algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
18°

Tot a punt per a un dia "històric"

La gran manifestació contra la imposició i a favor de l'educació començarà a caminar a totes les Illes a les 18 hores

Aquest és el recorregut de la manifestació de Palma. | R.D.

Avui horabaixa a les 18 hores un clam multitudinari sota el lema “Contra la imposició defensem l’Educació” prendrà les principals ciutats de les Illes a favor de l'ensenyament públic i en contra de les polítiques educatives del Govern de José Ramón Bauzá.

Malgrat que a alguns llocs de l'Arxipèlag el dia s'ha aixecat amb niguls, la pluja, en cas d'arribar, no es preveu que sigui tan forta com per a fer naufragar les mobilitzacions, rere les quals hi ha moltes persones compromeses amb la lluita dels docents. L'indret on el dia estarà més estirat és a les Pitiüses, i allà la possibilitat de precipitacions és més aviat baixa. De fet l'Aemet preveu el predomini del cel poc ennuvolat durant l'horabaixa. 

L'èxit de la diada reivindicativa sembla assegurat, malgrat que això haurà de ser confirmat per l'expressió del carrer. El cert és que els convocants ja han valorat com un èxit històric la vaga que han protagonitzat la majoria de docents de les Illes per segona setmana consecutiva. Molts dubtaven del recorregut de l'aturada d'aquest col·lectiu, que finalment ha demostrat l'empenta i els suports suficients com per a dir 'prou' i arribar a les últimes conseqüències.

Suport
Així mateix, les mostres de suport 'externes' als ensenyants han superat d'enfora les previsions més optimistes. Externes pel que fa als altres sectors de la societat balear, que han entès la seva situació i han establit una certa empatia amb la causa. I externs pel que fa al lloc de procedència de les milers de mostres de solidaritat que han permès passar en deu dies dels 200.000 euros recollits a la caixa de resistència.

Però encara no és l'hora dels agraïments, i primer cal confirmar l'històric del dia que tots els balears viurem avui, bastit sobre un rerefons de compromís dels docents amb la seva tasca professional. En primer lloc, per a arribar als punts en els quals comença la diada reivindicativa s'han difós en les hores precedents alguns consells útils que cal tenir presents. En el cas de Mallorca, per exemple, convé no refiar-se en excés del transport ferroviari.

La possibilitat que no bastin per a tots els vagons disponibles fa que el millor sigui accedir a la capital balear amb molta antelació, i en aquest cas, sembla que l'opció més segura passa pel transport privat, o bé pels autocars que diverses organitzacions han anat coordinant a cada indret. La part negativa és que la gran majoria d'aquestes places ja estan adjudicades. També hi ha confirmada la presència de nombroses personalitat de l'àmbit de la societat i la política de dins i fora de les illes. Entre aquests, Alfred Bosch i Joan Tardà, diputats d'Esquerra a Madrid.

Un dia 'històric'
Tot fa pensar que la concentració d'avui serà de les més massives, si no la que més, entre les que s'han viscut en els últims anys a les Illes. Lluny queda aquella de 1977 que aplegà a Palma més de 30.000 persones a favor de l'autogovern.

No se sap si s'assoliran les devers 130.000 persones que sortiren al carrer l'endemà dels atacs als trens de Madrid l'11 de març de 2004, però sí es vol acostar als resultats de les concentracions a favor de la llengua i la vuitena vaga general de la democràcia, ambdues el 2012. En aquesta ocasió, devers 50.000 ciutadans s'expressaren al carrer.

Itineraris per Illes

Palma. Plaça Espanya, Avingudes, Passeig Mallorca, Jaume III, Passeig d’Es Born i plaça de la Reina.

Maó. IES Joan Ramis, Sant Esteve, J.M. Quadrado, Ses Moreres, Costa de Sa Plaça, Portal de la Mar, plaça del Carme, plaça Príncep, plaça de la Miranda.

Eivissa. Vara de Rey, Bartolomé Roselló, Isidoro Macabich i Parc de la Pau 

Sant Francesc. Plaça de la Constitució, Jaume I, plaça del Rei, Berenguer Renard, Isidor Macabich i plaça Constitució.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per bossots, fa mes de 10 anys

A sa cara, no; just davant una pantalla d'ordenador. Si tots es teu pebrots son aixi, esteim ben arreglats. Pren unas pindolas de sa casa Lilly, fan miracles. A sa cara, no.

Valoració:-14menosmas
Per Josep Maria, fa mes de 10 anys

Soc d'Andorra, però la meva avia materna es d'Agaida, i estic sorprès, feliç i emocionat per la mobilització de les vostres illes en defensa del nostre idioma comú.

Us desitjo tot el millor, compatriotes.

Ja sé que es una bestiesa, i que ara potser no ve gens a tomb, però em vaig emocionar molt llegint VICTUS per que hi queda ben palesa l'heròica intervenció dels mallorquins en ajut als nostres germans catalans.

I ara això...

Estic ab-so-lu-ta-ment emocionat.

Mallorquins i malorquines, menorquins i menorquines, eivissencs i eivissenques, formenterers i formentereres, amb tot el meu respecte i admiració us dic que guanyareu, per que defenseu una causa justa, i per que sou uns valents.

ENDAVANT!!!

Valoració:9menosmas
Per Un de tants, fa mes de 10 anys

Doncs si. Tinc pebrots per a dir-vos a la cara el què sou: una colla d'amargats amb anyorances d'un temps passat.

Valoració:11menosmas
Per bossots, fa mes de 10 anys

Si es Partit Popular, no mès te es 26 per cent de sa población en edat de votar, ja me diràs tú quin tant per cent tenen tots ets altres. Y, per descomptat, es percentatge (?¿) d'es mestres d'escola. Si sa llei electoral no t'agrada, lo que has de fer ès camviarla an es teu gust. ¡Quins prebrots que tens!. I, efectivament, mar i bon vents.

Valoració:-14menosmas
Per Un de tants, fa mes de 10 anys

A tots els PPeros i espanyolistes:

el que passarà avui horabaixa serà la demostració que la societat de les Illes Balears ha perdut la por i diu prou a unes polítiques d'atac constant a la nostra identitat com a poble i a la nostra lléngua. Aquells qui pensaven que arribarien i ens farien pasar per l'embut s'equivocaven menyspreant el seu propi poble fins i tot els qui els votaren. Ja estem farts de polítiques dictatorials i imperialistes en ple segle XXI.

Ens podreu posar a tots i a totes al mateix sac (extremistes, catalanistes, sobiranistes, antiespanyols, etc etc etc). Donc si. Vosaltres sou els causants amb aquesta "chuleria" de pa sucat amb oli propi de sainetes dels anys quaranta.

Bon vent i barca nova!!!

Valoració:21menosmas
Per narnau, fa mes de 10 anys

1.- Programa electoral del PP balear LLIURE ELECCIÓ DE LLENGUA A L'ENSENYAMENT (res de TIL)
2.- Sa lliure elecció de llengua els falla (prop d'un 90 per cent de pares elegeix ensenyament en català)
3.- Improvisen un TIL copiant una experiència que ja ha fracasat a Navarra
4.- Els tribunals els diuen que han de suspendre el calendari d'aplicació del TIL fins el proper curs perquè no han seguit les passes preceptives per a la seva implantació
5.- Per botar-se la decisió dels tribunals fan un decret llei express (màxima urgència)
6.- En Bauzà mateix diu que no sap si això des TIL funcionarà bé, però que si de cas no funciona ja canviaran de model (experiments amb infants)
7.- Lo de s'anglès ja funcionava en allò que es deien seccions europees, en es centres que reunien condicions favorables (això sí, sense menystenir es català)
8.- Lo únic que cerca es govern d'en Bauzà (amb complicitat amb allò que persegueix el PP espanyol) és fer desaparèixer sa llengua pròpia de ses illes Balears.

Valoració:17menosmas
Per juli, fa mes de 10 anys

El PP no té una majoria absoluta, només el 26 % de la població en edat de votar el votaren i, així com ha fet les coses a l'any 2015 segurissim que passa a l'oposició, els mallorquins no volem aquest PP d'engominats, de xulos i prepotens, que fan bons en Canyelles i en Mates

Valoració:20menosmas
Per Aquí, en català!, fa mes de 10 anys

Que no ens imposin el bilingüisme també en aquest fòrum: deixem sense respondre ni valorar els comentaris escrits en la llengua cooficial distinta del català o LEPE (Lengua Española Propia de España i del mundo mundial...). I si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, que aquí l'idioma foraster no és útil ni necessari.

Valoració:18menosmas
Per mi verdad, fa mes de 10 anys

Embafat: En dos palabras lo dices todo. En esto te doy la enhorabuena. Lo que hay que hacer es derribar al Govern de Bauzá. Todo lo demás es secundario. La izquierda radical y catalanizada quier ganar en la calle, en el caos, en el follón, lo que no gana en las urnas. Por cierto, han hecho muy bien en señalar el recorrido del "acto derribatorio", para circular en dirección contraria. Enhorabuena, también a todos los padres que secundan estas cosas en lugar de aborrecerlas, pues sus hijos llevan ya 15 días sin clase. Pero van a "manis" y pachangas. ¿Qué más queremos?.

Valoració:-1menosmas
Per Xesc, fa mes de 10 anys

En la situació de anormalitat lingüística actual del nostre país només ens podem permetre actuacions que suposin avançar cap a la normalització; en canvi, el TIL és l'enèsima maniobra contra la llengua pròpia. ¿Consentirem que hi hagi la més mínima normativa anticatalana, encara que sigui de compliment voluntari?

Valoració:28menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente