algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
13°

La diputada popular Aina Aguiló fou una de les redactores de la gramàtica baléà

Així ho explica la seva pàgina web l’Acadèmi de sa Llengo Baléà, que té com a membre d’honor Carlos Delgado, conseller de Turisme i Esports del Govern de Bauzá

20570
Aina Aguiló és diputada i membre de la Comissió de Cultura i Educació. | J. TORRES

La diputada del Partit Popular Aina Maria Aguiló és una de redactores de la gramàtica de la llengo baléà. L'anomenada Acadèmi de sa Llengo Baléà explica en la seva pàgina web que la gramàtica és el resultat de l'estructuració de la llengua que parla el poble. Assegura que la comissió de gramàtica de l'Acadèmi està formada per la doctora en Llengues Romàniques Hella Schlumberger, el catedràtic d'institut Juan Vanrell Nadal, el filòleg de baléà i historiador Mikèl Garau i sa professora de Primari dòña Ayna María Aguiló Garcías, que també és diputada del PP.

Aguiló fou la màxima representant del sindicat d'ensenyament ANPE fins que va decidir entrar en el món de la política. Ara mateix, forma part de la Comissió de Cultura, Educació i Esports del Parlament.

L'Acadèmi defensa l'existència del baléà com a llengua pròpia diferenciada del català. Dictamina l'Acadèmi que "la llengua pròpia i històrica de les Balears és el balear", que "aquesta llengua és única i diferenciada de la resta de llengües neollatines i romàniques", i que "té la seva específica gramàtica i diccionaris des de fa més de cinc segles". El dictamen assenyala també que "hem d'aconseguir que el poble deixi de ser analfabet de la seva pròpia llengua i deixi de ser ignorant de la seva vertadera història documentada".

Pretén aconseguir que "els nostres propis polítics comunitaris i nacionals reconeguin l'existència de la llengua balear i de la comunitat lingüística balear, que actualment la formen de moment el 47% de la població".

En el dictamen de l'Acadèmi es diu que des de 1983 "tots els dirigents de tots els partits polítics de Balears sense cap excepció han governat durant aquests 29 anys totalment d'esquena al poble, imposant per llei la llengua catalana com a pròpia".

La pàgina web de l'Acadèmi explica que Carlos Delgado Truyols, ara conseller de Turisme del Govern de José Ramón Bauzá, n'és membre d'Honó, talment com José Manuel Lorenzo, pare del pilot de motos Jorge Lorenzo; i Álvaro Middelmann, exresponsable de l'aerolínia Air Berlin a Espanya i Portugal.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 9
Siguiente
Per bernadet, fa mes de 10 anys

Si els catalanistes no han negat mai la unitat de la llengua castellana, per què molts de castellanistes neguen la unitat del català?
Jo no em consider catalanista ni independentista, però si més no tenc sentit del ridícul. Les evidències científiques no es qüestionen.
Déu me'n guard, dels espanyolistes castellanoparlants reconvertits en defensors de "lo nostro"!

Valoració:3menosmas
Per Sucreblau, fa mes de 11 anys

Siddhartha, y tu defiendes el castellano escribiendo DES CALIFICACIONES, así, separado??? Primero aprende tu idioma, jejejej...

Valoració:15menosmas
Per Calderón de la Barca, fa mes de 11 anys

Avui he somiat que la feien consellera. Uffff!

Valoració:3menosmas
Per XIM PUM, fa mes de 11 anys

Siguem intel·ligents, quan més corda donem a n'aquests fòbics incults ignorants més propoganda els feim, Per tant us recoman passar d'ells, s'ofegueran tot sols, la merda els taparà i s'acabaran barellant entre ells per las ràbia que els corr per les entranyes. Deixau-los anar amb les seves tonteries perquè no van enlloc. No em de donar llum a n'aquests franquistes, són una tropa d'amargats. Si no els feim cas aviat desapareixeran, ara tenen el seu minut de glòria, com a la televisió, però són quatre inadaptats, frustats interiorment perquè no són res en aquesta vida.

Valoració:15menosmas
Per Almogàver, fa mes de 11 anys

I aquesta senyora és mestra de primària? No la voldria a prop dels meus fills!!! Ai Déu meu!!!

Valoració:8menosmas
Per Acadèmia de beneits balears, fa mes de 11 anys

A quin món vivim que qualsevol eixerebrat s'autoproclama lingüista i entre una guarda seleccionada invertar-se un pretès idioma d'un dialecte que ni tan sols saben utilitzar....
Patètic. En qualsevol país normalitzat i democràtic a aquesta senyora no la voldrien a cap partit seriós ni per fer net els banys. Però és clar, ens trobam a les Illes i això és un altre món.
En tot cas, no val la pena donar-hi moltes voltes, no es mereixen ni el temps que tardam en pensar-hi i escriure

Valoració:5menosmas
Per milenium, fa mes de 11 anys

VUI ES DOTBÉS!

Valoració:0menosmas
Per Paula, fa mes de 11 anys

AJUDEM EL CORRELLENGUA PER MALLORCA 2013

http://www.totsuma.cat/projecte/1013/correllengua-mallorca-2013

Des de 6 €, que és molt poquet :-)

Valoració:2menosmas
Per Nina, fa mes de 11 anys

A sa pàgina des GAB hi ha una llista de barbarismes que recull com s’han de dir correctament certes paraules en baléà. Idò bé, sapigueu que no tenim genitals, tenim coyóns o señals i que no anam de diarrea, sinó de quigarel·la! Estic ansiosa per a què se tradueixi as Baléà sa Llêi de matrimonis marietes (homosexual sembla ser un barbarisme). No tothom pot ser metge (gràcies a Déu) ni tothom pot ser lingüista. Ara en sèrio, dedicau-vos a fer paelles i calendaris, vestiu-vos de pagesos, convertiu-vos en un club excursionista, però no volgueu opinar sobre lingüística si ni tan sols enteneu els conceptes de tecnicisme i vulgarisme.

Valoració:20menosmas
Per Clareta, fa mes de 11 anys

El discurs d'aquesta indivídua ofèn el bon gust i el bon seny de qualsevol persona condreta.

Valoració:22menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 9
Siguiente