algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 21°
23°

UPyD critica que el TIL permet "relegar" el castellà a les optatives

UPyD critica que el Decret de Tractament Integral de Llengües (TIL) del Govern Bauzá permet "relegar" el castellà a les assignatures optatives. Segons la formació política la inclusió de l'article 20, que permet als centres aprovar el seu propi projecte de tractament de llengües, "dinamita l'esperit de la norma", provocant que "cap centre públic hagi optat per la via ordinària d'aplicació del decret, la que garanteix que la carrega horari de les tres llengües vehiculars sigui com a mínim del 30%".

Julián Ruiz-Bravo, coordinador d'educació d'UPyD, assegura que "els partits de l'oposició, amb el PSIB al capdavant, i els sindicats STEI, CCOO i UGT, que defensen la imposició de la immersió en nom de la llibertat, s'han oposat frontalment al decret i han aconsellat boicotejar-lo o acollir-se com a mal menor a l'article 20".

"A més, la major part dels professors dels centres públics han mostrat una resistència activa o passiva al projecte TIL, tant en allò referit a la llengua vehicular estrangera com al castellà i tots els centres públics s'han acollit a l'article 20, renunciant la majoria a impartir matèries no lingüístiques en anglès per impartir-les en català i relegar el castellà a una o dues matèries no troncals: Música, Educació Plàstica o Educació Física. Sobren els comentaris", reitera el representant de la formació política.

A més, segons UpyD, la Conselleria d'Educació donarà per bons els projectes "via article 20" i els Consells Escolars els aprovaran. "L'única informació que els centres donaran als pares, per complir amb les exigències de la Conselleria, serà als representants de l'associació de pares i mares, formada per menys d'un 15% dels pares, normalment més conscienciats amb la immersió.

Els centres publicaran els resultats de la votació i ocultaran l'abstenció, que rondarà el 85%, per així traslladar a l'opinió pública la falsa idea que el projecte via article 20 ha estat recolzat pel 90% dels pares", assegura Ruiz- Bravo.

Finalment, UpyD alerta que "la principal conseqüència de tot això serà la fractura de qualitat que s'obrirà entre els centres públics i els privats concertats, que acolliran favorablement el decret TIL i l'aplicaran progressivament".

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente
Per La veu del seny, fa mes de 10 anys

idò, si és així, els ciutadans de les Illes Balears allò que hem de menester no és upyd ni res similar sinó una força política que faci feina per corregir ràpid i bé el dèficit fiscal, per començar. Amb la caixa buida i la clau de la caixa en mans de sucursalistes de Madrid no guanyam ni per pipes.

Per cert, aquesta força política no ha de ser un cau de corruptes ni un cau d'il·luminats, ja que, amb això, no arribam ni a la cantonada.

Valoració:1menosmas
Per balear, fa mes de 10 anys

@cerebrodespardenya

Ni Cañas ni Rivera son de UPyD, ignorante!

Por cierto, las próximas legislaturas vas a tener UPyD hasta en la sopa, así que mejor vete acostumbrando...

Valoració:2menosmas
Per escardapenyes, fa mes de 10 anys

U.PyD.M = Un Pet De Mul
Rosa Diez (giracapullas) Toni des Canto´(desbaratat mental) Cañas (cañita brava ) i
Albert Rivera ( mono desnudo ) poreu fer un catch a cuatre a sa plassa d´es toros i
penture tendrieu mes exit (residual).

Valoració:3menosmas
Per Mallorquín, fa mes de 10 anys

UPyD es la llave que va a evitar que los ciudadanos de Baleares volvamos a tener que soportar un gobierno catalanista. En breve será la tercera fuerza política y no creo que tarde más de dos legislaturas en superar al PSIB.
El pancatalanismo en Baleares está definitivamente tocado y hundido.

Valoració:-2menosmas
Per Satori, fa mes de 10 anys

La notícia és que el que opinen els neofranquistes és notícia. No hauria ni de sortir als mitjans aquest partit residual a Balears i que a més fa apologia del franquisme i del cop d'Estat quan demana al president Rajoy que si els convé als castellans suspengui l'autonomia de Catalunya

Valoració:17menosmas
Per Satori, fa mes de 10 anys

La notícia és que el que opinen els neofranquistes és notícia. No hauria ni de sortir als mitjans aquest partit residual a Balears i que a més fa apologia del franquisme i del cop d'Estat quan demana al president Rajoy que si els convé als castellans suspengui l'autonomia de Catalunya

Valoració:4menosmas
Per arg, fa mes de 10 anys

-1289: A la dedicatòria que fa Ramon Llull en un manuscrit seu que va lliurar al Dux de Venècia, Pietro Gradenigo, es pot llegir:

"Ego, magister Raymundus Lul, cathalanus"


("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)


-1309: Fragment de l'aprovació de la Doctrina lul·liana

"ad requisitionem Magistri Raymundo Lull Chatalani de Majoricis"

("Nueva Historia de la Isla de Mallorca y de otras Islas a ella adyacentes" de Joan Binimelis, Mallorca 1593. Traduïda de l'original català al castellà per Guillem Terrassa i impresa a la impremta Tous de Palma l'any 1927 per al diari "La Última Hora". Tom V, capítol I, pàg. 10)


-1365: Els diputats mallorquins escriuen al Cerimoniós: "Com los mallorquins e poblars en aquella illa sien catalans naturals, e aquell regne sia part de Catalunya...",

http://argumentari.blogspot.com.es/2009/02/referencies-sobre-la-llengua.html


-1390: Els jurats del regne de Mallorca ordenaven que "si alcun català robava gra de dia, lo fossen tallades les orelles; si el lladre era un catiu o cativa" se li augmentava el càstig. Si el robatori era durant la nit se'l condemnaria a la forca, "per qualsevol persona axí catalana, com catiu o cativa". Això demostra que el gentilici "català" es feia servir per a referir-se als repobladors cristians lliures, o als seus descendents, i per a diferenciar-los, dins la societat mallorquina, dels esclaus.

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

-1418: Anselm Turmeda es presenta ell mateix de la manera següent: "aquell fill d'Adam que està assegut sota aquest arbre és de nació catalana i nat a la ciutat de Mallorques i té per nom Anselm Turmeda".

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

Valoració:10menosmas
Per mallorquí, fa mes de 10 anys

CATALANISTES, GO HOME!!

Valoració:0menosmas
Per Ja n'hi ha prou!, fa mes de 10 anys

Després de tres-cents anys d'imposició de l'espanyol triem, ara, en llibertat, que la llengua en què volem viure, de manera activa o passiva, és la catalana; que no vénguin aquests forasters, que pretenen viure entre nosaltres sense necessitar la llengua del país on han vingut a viure, a demanar o exigir que visquem en la seva i que la utilitzem per a parlar-hi o entendre'ls o per a publicitat, mitjans de comunicació, espectacles, llibres, resta de productes culturals i qualsevol altra activitat de la vida.

Valoració:21menosmas
Per Ja n'hi ha prou!, fa mes de 10 anys

Perdonau l'errada, volia dir "vénguin".

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente