cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 18°
25°

Històric no al TIL

Les Illes tornen verdes per l'educació. A la concentració de la capital balear es reuniren 'un mínim' de 80.000 mallorquins, 8.000 menorquins es manifestaren; entre 6.000 i 9.000 feren el mateix a Eivissa, i centenars de famílies més a Formentera tractaren de fer veure a Bauzá que ha d'escoltar el seu clam

La plaça d'Espanya de Palma, estibada de verd en una jornada històrica. | Teresa Ayuga.

Minuts abans de les 18 hores ha començat a caminar la capçalera de la manifestació de Palma, una de les que han obtengut un major seguiment de les que es recorden en els últims anys. Molts milers de ciutadans han sortit avui a tot l'Arxipèlag a caminar a favor de l'ensenyament públic.

Els matemàtics de la UIB i de la Societat Balear de Matemàtiques XEIX han pronosticat en primera instància que un mínim de 60.000 persones havien pres Palma, rectificant més tard, i engrandint la xifra fins les més de 80.000. A tocar de les nou de la nit, algunes veus dins aquest col·lectiu enfilaven l'estimació fins les 100.000 persones, malgrat que més tard es rebaixava a 80.000 altre pic. Tanmateix, fonts de XEIX afirmaven que ho han tengut molt difícil, ja que els seus mètodes no contemplaven una afluència major de 50.000 persones.

Al seu torn, a Menorca es parlà d'uns 8.000 assistents, i a Eivissa la Policia indicà que hi havia 6.000 manifestants, mentre que l'STEI passava als 10.000. En qualsevol cas, els organitzadors destacaven que hem viscut "la major manifestació de la democràcia a Balears".

Els responsables de les xifres oficials, Delegació del Govern central, donà dues estimacions just referents a la trobada de Palma. En un primer moment havien dit que 50.000 persones havien participat a la manifestació. Poc després canviaren la informació, assegurant que unes 70.000 ànimes havien pres part d'aquesta jornada de protesta, just a Mallorca.

Mai vist
Els espais propers a la plaça Espanya de Palma han quedat saturats de gent molt abans de l'hora prevista, i això ha motivat que la marxa comencés a caminar una mica abans del previst, mentre més i més persones seguien afegint-se a la gran massa verda, i fent impossible travessar el cèntric espai d'una banda a l'altra.

Els sons de corns, xeremies i de tambors, i l'ambient festiu han caracteritzat els primers moments de la mobilització. Mentre el principi d'aquesta ja passava per la plaça del Tub, el final encara no s'havia mogut de la plaça d'Espanya, i això que la marxa feia molta de via. Fins i tot quan en poc més d'una hora els primers han arribat a la plaça de la Reina, alguns milers no havien fet cap passa i seguien estibant la plaça d'Espanya.

L'aglomeració era tal que a les 20.00 hores s'ha llegit el manifest per segona vegada, mentre el final de la massa no passava encara els instituts. Al final s'ha optat per llegir-lo cada quinze minuts, mentre no deixava d'arribar gent al punt on acabava el recorregut.

Com és natural, a Maó i Eivissa la protesta ha reunit menys persones que a Palma, però molts de cents de persones, i milers, han sortit a reivindicar el seu suport als professors en una jornada sense precedents. La marea verda ha botat fins i tot la mar, i un destacat nombre de barcelonins s'han afegit a la solidaritat amb els docents balears omplint la plaça Sant Jaume.

Gran mobilització
Durant tot el migdia, petits grups de camisetes verdes, però molt nombrosos, ja poblaven el centre de la ciutat.

La pluja ha aparegut a la capital balear aquest migdia, però els niguls s'han esvaït i han deixat tot el protagonisme a un sol que, pel que sembla, havia d'acompanyar el desenvolupament de tota la marxa, tret d'algunes gotes molt ocasionals. En canvi, l'enorme quantitat de manifestants ha fet que la protesta s'allargàs fins a ben entrada la fosca. A Maó, el dia havia començat més ennigulat, però estona abans de la cita havia millorat la situació, mentre a les Pitiüses han imperat els cels serens.

A Ciutat, devers les 16 hores han començat a aparèixer alguns dels 166 autocars que traslladen ciutadans provinents de la Part Forana. De Portocristo n'han partit tres, i de Manacor més d'una desena, per exemple. Molts d'aquests han fet una aturada a l'antiga estació de busos d'Eusebi Estada, deixant una estampa ben verda. Per la seva banda, els busos de l'EMT han anat plens de gent amb la camiseta de Crida, així com molts de cotxes que anaven col·lapsant els principals accessos de la ciutat, i les voreres d'alguns carrers com per exemple el d'Aragó.

Mentrestant, a l'Estació Intermodal l'ambient també s'intensificà molt d'hora, i cada comboi que arribava anava més ple que l'anterior, igual que el tren de Sóller, que poc abans de l'inici de la marxa ha arribat carregat amb més de tres-centes camisetes verdes.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 7
Siguiente
Per Somgermans, fa mes de 10 anys

Hola, companyó (arribes als 18?). Bona cosa, si contestes. Vol dir que he donat en el clau...
Escolta: No ofèn qui vol, si no qui pot. I mira, postser t'emportes una sorpresa i som més "mallorquí" jo que tu, però ara no entraré en un debat de sangs o llinatges que és es que tu voldries I que no vé al cas. Et demanaria que no et disfressis i t'autoanomenis "Mallorquí". Jo crec que t'escauria més "Espanyolista", "PPero", "Fatxenda" o si vols "Somparentsdelluny" ;-) ...! ca, home, sigues més original, i no parles en nom de tots es mallorquins, que queda ben clar que no tots pensen com tu!
Per cert, el que us fa més por és el pancatalanisme (perdó, tu deies pancacalanisme, per allò que no arribes als 18) , més que la possibiltat que acaben amb la vostra llengua i cultura ? Definitivament "Mallorquí", ara si que se't veu el llautó!!! No ets un Mallorquí de debò, en vas disfressat, però no ho ets. Perquè? Perquè només et mou l'autoodi. I aquest sentiment no duu enlloc, ni com a individu, ni com a poble. I sobretot no et fa gaire mereixedor d'emprar aquest nom. M'agradaria saber quins obscurs interessos et mouen. No m'ho diràs, és clar, però tu sí que els coneixes.
Per cert, ara es vol votar al parlament que Balears no són Països Catalans. I és clar que no ho són: Són Països Castellans, com ho son el principat, el país valencià i la franja. I des de fa 300 anys!!! Per la força de la raó? Per una decisió llibèrrima dels seus habitants?? Per un tractat d'adhesió de les seves corts??? No, company. Per la força de les armes.
Ara explica'm el conte del pancatalinisme i les set cabretes. Jo continuaré estant agraït a la Mallorca que ens enviava blat i pólvora per a resistir el setge de l'opressor. Vinga, ara ja te'n pots anar a dormir tranquil, que papà Bauzà amb el garrot de la Inú-TIL, vetlla per tu, i perquè Balears sigui cada dia més una part dels Països Castellans. Així ja t'agrada més?? Apa, Bona nit...

P.D.: Ai, me n'oblidava. No és per desvetllar-te, però la vetlla de papà Bauzà té un preu. És el que té... Algú ha de pagar la festa! El preu és...ser cada dia una mica més pobres i que els doblers que surten de ses illes cap a les castelles per no tornar, cada cop siguin més. Sí...ho sent...la comunitat més expoliada! Ohhhhh....ara si que et sap greu, oi? Va, no hi pensis, i a dormir. Que somiis amb els angelets. Bona nit.

Valoració:3menosmas
Per Mallorquí, fa mes de 10 anys

SOMGERMANS, cacalans a Cacalunya.

Arruix pancatalanistes de ca nostra!

Valoració:-19menosmas
Per Somgermans, fa mes de 10 anys

Felicitats!!! Una Manifestació Històrica. Més que mai, aquets dies em sento orgullós dels meus origens Balears. Aquesta serà la tercera setmana que a casa farem una aportació a la caixa de resistència. Des del Principat, des del País Valencià, des de tot arreu, tots hem de ser solidaris, amb els que més hi ténen a perdre mentre duri aquesta vaga. I per poc que m'arribin els doblers seguiré aportant el que pugui, fins que per fi, guanyeu i guanyem tots. Com escrivia avui el periodista Vicent Partal, el 1714 Mallorca recolzava Barcelona amb el més necessari per a resistir aquell setge terrible, enviant blat i pólvora. Aquest cop, 300 anys més tard, us retornem una petita part d'aquells valuosos enviaments per ajudar a resistir el setge d'aquest mal govern. Al capdavall, el mateix: blat (aportacions) i pólvora (ho sento, feixistes, no us animeu, em refereixo a tota la nostra força, empenta i solidaritat) cap a les illes. No esteu sols. Des de Barcelona, una forta abraçada! #Somgermans.
P.D.: Per cert, quines ximpleries que escriuen alguns...Bé, deu ser que la ignorància sempre ha estat molt atrevida....doncs, simplement ignorem-los!

Valoració:0menosmas
Per Albert-O, fa mes de 10 anys

Com que heu tret la noticia sobre el tall de senyal de tv3 aquest mati??? aaaaiiii....

Valoració:-7menosmas
Per mallorquí, fa mes de 10 anys

Pare emprenyat, un de tants és un reconegut feixista pancatalanista. No tudis es temps amb aquest personatge.

Valoració:-12menosmas
Per balearicus, fa mes de 10 anys

Recordemos que lo que votan a partidos abiertamente pancatalanistas (MES i ERC), no representan ni a una tercera parte de los que acudieron a esta legitima manifestación en favor de una educación pública de calidad

Valoració:4menosmas
Per balearicus, fa mes de 10 anys

Sería un eror por parte de los nazionalistas apropiarse del éxito de la manifestación. Luego vienen las elecciones, os pegasteis la hostia de siempre y logicamente escuece. Mejor no hacerse ilusiones.
Sois los mismos tristes de siempre.

Valoració:0menosmas
Per romà, fa mes de 10 anys

Al diari El Mundo es diu que " el govern dice que la marea verde no representa el sentir popular".

Estem governats per funcionaris autòmates (la voz de su amo).

Valoració:5menosmas
Per indiget, fa mes de 10 anys

Encara es l ´hora que la televisió espanyola (TVE) es faci ressó de la mani en els seus imformatius de la nit i el matí (son 2 quarts s´onze). Només un breu reportatge en la pàg. web de notícies i fragmentant molt el gruix de la massa de manifestants (deu ser perque Espanya no s´espanti) i amb quatre paraules esmentant , no el decret que ataca la immersió linguística a ses illes sino contra el trilingüisme.

No cal dir que us menystenen.

Salut i força balearencs.

Valoració:-13menosmas
Per Pare emprenyat, fa mes de 10 anys

Un de tants: "en cap moment he dit que estar en contra de la manifestació és sinònim de ser espanyolista. Si fas aquesta resposta és que et sents al·ludit ja que jo només em dirigia als espanyolistes.
Salut i geloca-TIL!!!"

Imagin que això és el més intel.ligent que saps escriure.
Tu haguesses disfrutat el temps del tercer Reich.

Valoració:17menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 7
Siguiente