algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 19°
19°

L'autoritarisme de l'Executiu féu triplicar les sancions en l'últim any

Delegació del Govern imposà en tot 2011 una tercera part de les multes que ordenà l'any passat en relació a manifestacions i concentracions

19928
Presentació del col·lectiu solidari amb les persones que foren encausades un dia que el president Bauzá havia de visitar la localitat de Bunyola. | Pere Bota

La formació Esquerra Unida (EU) informà ahir dilluns que els expedients sancionadors oberts per la Delegació del Govern espanyol a Balears contra ciutadans de les Illes, per faltes vinculades als drets de manifestació, concentració o reunió s'han incrementat espectacularment en l'últim any a l'Arxipèlag.

D'aquesta forma, el partit coordinat per Manel Carmona afirma que l'any 2011 es registraren a Balears un total de 17 processos, mentre que el passat 2012 -el primer en què comandà els dotze mesos de l'any el Partit Popular, i que estigué farcit de protestes i lluita social- el nombre de casos s'enfilà fins els 57.

Per a EU, aquest augment just s'explica per la vocació repressora i autoritària del Govern, que respon de manera sistemàtica amb les sancions administratives a les propostes i el descontentament dels ciutadans.

«Les polítiques de retallades a serveis bàsics i l'estil autoritari de governar, han provocat una crispació social fins ara desconeguda a les Illes i la mobilització de molt diversos sectors socials. Davant aquest malestar la resposta del PP no ha estat mai negociar amb els sectors afectats, sinó tractar de callar les protestes mitjançant la repressió».

«Les sancions administratives en són una part, i també ho és la utilització partidista de les forces públiques per tractar d'evitar les protestes», explica el representant d'EU.

Atemorir els discrepants
El partit d'esquerres té ben clar que el responsable directe d'aquesta situació té nom i llinatges. Segons afirmen, el president José Ramón Bauzá ha estat "l'instigador principal d'aquesta conducta de la Delegació del Govern".

En aquest sentit, ho demostra «l'exagerada presència policial en tots els seus desplaçaments. I quan el senyor Bauzá no pot utilitzar els recursos policials o administratius, recorre a la demanda judicial, posant al seu servei particular els serveis jurídics de la Comunitat», indiquen, com en el cas de la demanda contra el dirigent sindical Lorenzo Bravo.

A més, consideren que "en tots els casos, la intenció és la mateixa: fer callar les veus crítiques i atemorir els discrepants". Per tot això, EU reclama el cessament d'aquesta política repressiva i l'arxivament de tots els expedients sancionadors contra manifestacions de protestes cíviques.

I de passada, "que el president Bauzá acati les sentències judicials de Balears i renunciï a elevar al Suprem la seva demanda contra Bravo".

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.