algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
15°

Bauzá: “Hem de veure fins on es poden matisar els imposts”

20440
El President diu que no he remodelat el Govern pensant en les eleccions. | T.Ayuga

El president José Ramón Bauzá nega que hagi remodelat el seu Govern pensant en les eleccions, anuncia que els nous imposts es podrien matisar en funció de les negociacions que es reemprenen demà amb els empresaris i avança que el canvi de conseller no variarà el projecte educatiu.

 

El baròmetre del CIS diu que la majoria dels ciutadans considera dolenta la vostra gestió. A què ho atribuïu?

No em fix en les enquestes. No pensam en les eleccions, sinó en les pròximes generacions. Avui el més important és fer el que toca en el moment que toca, encara que siguin decisions difícils.

No remodelau el Govern per afrontar les eleccions?

En absolut. No estic pensant en cap moment en les eleccions. Estam en la major situació de crisi econòmica i laboral que ha tingut la Comunitat, i pensar en eleccions seria una gran irresponsabilitat. Ens hem de preocupar del que toca, que és de tirar endavant aquesta situació. Aquest Govern està fent les coses bé, sap el que fa i anam pel bon camí.

La remodelació va deixar molt satisfets els empresaris i més preocupats els professors.

La remodelació es fa pensant a fer el millor, no per a uns o altres, sinó per al conjunt de la societat.

La sortida de Pep Ignasi Aguiló cerca la pau empresarial?

Ha fet una extraordinària feina. Tenia un gran repte: equilibrar els comptes, pagar els proveïdors, i aquest ha estat el gran repte que ha afrontat i l'hi vull agrair.

Retirareu els imposts?

He demanat als dos consellers el màxim diàleg, la màxima negociació. Hem d'invertir el temps que calgui per escoltar tothom.

Però fins on pot arribar?

Ho han de decidir ells dos. Han de veure la situació econòmica i el compliment de l'equilibri pressupostari i, en funció de les negociacions, han de saber fins on es poden matisar. Es poden incorporar propostes i millorar l'articulat.

Entenc que no us plantejau retirar-los, només matisar-los.

Hem d'anar passa a passa. Dilluns els dos consellers s'asseuen amb diferents col·lectius per començar-ne a parlar. Amb la flexibilització del dèficit podran disposar de 150 milions i no caldrien els imposts.

És el que s'ha de valorar.

Us preocupa que es vinculi el nou conseller d'Economia amb la fallida del Grup Drac?

No. En absolut.

S'han acabat les retallades?

Ens vàrem trobar una situació molt difícil. La primera fase tenia un objectiu doble: posar ordre als comptes i a l'Administració. I s'ha demostrat que reduint el dèficit es poden mantenir els serveis bàsics. Ara tenim un canvi de tendència consolidat i hem de modular la reestructuració, però el més dur i el més difícil ja ha passat.

Per tant, hi haurà més acomidaments d'empleats públics.

La reducció de sector públic du un procediment i no es pot fer sense prescindir de persones.

I una d'aquestes persones pot ser l'expresident Tòfol Soler?

No posam noms i llinatges a les persones. L'estructura s'ha de reajustar i és el que s'està fent.

Abans dèieu que no s'han retallat serveis bàsics, però la coalició MÉS atribueix una mort a les retallades en Sanitat.

S'ha de lamentar aquesta mort, però és lamentable que MÉS hagi fet ús de la mort d'una persona per intentar treure rèdit electoral. No hi val tot. A més, no disposen de tota la informació. Jo m'hi vaig interessar personalment i aquesta persona va ser atesa i va rebre assistència en diverses ocasions.

Com es reactiva l'economia mantenint l'austeritat i amb un 28% d'atur?

És bàsic mantenir l'austeritat. Es reactiva l'economia no gastant el que no es té, pagant els proveïdors. Però avui hi ha un canvi de tendència consolidat i diversos indicadors ens permeten dir-ho. Som l'única comunitat on en cinc mesos consecutius baixa l'atur i és on més contractacions hi ha. El PIB només ha baixat un 0,3%, tot i que la mitjana nacional ha baixat fins a l'1,9%. La setmana que ve sortiran les xifres d'atur i tornaran a baixar a nivell interanual. Però, a més, hem recuperat la confiança dels inversors amb seguretat jurídica. Això reactiva l'economia.

Heu anunciat un pla d'ocupació. Podeu dir-ne una mesura?

En tenim l'esborrany. Volem reunir-nos amb sindicats i patronal i rebre propostes. Un pic consensuat al màxim, el presentarem.

L'acció de Govern s'ha centrat a contenir dèficit i a reduir l'estatus del català...

No puc compartir la segona afirmació. El que hem fet és apostar per la llibertat d'elecció de llengua. Hi ha dos models: el de la immersió, que és el de la imposició, i el de l'elecció, de la llibertat, de la igualtat. I no entenc com hi ha gent que no vulgui que els seus fills siguin educats en les nostres dues llengües i en anglès.

Potser perquè es fa a base de minvar la presència de la llengua pròpia.

Però poden triar. Nosaltres volem que surtin amb les dues. És un model. Respectam l'altre, el de la immersió, però no el podem compartir. Nosaltres defensam el de la llibertat, perquè creiem que és el millor i volem que es respecti perquè és l'opció majoritària.

S'ha dit que havíeu retret a Bosch que no s'aplicàs amb més contundència contra el que anomenen ‘catalanisme'...

No. És absolutament fals.

O que no aplicàs amb més contundència les polítiques que li demanàveu...

Tots han fet el màxim. Si es refereix a aquella reunió d'objectius... Quan un fa una reunió d'objectius fa el seguiment del projecte marcat i de les fites que s'han de produir en un calendari. Però jo he estat exigent amb tots.

Us ho deia perquè explica el relleu d'Aguiló pel canvi de panorama econòmic, però no s'entén el de Bosch.

No té més explicació. Els ho he dit, perquè la relació és extraordinària: només els puc estar agraït.

Us ho demanaré a l'inrevés. Què canviarà en Educació?

No canvia res. El projecte continua. Els objectius estan definits i marcats des de l'inici de legislatura i calendaritzats. Només canvien les persones que estaran al capdavant, que són les més adequades per donar un nou impuls.

Amb la destitució de Bosch acabau fent el que us demanava el Círculo Balear.

No actuu ni per comentaris ni per circumstàncies d'aquestes. Aquest equip sap perfectament què fa i no improvisa.

Per què posau a Educació una persona que admet obertament que no hi té experiència?

Pos una persona que està absolutament capacitada per liderar aquesta etapa en matèria educativa i que ha fet una extraordinària feina en una àrea molt complicada com Treball.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Crític, fa mes de 10 anys

Quan diu "matisar els imposts", vol dir veure com fer-ho perquè els "amigots" i "clients" del partit paguin menys.... Per què de baixar la pressió sobre les classes mitjanes i el trebaladors, res de res.

És clar però, que qui té una farmàcia sense competència a Marratxí i un sou públic des de fa molts anys, viu molt allunyat de la realitat del poble.

I pel que fa al tema del català, jo ja he cercat una denominació a aquest període polític: Quadrienni Negre o Quadrienni Ignominiós, el que més us agradi. Ojalà passi amb aquest nom a la història. Jo ja procuraré que així sigui!

Valoració:5menosmas
Per prescindit, fa mes de 10 anys

Prescindir de les persones. PP. [P]rescindir de les [p]ersones. Ara s'entén tot.

Valoració:9menosmas
Per Sa padrina, fa mes de 10 anys

Matisar els imposts?. I doncs donaré l´imprès de la declaració de la reda al meu net perque la pintide colors, i s´haurà acabat això de pagar i fer de beneita.

Valoració:8menosmas
Per fil, fa mes de 10 anys

Matisar? I els 3300 milions d'€ que han partit cap a Madrid i no han tornat mai què?

Que dugi cap aquí els nostres doblers i que no plori meś.

Valoració:8menosmas
Per Propi interés personal, fa mes de 10 anys

Aquest personatge ha demostrat massa vegades (com els seus a nivell nacional) que només tenen interés, el seu personal.

Valoració:5menosmas
Per Tivasdan, fa mes de 10 anys

Si la Consellera d'Educació, sap d'educació el que pot saber qualsevol, aleshores no havia d'haver acceptat el càrrec. Ja és una capbuitada enorme que el president li ofereixi, però encara ho és més que ella l'accepti. No és la primera vegada que passa una cosa així: quan es va anomenar Conseller d'Educació a Francesc Fiol, ell mateix va confessar en una entrevista a un dari, que no era tècnic, que no sabia d'educació res de res... Aleshores l'entrevistador va insistir a preguntar-li. " Bé idò, com a pare, digui'm què opina sobre... " Ah, no... és que jo no tenc fills! Potser ara serà un poc millor, la nova Consellera sí té fills!

Valoració:0menosmas
Per Bon atlot, fa mes de 10 anys

L'Educació no vol saber res de politiques mesquines ni de rancunias. Els ciutadans d'aquesta Comunitat Autònoma volen que els seus fills rebin una educación d'acord amb allò que manifesta la seva identitat: llengua, historia, seny

Valoració:18menosmas
Per ianekin, fa mes de 10 anys

O sigui, en Bosch ho ha fet molt bé i no ha de canviar res però el canvia a ell. Llavors diu que és per donar un nou impuls... Idò si és "nou" és que si que canvia... O vol dir empènyer més en la direcció que ell vol? Així per tant seria que en Bosch no li empenyia prou...

Vaja una anguila està fet en Joserra.

I per cert, si ccanvia els consellers i assegura que no canvia res, com ho sap ell si diu que no pinta res?

I noltros anam, i ens ho creim tot!

Valoració:13menosmas
Per Alacantí, fa mes de 10 anys

Ací es matitzen els impostos, a Extremadura tenen superàvit.

Valoració:13menosmas
Per Clareta, fa mes de 10 anys

Ara es matisen, els imposts.

Estam farts que ens prenguin per purs.

Valoració:24menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente