cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 7.31°

Esquerra identifica “l'injust finançament” com a responsable dels resultats de l’informe PISA

En canvi, per a Esquerra Unida, la recepta passa també per assolir grans consensos socials i reconèixer la tasca dels docents

Joan Lladó, acompanyat per la regidora de la formació a Bunyola, Agustina Vilaret, davant la seu de la Conselleria d'Educació en el marc de la campanya 'Prou espoli'. | J. Torres.

La publicació del darrer informe PISA ha generat nombroses reaccions de caràcter polític i educatiu. Una de les últimes prové d'Esquerra Republicana a les Illes, que per boca del seu president, Joan Lladó, considerà que els resultats que reflecteix el treball, amb l'Estat espanyol per davall de la mitjana de l’OCDE, i les Balears, per davall de la mitjana estatal, són una conseqüència del maltractament pressupostari que pateixen els illencs.

Segons els càlculs de la formació independentista, la mitjana estatal d’inversió educativa per habitant és de 929,3 €/hab. En canvi, a les Illes, just s’inverteixen 807,9 € per persona. En aquest sentit els republicans afirmen que mentre a l'arxipèlag s’hagin de destinar 121,4 € menys en educació que la mitjana estatal, és lògic pensar que seguirem instal·lats per davall del llindar mitjà de tot l'Estat.

Lladó critica justament que aquesta situació es perllonga en el temps, i aquest “maltractament pressupostari” afecta a la proporció d’alumnes per aula i en el nombre de professors disponibles. En la mateixa línia valora que “la inversió insuficient a educació tampoc no permet atendre la diversitat”, un fet preocupant ja que les Illes Balears lideren el percentatge d’alumnes immigrants per aula.

“El problema estructural és la inversió injusta que reben els alumnes de les Illes Balears, que és el factor clau per entendre una taxa d’abandoment escolar superior al 36%, mentre que a Euskadi amb 1274€/hab (466€ més que a Balears) la taxa d’abandomanet escolar és del 12,6%”, manifesta.

En relació a les paraules de la Consellera d’Educació segons les quals el Decret del tractament integrat de Llengües (TIL) forma part de la solució del conflicte, Lladó considera que “no pot formar part de la solució del conflicte allò que l’ha creat, on tota la comunitat educativa s’ha posicionat en contra”.

Reconeixement i recursos
D'altra banda, Esquerra Unida (EU) també ha dit la seva sobre un dels temes destacats de la setmana, sense passar per alt l'ocasió de fer broma amb l'errada de Joana Maria Camps d'anomenar a l'observatori internacional “trepitja”. Per a la formació de l'esquerra plural l'informe constata que els països que obtenen un millor rendiment del seu sistema educatiu són aquells que tenen un sistema estable, basat en la preeminència del sector públic, i amb un gran reconeixement polític i social de la tasca docent, així com amb recursos econòmics suficients.

Segons EU, l’informe PISA permet desmuntar "una gran fal·làcia dels populars": que la immersió en català és una de les causes del fracàs escolar. "Els resultats de Catalunya, on duen temps aplicant-la, ho desmenteixen", asseguren.

"No serà amb eslògans propagandístic, ni amb la imposició de sistemes que seran modificats quan canviin les majories parlamentàries, com es millorarà la situació. El camí és assolir gran consensos socials amb diàleg amb totes les parts, que permetin una planificació a llarg termini, el reconeixement de la tasca dels docents i la destinació de recursos suficients al sistema públic d’educació".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per I doncs, fa mes de 10 anys

Evidentment que el nivel cultural dels pares és decissiu en els resultats escolars dels alumnes. També existeix correlació entre el pressupost per l´Ensenyament i els resultats acadèmics a nivel global. Les comunitats autónomes que ténen uns resultats méss satisfactòris, son de les que reben més doblers de l´Estat.

Valoració:0menosmas
Per jbm, fa mes de 10 anys

És Claríssima sa relació que i ha entre els nivells d'estudis superiors dels pares i els resultats escolars.
Navarra, País Basc i Madrid, amb un percentatge de pares amb carrera universitària més gran que la resta, tenen millors resultats, Balears, que som penúltims en percentatge de pares amb títol universitari, quarts des darrers en resultats. Catalunya i Galícia, amb un nivell mitjà de pares amb estudis universitaris, per devers la meitat en resultats. Hi ha qualque semi-excepció (Castella-lleó amb un nivell mitjà d'estudis universitaris és bastant amunt en resultats) que s'explica pel grau de cohesió social (població estable i arrelada al lloc) i/o per l'alt nivell de despesa educativa (fruit d'un superàvti fiscal)

Valoració:2menosmas
Per Catalineta, fa mes de 10 anys

És tan fàcil tirar sa culpa as demés i no fer autocrítica... No és només una qüestió de finançament: no és el "quant" sinó el "com". Apart que els professors tenen molta millor formació i més prestigi social a altres països. Apart que es rendiment des alumnes està molt relacionat amb es nivell socioeconòmic de ses famílies, com també ha deixat clar s'informe PISA, a més des nivell de formació des pares... Apart de sa cultura d'esforç o es valor que té sa lectura al nostre país està a anys llum des països que lideren s'informe PISA...
Si continuam culpant des fracàs escolar a un únic factor, del qual a més només en són culpables els altres, sense mirar què hi podem cada un de nosaltres (polítics, pares, societat en general...), no es solucionarà res.

Valoració:2menosmas
Per Antoni, fa mes de 10 anys

Esquerra ha desaparegut gràcies en aquest personatge, no sé que reivindica a les Balears ja no pinta res, la marca ESQUERRA ha fet puf!
Sa seva cadira no però.

Valoració:-7menosmas
Per jordi, fa mes de 10 anys

està clar que si ens desféssim del llast d'espanya podriem invertir més en educació i ens estalviariem la persecució a la nostra llengua

Valoració:12menosmas
Per Albert, fa mes de 10 anys

Se denominan izquierda cuando son un grupo pancatalanista, retrogrado y reaccionario. Les importa un rabano la educacio, solo les interesa la inmersion linguistica y expandir la ignorancia.

Valoració:0menosmas
Per Remenber when, fa mes de 10 anys

66 € per capita.

Valoració:5menosmas
Per Jaume, fa mes de 10 anys

Baleares es la 7ª comunidad en inversión educativa POR ALUMNO. (7.233eur por alumno, 800eur por encima de la media).

Otras comunidades con menor gasto obtienen mejores resultados, y digo esto para evitar la desoladora comparativa con Europa.

Si se entretienen en leer el informe Trepitja, verán que los maestros españoles (incluidos los baleares) perciben salarios muy superiores a la media europea y de la OCDE.

Y ahora ya podéis volver a la políica, al catalán, a las camisetas verdes, y a hacernos creer que la Mare de Déu nom Joana...

Valoració:0menosmas
Per Moner, fa mes de 10 anys

Tothom manco jo, finançament, TIL, retallades, però res dels professors, ells no tenen cap culpa de que els alumnes de Balears siguin a la coa d`Europa.

Valoració:-10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente