UPyD critica que el Decret de Tractament Integral de Llengües (TIL) del Govern Bauzá permet "relegar" el castellà a les assignatures optatives. Segons la formació política la inclusió de l'article 20, que permet als centres aprovar el seu propi projecte de tractament de llengües, "dinamita l'esperit de la norma", provocant que "cap centre públic hagi optat per la via ordinària d'aplicació del decret, la que garanteix que la carrega horari de les tres llengües vehiculars sigui com a mínim del 30%".
Julián Ruiz-Bravo, coordinador d'educació d'UPyD, assegura que "els partits de l'oposició, amb el PSIB al capdavant, i els sindicats STEI, CCOO i UGT, que defensen la imposició de la immersió en nom de la llibertat, s'han oposat frontalment al decret i han aconsellat boicotejar-lo o acollir-se com a mal menor a l'article 20".
"A més, la major part dels professors dels centres públics han mostrat una resistència activa o passiva al projecte TIL, tant en allò referit a la llengua vehicular estrangera com al castellà i tots els centres públics s'han acollit a l'article 20, renunciant la majoria a impartir matèries no lingüístiques en anglès per impartir-les en català i relegar el castellà a una o dues matèries no troncals: Música, Educació Plàstica o Educació Física. Sobren els comentaris", reitera el representant de la formació política.
A més, segons UpyD, la Conselleria d'Educació donarà per bons els projectes "via article 20" i els Consells Escolars els aprovaran. "L'única informació que els centres donaran als pares, per complir amb les exigències de la Conselleria, serà als representants de l'associació de pares i mares, formada per menys d'un 15% dels pares, normalment més conscienciats amb la immersió.
Els centres publicaran els resultats de la votació i ocultaran l'abstenció, que rondarà el 85%, per així traslladar a l'opinió pública la falsa idea que el projecte via article 20 ha estat recolzat pel 90% dels pares", assegura Ruiz- Bravo.
Finalment, UpyD alerta que "la principal conseqüència de tot això serà la fractura de qualitat que s'obrirà entre els centres públics i els privats concertats, que acolliran favorablement el decret TIL i l'aplicaran progressivament".
idò, si és així, els ciutadans de les Illes Balears allò que hem de menester no és upyd ni res similar sinó una força política que faci feina per corregir ràpid i bé el dèficit fiscal, per començar. Amb la caixa buida i la clau de la caixa en mans de sucursalistes de Madrid no guanyam ni per pipes.
Per cert, aquesta força política no ha de ser un cau de corruptes ni un cau d'il·luminats, ja que, amb això, no arribam ni a la cantonada.