algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 18°
18°

MÉS proposa l’abolició de les “mòmies jurídiques” dels alous

El grup parlamentari registra una iniciativa en què es fa ressò de la petició ciutadana que ha recollit més de 12.000 signatures en contra d'aquesta figura del dret civil mallorquí basada en el “domini directe” i el “domini útil”

MÉS ha registrat al Parlament una proposició no de llei en què proposa encomanar a la Comissió Assessora de Dret Civil de les Illes Balears “l'elaboració d'una proposta d'abolició de les figures de l'alou i els censos emfitèutics a perpetuïtat”. La proposta qualifica aquestes figures del dret civil mallorquí, basades en la distinció entre el “domini directe” i el “domini útil”, d’“anacronisme feudal”.

L'alou, vigent a Mallorca i Catalunya, procedeix del dret romana i és una càrrega sobre habitatges o solars per la qual els descendents de famílies de l'antiga noblesa poden reclamar el pagament d'un lluïsme de fins el 2% per cada transmissió de la propietat o operació de compravenda d'habitatges o parcel·les que hi hagi dins del que temps enrere van ser terres feudals.

El cens emfitèutic és un dret real que suposa la cessió temporal del domini útil d'un immoble, a canvi del pagament anual d'un cànon i d'un lluïsme per cada alienació de l'esmentat domini, en el seu cas.

Antoni Alorda, diputat econacionalista, ha considerat que la ciutadania reclama un canvi en aquestes figures i es fa ressò de la iniciativa popular presentada aquesta setmana i que ha recollit més de 12.000 signatures per reclamar l’abolició dels alous, “autèntiques mòmies jurídiques”. El diputat ha recorda que la modificació d’aquesta figura aprovada l’any 2010 “va ser un avanç, però resulta insuficient”.

Reforma jurídica
Alorda ha considerat que “les exigències registrals que imposa aquella reforma limitaran el nombre d'alous supervivents, però avui sembla que ha arribat el moment de la completa abolició de la figura dels alous, com també la dels censos emfitèutics a perpetuïtat”.

La iniciativa de MÉS apunta que l’abolició d'aquestes figures jurídiques podrien preveure “les normes transitòries per als alous i censos vigents a fi que en cap cas l'abolició comporti responsabilitats patrimonials de l'Administració Pública”.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Pere Potera, fa mes de 9 anys

També és molt curiós que no pugi haver una noticia sobre els alous sense que hi hagi comentari de'n Pere Joan. Tot molt curiós!

Valoració:1menosmas
Per Pere Joan, fa mes de 9 anys

És curiós que MÉS estigui en contra de la nostra història, en contra d'una institució tan de la nostra Mallorca, lligada als costums de Catalunya. Molt curiós!!
També és molt curiós que aquesta coalició s'alinei amb els bancs (sí, amb els bancs) que també són els grans interessats a que no es reforci l'institució de l'alou com a una forma d'evitar desnonaments.
Tot és molt curiós !!!

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente