ha crescut molt darrerament, ¿perque deu esser, (malaltia de Pinocho ?)

Valoració:7menosmas
Per mallorquina, fa mes de 10 anys

Bravo por el PP!!!
Un ZAS en toda la boca del fascismo pancatalanista

Valoració:-15menosmas
Per una de per aqui, fa mes de 10 anys

O sigui que segons Mabel Cabrer, Balears és una CA al mateix nivell que Catalunya, i compartim amb ells la llengua.

Oh! Per primera vegada estic del tot d'acord amb ella!

Ara, els Països Catalans que formam entre tots que compartim tal llengua, que jo sapi no són una Comunitat Autònoma... no necessitam que ho diguin. És obvi! Un dia serem país tots junts: Nou, i ben pròsper per cert. Sense vicis "espanyols" ni "espanyolades" de les de sempre (com aquesta mania d'espoliar, d'imposar, aquesta intol·lerància amb les coses diferents...), en forma federal possiblement, i amb totes les seves parts a la mateixa alçada, sense servilismes com el que hem de tenir a Madrid. Però de moment, encara no.

Vaja inútils! Perdre un ple en obvietats.

Valoració:6menosmas
Per Macià, fa mes de 10 anys

Bono i en Toni Pastor pereix que no te gens calr si els Països catalans existeixen o no..., be idò jo tampoc tenc gens clar si el seu partit, el PI, existeix o no.

Valoració:8menosmas
Per tianet, fa mes de 10 anys

http://ccaa.elpais.com/ccaa/2013/12/10/madrid/1386713258_303717.html

Valoració:0menosmas
Per Porqueret de Son Fava, fa mes de 10 anys

I n'Antoni Pastor que s'ho faci mirar, perque estic segur que els que el varen votar, i als qui representa, no crec estiguin contents amb la seva abstenció.

Representa als seus votants, no les seves manies particulars.

Valoració:-8menosmas
Per Porqueret de Son Fava, fa mes de 10 anys

Not un autoodi que em posa la pell de gallina.

No entenc aquesta política de despreciar les varietats insulars del català per sometrermos al barceloní.

Tampoc entenc que desprecieu l'autonomia balear i el vostre desig sigui esser uns criats del centralisme barceloní. O del català, que tant se fa.

Molts d'antics simpatizants i votants del PSM, especialment els que tenen mes de 50 anys, no estàn d'acord amb aquesta política de submissió servil a l'esquerra catalana.

De seguir així el PSM de Biel Barceló desapareixerà, absorbit per ERC.

D'altra banda no fa molt en José Ramón Bauzá va dir que al Parlament que, com es evident, el mallorquí es part integrant del català. Tot i això som molts els partidaris de conservar les nostres expressions i les nostres paraules, sense necessitat de passar a xerrar el barceloní bleda, aquest si que es bleda a mes no poder, que xerrau molts dels catalanistes quan fins i tot a Catalunya hi ha opossició al barceloní bleda.

Valoració:-19menosmas
Per Porqueret de Son Fava, fa mes de 10 anys

No es Antoni Diéguez, sino AntoniO Diéguez, que ademés sempre parla única i exclusivament en castellà.

Valoració:9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 6
Siguiente